Lungime inaintas textil pentru nadire cu cosulet si lanseta heavy feeder 13ft

Sfaturi, recomandari, sugestii despre lansete, mulinete accesorii si monturi.

Moderator: sorinhc

Adrian Sabo

Lungime inaintas textil pentru nadire cu cosulet si lanseta heavy feeder 13ft

Mesajde Adrian Sabo » Mie Dec 20, 2017 11:06 pm

As dori cateva sfaturi in legatura cu lungimea inaintasului textil pentru nadirea grea cu cosulet feeder
De curand m-am hotarat sa schimb putin strategia de nadire si sa folosesc o lanseta heavy feeder de 13ft pentru nadire la distanta (intre 60-80-90m). Pana acum am pescuit la distante pana in 40-50m iar prastia de nadire de la Guru si-a facut victorios treaba :)
Urmarind-ul pe Catalin intr-una din filmarile sale a venit cu o idee care mie personal imi place si sunt de acord ca inaintasul textil sa fie mai scurt si a mentionat lungimea dar din pacate am uitat aceasta informatie. Filmarea a fost vizionata cu 2 luni in urma.
Intrebarea mea este foarte simpla: la o lanseta heavy feeder de 13ft care este lungimea si dimensiunea optima a inaintasului textil cand vine vorba exclusiv de nadire
Am sa folosesc un cosulet de la guru XL 28gr iar firul principal este de 0.22 daiwa tournament st

catalin232

Re: Lungime inaintas textil pentru nadire cu cosulet si lanseta heavy feeder 13ft

Mesajde catalin232 » Joi Dec 21, 2017 10:22 am

Salut, lungimea relativ mica a inaintasului textil o gasesc utila pentru situatia in care pescuiesti cu lansete ce au inele destul de mici ca si diametru si care nu permit o miscare libera a nodului in momentul lansarii. Lungimea aceasta este "mica" daca este sa comparam cu cea folosita uzual , adica de 2x si jumatate lungimea lansetei , astfel incat sa ai cateva spire pe mulineta si , in cazul pescuitului la distanta mare avand tinta pesti mari , ceea ce presupune folosirea unui monofilament principal de dimensiuni reduse ( 0.18 -> 0.21mm ) in momentul cand esti cu pestele la minciog sa nu stai cu nodul intre inele, fiind un punct slab pe linie , poate ceda.

Pentru mine, o lungime mica a inaintasului textil in cazul de mai sus presupune a avea 2-3 spire pe mulineta in pozitia de lansare , adica atunci cand ai momitorul "ridicat " , gata de lansare.

Pentru situatia in care vrei sa folosesti o lanseta dedicata nadirii, mai ales cele din gama " heavy" au inele destul de generoase , mulineta in general va fi si ea cu un tambur mai mare si nu vei mai avea nevoie sa tii cont de detalii atat de mici precum a avea doar 2-3 spire pe tambur. In situatia asta poti fara probleme sa pui un inaintas " ca la carte" 2x si jumatate lungimea lansetei , in cazul tau, aprox. 10m de inaintas textil. Pentru a nu avea " surprize" neplacuta si pentru ca firele textile sunt destul de diferite ca si calitate, iti recomand un inaintas de minim 0.16mm si inainte sa te apuci sa nadesti ar fi genial daca l-ai uda inainte , inclusiv ( simai ales ) portiunea nodului dintre firul principal si inaintas. Un fir textil ud este mult mai rezistent la socuri decat unul uscat.

PS: La distante de 60-80m poti fara probleme sa folosesti prastia de nadire Drennan Long Range http://www.feedershop.ro/drennan-ground ... range-80m/ . Daca te inveti cu ea este destul de precisa la distanta respectiva si elimina nevoia de a avea inca o lanseta doar pentru faza de nadire ....

Adrian Sabo

Re: Lungime inaintas textil pentru nadire cu cosulet si lanseta heavy feeder 13ft

Mesajde Adrian Sabo » Mar Ian 16, 2018 7:00 am

Merci pentru sfaturi Catalin :) detailat, util si precis ca si intotdeauna
Mai am totusi o rugaminte si anume sa imi recomanzi un inaintas textil de incredere. Bugetul nu este o problema.
Eu initial m-am orientat inspre daiwa tournament evo 8 sau Berkley whiplash pentru inceput, dar doresc sa aflu si alte pareri.

Multumesc

catalin232

Mesajde catalin232 » Mar Ian 16, 2018 10:33 am

Merci pentru sfaturi Catalin :) detailat, util si precis ca si intotdeauna
Mai am totusi o rugaminte si anume sa imi recomanzi un inaintas textil de incredere. Bugetul nu este o problema.
Eu initial m-am orientat inspre daiwa tournament evo 8 sau Berkley whiplash pentru inceput, dar doresc sa aflu si alte pareri.

Multumesc
Nu iti trebuie inaintas un textil de 200 lei rola de 150m ... inaintasul trebuie sa aibe 2 calitati : sa reziste pe lansare si sa fie cat de cat matasos.... Orice fir textil care indeplineste conditiile astea 2 iti va servi bine , indiferent ce scrie pe rola .

Ar mai fi " problema" diametrului ... sunt multi care ar jura pentru diametre aberante de 0,08 sau 0,010mm folosite in scopul asta , eu spun ca un diametru atat de mic combinat cu fortele de lansare vine la pachet cu riscuri . Nu trebuie sa rupi inaintasul la fiecare lansare, e suficient sa ti se intampla de 2-3 ori la partida si e suficent.

Un diametru bun pentru un inaintas ar fi de 0,16-0,18mm , adica suficient de gros pentru a rezista pe faza de lansare dar totusi un diametru mic pentru a rezulta un nod intre inaintas si firul principal decent, va trece prin inele fara probleme.

sorinhc

Mesajde sorinhc » Mie Ian 17, 2018 9:37 am

eu spun ca un diametru atat de mic combinat cu fortele de lansare vine la pachet cu riscuri . Nu trebuie sa rupi inaintasul la fiecare lansare, e suficient sa ti se intampla de 2-3 ori la partida si e suficent.

Un diametru bun pentru un inaintas ar fi de 0,16-0,18mm , adica suficient de gros pentru a rezista pe faza de lansare dar totusi un diametru mic pentru a rezulta un nod intre inaintas si firul principal decent, va trece prin inele fara probleme.
Corect.
"Nu te certa niciodată cu oamenii proşti. Te vor trage în jos la nivelul lor şi te vor bate prin experienţă." - Mark Twain

M-au dat banii afara din casa asa ca am plecat la pescuit !!!! :) :) :) Ce bine era :(

Adrian Sabo

Mesajde Adrian Sabo » Sâm Ian 20, 2018 12:54 am

multumesc Catalin pentru informatii; acuma mi-am facut o idee in legatura cu ce am de facut in situatia asta

merci :)

Înapoi la “Echipament si accesorii”