Cateva intrebari de incepator

Sfaturi, recomandari, sugestii despre lansete, mulinete accesorii si monturi.

Moderator: sorinhc

AlbertM

Cateva intrebari de incepator

Mesajde AlbertM » Mie Ian 03, 2018 11:47 pm

Salutare baieti!
Sunt nou pe forum si totodata nou in tainele pescuitului la feeder, sunt un fost pescar de crap cu echipament greu, spun "fost" pentru ca am renuntat complet la sculele dedicate pentru crap de cand am descoperit feeder-ul, pur si simplu ma innebunit stilul asta!!
Acum la inceput de drum (aprox. un an cu feeder-ul), ma lovesc de cateva chestii si as vrea sa ma lamuriti cu cateva sfaturi.
De mentionat ca pescuiesc exclusiv pe lac si urmaresc o singura specie, CRAPUL!

1- Am cumparat prima mea lanseta, Shimano Beastmaster CX 3.90m/110g, pe ea scrie clar ca arunca pana la 110g, dar varfurile sunt de 2oz, 3oz si 4oz, pot arunca cu toate 110g, sau cu fiecare vf. in parte greutatea care este inscriptionata pe el, aici ma pierd, una este 110g, una este 2oz = 57grame? Intrebarea este valabila pentru toate lansetele de feeder, am vazut ca toate sunt la fel, au o greutate de lansare si 3 varfuri cu greutati diferite!

2-Urmaresc emisiunile lui Catalin pe youtube cu mare drag (ar fi frumos sa posteze mai des :D ), am observat ca foloseste si cosulet si method pe lac, cand este bine sa folosesti cosuletul si cand este bine sa folosesti method-ul, exista o regula, ma refer exclusiv la pescuitul crapului, difera in functie de momeala sau de nada. Daca aleg sa pescuiesc la cosulet pe lac, exista o lungime minima a strunei, adica incep cu 15cm si urc in functie de necesitate? Cum imi dau seama daca struna este prea scurta sau prea lunga?

Multumesc pentru ajutor!

AlbertM

Re: Cateva intrebari de incepator

Mesajde AlbertM » Joi Ian 04, 2018 4:48 pm

Nimeni, nici un raspuns?? :?

pivo

Mesajde pivo » Joi Ian 04, 2018 7:03 pm

In principiu, pe varfuri este inscriptionata sensibilitatea acestora. Nu are de-a face cu puterea de aruncare. In mod normal, daca pe vf scrie 2oz asta ar insemna ca agatand de el o greutate de 2oz si tinand lanseta paralel cu solul, varful va face un unghi de 90 cu lanseta. In realitate insa nu e chiar asa deoarece se pare ca fiecare producator are un alt oz :lol: :lol: :lol: ! Daca vei incerca mai multe lansete, vei vedea ca 2oz la Shimano nu prea pusca cu 2oz la Drennan s.a.m.d. insa ca principiu trebuie sa stii ca inscriptionarea indica de fapt sensibilitatea acestora si poti arunca cu oricare din ele greutatea inscriptionata pe lanseta. La unii producatori, vei vedea ca sensibilitatea varfurilor nu e inscriptionata in oz ci e scris pur si simplu light, medium, heavy, etc.
Cat despre utilizarea method-ului sau a cosuletului, atunci cand pescuiesti la crap, methodul este net superior cosuletului. Din toate punctele de vedere. Insa poti sa folosesti si cosuletul, in special pe ape mai adanci(3-4m si mai mari), acolo unde utilizarea methodului nu iti garanteaza prezentarea corecta a nadei pe fundul apei. O lungime minima a strunei este de 50cm(poate fi si mai scurta insa atunci folosesti mai bine method sau pelletfeeder) si de acolo te joci cu ea! Lungimea optima a strunei ti-o vor indica pestii: daca ai trasaturi si ratezi mult, lungesti struna, daca dimpotriva nu vezi trasatura, sau o vezi f. slab si pestii inghit carligul pana in stomac, o scurtezi. In principiu, la crap, daca dai cu cosulet e bine sa incepi cu o struna de 70-75cm si apoi sa o reduci pentru ca este mai usor sa scurtezi o struna decat sa o lungesti nu?
Cele mai bune locuri de pescuit le alege intotdeauna pestele!

AlbertM

Mesajde AlbertM » Joi Ian 04, 2018 7:52 pm

In principiu, pe varfuri este inscriptionata sensibilitatea acestora. Nu are de-a face cu puterea de aruncare. In mod normal, daca pe vf scrie 2oz asta ar insemna ca agatand de el o greutate de 2oz si tinand lanseta paralel cu solul, varful va face un unghi de 90 cu lanseta. In realitate insa nu e chiar asa deoarece se pare ca fiecare producator are un alt oz :lol: :lol: :lol: ! Daca vei incerca mai multe lansete, vei vedea ca 2oz la Shimano nu prea pusca cu 2oz la Drennan s.a.m.d. insa ca principiu trebuie sa stii ca inscriptionarea indica de fapt sensibilitatea acestora si poti arunca cu oricare din ele greutatea inscriptionata pe lanseta. La unii producatori, vei vedea ca sensibilitatea varfurilor nu e inscriptionata in oz ci e scris pur si simplu light, medium, heavy, etc.
Cat despre utilizarea method-ului sau a cosuletului, atunci cand pescuiesti la crap, methodul este net superior cosuletului. Din toate punctele de vedere. Insa poti sa folosesti si cosuletul, in special pe ape mai adanci(3-4m si mai mari), acolo unde utilizarea methodului nu iti garanteaza prezentarea corecta a nadei pe fundul apei. O lungime minima a strunei este de 50cm(poate fi si mai scurta insa atunci folosesti mai bine method sau pelletfeeder) si de acolo te joci cu ea! Lungimea optima a strunei ti-o vor indica pestii: daca ai trasaturi si ratezi mult, lungesti struna, daca dimpotriva nu vezi trasatura, sau o vezi f. slab si pestii inghit carligul pana in stomac, o scurtezi. In principiu, la crap, daca dai cu cosulet e bine sa incepi cu o struna de 70-75cm si apoi sa o reduci pentru ca este mai usor sa scurtezi o struna decat sa o lungesti nu?
Perfect, totul la obiect! Multumesc mult pentru sfaturi!

