Acolyte Distance Feeder 13ft

Sfaturi, recomandari, sugestii despre lansete, mulinete accesorii si monturi.

Moderator: sorinhc

Tiby Baschet

Re: Acolyte Distance Feeder 13ft

Mesajde Tiby Baschet » Mie Iul 12, 2017 7:38 pm

Nu ma, are 235 de grame cu tot cu varf.
Ceea ce o face extraordinara pt un 13" sa lanseze 100 de metri.

Si printre cele mai usoare si subtiri

alex b

Mesajde alex b » Mie Iul 12, 2017 8:16 pm

Cu care varf, Tiby? 3oz, 4oz, 5oz? Si care este greutatea fiecarui varf? La asta ma refer ... Care este greutatea lansetei, fara un varf atasat? Ma gandesc ca fiecare varf are o greutate declarata.

Sent from my iPhone using Tapatalk

catalin232

Mesajde catalin232 » Mie Iul 12, 2017 9:43 pm

Cu care varf, Tiby? 3oz, 4oz, 5oz? Si care este greutatea fiecarui varf? La asta ma refer ... Care este greutatea lansetei, fara un varf atasat? Ma gandesc ca fiecare varf are o greutate declarata.

Eu chiar nu va mai inteleg la fazele astea :) Ce importanta are daca e greutatea lansetei cu sau fara varf atasat ? Important e sa lanseze si sa se comporte bine in drill... Ce te faci cand o sa se murdareasca lanseta? Nu o sa o mai pescuiesti sau o sa fie alta ca are 10 grame de namol pe ea ? :shock:

ramadri

Mesajde ramadri » Mie Iul 12, 2017 9:55 pm

Eu din cate stiu, "greutatea" inscriptionata pe varf nu are nici o legatura cu greutatea efectiva a varfului. Acea "greutate" (2 oz, 3 oz...etc) se refera la greutatea necesara (plumb, method, etc) care trebuie sa traga de varful semnalizator ca sa se indoaie la 90 de grade.
Astfel segmentul de varf propriu zis nu cred ca are mai mult de cateva grame (5, 10...n-am cantarit niciodata) fie ca e de 1oz sau 5.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Tiby Baschet

Mesajde Tiby Baschet » Mie Iul 12, 2017 11:37 pm

Nici nu i-am mai raspuns. Mi s-a parut absurda intrebarea :).

alex b

Mesajde alex b » Joi Iul 13, 2017 12:24 am

Eu chiar nu va mai inteleg la fazele astea :) Ce importanta are daca e greutatea lansetei cu sau fara varf atasat ? Important e sa lanseze si sa se comporte bine in drill... Ce te faci cand o sa se murdareasca lanseta? Nu o sa o mai pescuiesti sau o sa fie alta ca are 10 grame de namol pe ea ? :shock:
Salut Catalin,

Era pur si simplu o curiozitate, atata tot. Chiar nu stiam de corelarea explicata de Ramadri, in postul de mai jos.

Multumesc

Alex

ramadri

Mesajde ramadri » Joi Iul 13, 2017 12:26 am

Pentru cineva care tine cont de greutatea finala poate are rost. Mai ales daca are de gand sa puna si o mulineta grea. Insa, acea greutate eu cred ca e neglijabila si in nici un caz declarata.
Eu unul mi-as face alte griji. La varful de 4 si 5 oz vorbim de rigiditate foarte mare, deci semnalizare oha, poate doar la peste mare. Daca mai vrei sa dai si la 100m+ cu atat mai putin.
Uitandu-ma si la inele nu o vad "prea" potrivita pentru method.
Incep sa o consider o "tiganie" (nu ma refer prost facuta) dar dupa constructie si varfuri pare mai degraba o lanseta de rau in curent mare...cu care sa dai la 100m+ (poftim!???). Asteptam ceva filmulete pe YouTube sa vedem unde o foloseste lumea.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

alex b

Mesajde alex b » Joi Iul 13, 2017 12:29 am

Nici nu i-am mai raspuns. Mi s-a parut absurda intrebarea :).
Nu te supara, nenea guru! Pot sa te ating? Nu de alta, dar pe urma ma pot lauda ca am ajuns sa cunosc o vedeta. Puteai sa raspunzi in acelasi fel in care a raspuns si Ramadri (merci, Tibi! Chiar nu cunosteam rationamentul).

Am avut o intrebare, poate lipsita de sens, dar nu trebuie sa te umfli asa, maestre!

catalin232

Mesajde catalin232 » Joi Iul 13, 2017 6:53 am

Alex , eu nu am scris pe un ton malitios chiar daca din mesaj asa reiese. Vad foarte multe posturi si primesc multe intrebari legate de greutatea ansamblului si tot felul de "maruntisuri" de genul acesta. In practica nu isi au sensul si de multe ori sunt pescari care nu achizitioneaza un echipament bun si culmea, opteaza pentru ceva mai slab, care nu performeaza acolo unde si cum vor ei , pentru ca tin cu dintii de criteriul asta al " greutatii" .