Chiar pescuiesc pe un lac excavat, cu adancimea de 3.5-4m si nu eram sigur daca metod-ul meu ajunge intreg pana jos, fara sa fie spalata nada pe cadere, acum stiu cum abordez prima partida anul asta, sunt chitit pe cosulet la balta asta :lol: :lol:, cu toate ca am prins si la method.
Referitor la lanseta, chiar imi era frica sa arunc cu incredere cu cosuletul de 40g si varf de 2oz, mi se parea atat de fragila, o si vedeam plesnind, de, sunt invatat cu lansete de 3.5livre :lol: :lol: :lol: , acum am inteles, practic greutatea este preluata de blank si nu de varf, o sa incerc sa ma infig mai tare, dar parca tot mi se pare fragila!!
Daca mai vrea cineva sa intervina este binevenit!

Solzescu

Mesajde Solzescu » Joi Ian 04, 2018 8:24 pm

sa stii ca varfurile chiar SUNT fragile :) Infige-te si tu mai treptat, pana inveti sa simti methodul/cosuletul in lansare, nu doar lanseta. Problemele apar cand lanseta o ia inaintea methodului, ca sa zic asa. In timp, o sa rupi cateva si vei invata miscarea de sincronizare, sa mergi cu amandoua odata. Varfurile mai puternice ajuta la inceput pentru ca revin mai repede din lanseu, iar la method poti da (de obicei) linistit cu cel mai puternic varf. Daca nu-ti smulge methodul de pe fundul apei, e ok :)
Studiaza atent miscarea de pendul in lanseu (youtube, tata!) , lasa suficient fir de la varf pana la method/cosulet si toate vor veni in timp de la sine. Bine, "in timp "+ "cosulet" (nu method) inseamna risc sporit de dezvoltare a unei pasiuni galopante pentru peste mic, lansete si monturi fine. Spor la descoperit, incepe o perioada foarte misto din viata ta de pescar! ;)

pivo

Mesajde pivo » Joi Ian 04, 2018 9:26 pm

Daca adancimea e undeva la 3.5-4m, nu e obligatoriu sa folosesti cosulet. Poti incerca pellet feeder, banjo feeder sau, cel mai indicat, dura banjo feeder. Toate sunt alternative f bune pentru ape mai adanci si rezultatele nu se vor lasa asteptate. Oricum, inainte de orice partida, este bine sa sondezi pentru a-ti da seama cu exactitate de adancime si despre structuri. La fel ca si la crap....
Cat despre lanseu, daca ai pescuit la crap, inseamna ca stii sa lansezi. Cu lanseta pe care ai spus ca o ai, poti sa te infigi fara probleme in method-ul sau cosuletul de 40g. Insa intotdeauna, inainte de aruncare, verifica sa nu ai firul rasucit in jurul varfului. Asta o poti face f. simplu lasand method-ul liber din mana si tragand usor cu mana de fir din zona de deasupra mulinetei. In acest fel vei vedea daca firul aluneca prin inelul de varf sau e rasucit dupa acesta.

AlbertM

Mesajde AlbertM » Joi Ian 04, 2018 10:21 pm

Cateva capturi de anul trecut, toti prinsi la feeder cu method.
Stiu sa lansez si am in reflex sa verific daca este infasurat firul pe varf, am patit-o odata si m-am taiat urat la deget cu firul textil.
Multumesc!
IMG-20161001-WA0015.jpg
IMG-20161001-WA0011.jpg
IMG-20160917-WA0002.jpg
20170812_125043.jpg
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.

pivo

Mesajde pivo » Vin Ian 05, 2018 12:38 am

Foarte frumoase capturile. La crap cu feederul iti recomand sa renunti la textil! Iar ca si inaintas, eventual daca vrei sa lansezi la 150m sau ceva de genul. Cu Shimano ajungi pana la 100m si fara inaintas textil daca folosesti un fir bun de 0.22 de exemplu.

AlbertM

Mesajde AlbertM » Vin Ian 05, 2018 8:33 am

Foarte frumoase capturile. La crap cu feederul iti recomand sa renunti la textil! Iar ca si inaintas, eventual daca vrei sa lansezi la 150m sau ceva de genul. Cu Shimano ajungi pana la 100m si fara inaintas textil daca folosesti un fir bun de 0.22 de exemplu.

Nu folosesc textil deloc, momentan am Shimano Invisitec de 0.20 ca fir principal si nu vreau sa incerc altceva, sunt foarte multumit, consider ca 0.20 este suficient pentru crap de 6-7-8kg max.
Ma bate gandul sa mai cumpar o lanseta putin mai light de 70-80-90g putere, considerati ca merita investitia sau pentru crap ajunge cea de 110g pe care o am, ma tot uit la Shimano Speedcast Feeder 3.96m/90g si-mi face rau cu ochiul :mrgreen: ?
O alta nelamurire, nu gasesc varfuri de schimb pentru lansetele Shimano, aveti idee de unde se cumpara, in caz de Doamne fereste, sau raman cu buza umflata??

Înapoi la “Echipament si accesorii”