Personal nu am pus niciodata accentul pe asa ceva, folosesc mulinete de 3012-4012 pe bete de 10-11 ft , adica mulinete de pana la 400+gr in combinatie cu bete de max 150gr si merg ceas.

A fost o singura data cand a trebuit sa folosesc o mulineta de 2508 pe un bat de 11 ft m dar a fost o situatie super particulara. Mai precis, la o finala ce s-a desfasurat pe Varsolt si unde trebuia sa pescuiesti 100% din timp cu lanseta in mana.

Ritmul in care trebuia sa scoti peste pentru un rezultat bun era ametitor...peste 230 pesti in 5 ore ( faceti voi socoteala :D ) . In prima mansa am folosit mulineta de 3012 si "mi-a cazut mana" la finele mansei , a 2-a zi am usurat ansamblul si a fost mai bine.

O alta tema falsa dupa parerea mea este exact cea scrisa mai sus ... faptul ca trebuie musai sa ai varfuri de 0,5oz ( evident exagerez pentru a sublinia subiectul ) pe o lanseta ce o folosesti sa arunci 100m .

In primul rand, distantele mari nu le poti obtine decat atunci cand folosesti varfuri cat mai rigide , din fibra de carbon. Este si logic pentru ca un varf de fibra de sticla nu acumuleaza pentru ca mai apoi sa elibereze corect energia acumulata in momentul tensionarii lansetei atunci cand lansezi.

Apoi se mai pune problema ca pentru situatiile in care pescuiesti la 100m , in cele mai multe cazuri , pescuiesti la crap cu monturi fir de par , adica ai o montura cu autointepare . Nu ai nevoie sa stai holbat pe varf sa vezi cand se misca 1-2 mm sa " dai teapa " . Pestele ala se inteapa singur si in plus de asta , sa imi fie cu iertare , dar orice crap de la 1kg in sus e capabil sa iti plece cu lanseta de pe mal, asa ca un varf de 6 oz carbon spun eu ca nu vei avea probleme sa iti semnalizeze prezenta acestui peste la carlig.

Daca totusi vrei sa pescuiesti alti pesti la distante asa mare sau poate chiar si crap dar trebuie musai sa il prinzi tu cand este pe langa momitor, sa il vezi ca e acolo si inca nu a pus buza pe carlig, poti folosi fara probleme un fir textil principal. Acesta , in combinatie cu utilizarea metodei de " slack line" , adica nu tensionezi deloc firul , il lasi liber sa fie tensionat in mod natural de curentii de apa / aer , va semnaliza excelent orice tip de activitate din jurul carligului si nu va mai avea legatura cu varful folosit. Semnalele le urmaresti pe fir.

In consecinta, parerea mea este ca pentru pescuit la distanta se prea despica firul in 4 pe subiecte care in practica vor conta foarte putin. Cum am spus si in alte randuri , la o lanseta de distanta te intereseaza in primul rand sa poata lansa la distanta respectiva si sa se comporte bine in drill ( sa nu fie ranga ) . Restul detaliilor de la culoarea blank-ului , mandrina, greutate, varfuri echipate etc sunt pe planul 3 . Pe planul 2 este un lucru ce nu este prea bagat in seama si anume disponibilitatea pieselor de schimb : ai cumparat o lanseta , exista varfuri de schimb ? se pot aduce tronsoane in caz de accident sau poti arunca lanseta daca ai rupt un tronson ? Si aici , indiferent cine ce ar spune, Drennan este rege intre toti producatorii de lansete. Orice piesa am cerut de la ei mi-a fost data si intr-un timp mai mult decat rezonabil.

Tiby Baschet

Mesajde Tiby Baschet » Joi Iul 13, 2017 7:09 am

+1 catalin.

La distanta am mers numai pe crap.
Am avut o situatie la sarulesti cand m-am incapatanat sa fac un vad departe si sa pescuiesc cu un mh in combinatie cu 5500. Dupa 10 platici, am renuntat, am venit pe vadul din mijloc.

Vroiam sa vad si eu ce simt englezii la Ferry Meadows. Singura diferenta era talia pestilor, ei luau platici de 4-5 kg si eu de 4-500 de grame :lol: :lol: :lol:

@alex. Si tu esti culmea, iti raspunsesem mai sus si ai continuat cu aceeasi intrebare. La ce te asteptai, sa iti scriu iar acelasi lucru? :lol:

Înapoi la “Echipament si accesorii”