Pai sa o luam pe rand ....
Pe balta :
Mi se pare mult prea scurt sa incepi cu 30cm din mai multe motive :
1. Cobori prea repede momeala pe substrat si nu ai timp sa vezi trasaturile dintre ape ( acolo unde este cazul ca pestii sa stea deasupra substratului)
2. In general, primii pesti pe care ii prinzi, ii prinzi la o distanta mai mare de locul de descarcare al cosuletului ( asta daca nu dai direct in bancul de pesti )
3. In functie de momelile folosite, exista posibilitatea ca pestele sa refuze sa ia momeala pentru ca de la primul contact va simti presiunea suplimentara data de tensiunea din fir ( sau cosulet daca faci montura fixa )
4. Mai sunt multe alte motive "particulare"
Eu procedez putin altfel ... pe balta plec de la o lungime de minim 80 cm si de acolo, in functie de raspunsul pestilor , ce semnale am in varf, primele capturi cum sunt agatate, timpul de raspuns , tipul de trasatura , momeala folosita etc. pot jongla cu lungimea in functie de necesitati.
Ex: folosesti o montura cu piciorus, struna de 80cm pescuiesti la rama, ai trasatura ce parea ferma, intepi, dar ai foarte multe rateuri. Daca in prima faza prin schimbarea modului in care prinzi momeala sau o rotire de momeli mai productive nu reusesti sa te pui pe picioare, una din solutii este lungirea strunei pana la 100-120cm dupa caz (poate chiar si mai mult ) . Explicatia este ca pestele fiind foarte mofturos si/sau sperios, ia momeala dar nu inghite cum trebuie , se plimba cu ea pana cand intinde struna , tu vezi o trasatura pozitiva , intepi, dar pestele e doar cu juma de rama in gura.
Lungind struna, maresti timpul in care pestele sa capete incredere ca momeala aia chiar este buna si o poate manca in siguranta. In felul acesta, la o struna mai lunga, atunci cand ai trasatura, momeala si carligul vor fi bine plasate in interiorul gurii pestelui.
Eu sub 50 cm nu pescuiesc la cosulet , sub lungimea asta de struna mai repede pescuiesc la method sau legering .... nu am vazut avantajele pescuitului la struna de 30cm, ce este drept nici nu am insistat in multe partide sa pescuiesc atat de scurt.....
Cat priveste prinderea pestilor intre ape, aici este ceva mai simplu decat ti-ai putea imagina... in timpul pescuitului uzual, ar trebui sa ai cateva capturi ce par " accidentale" sau ai multe semnale in varf pe timpul caderii cosuletului ( pestele da in cos incercand sa manance din el ) . In momentul acela poti face cateva lucruri pentru a confirma prezenta pestelui intre ape :
-folosesti momeli mai usoare sau echilibrezi cu ceva flotant
-poti pescui chiar si cu flotant si sa ridici toata lungimea strunei in masa apei
- daca vrei sa prinzi pe cadere, atunci tine minte ca o struna groasa opune o rezistenta mai mare in apa, in consecinta, se va scufunda mai lent decat un fir mai subtire.
- tinand cont de ce scrie mai sus, poti folosi o struna "combi " pentru a mentine o finete mare a prezentarii momelii pe cadere si a folosi carlige mici . Adica poti avea o struna cu o lungime de 1m compusa din prima bucata de sub cosulet de 0.23mm pentru cca. 70cm si restul de 30 cm il poti avea dintr-un monofilament mult mai subtire, 0.10-0.12mm. Ceea ce trebuie sa tii cont este talia pestelui. O struna subtire pe lungime mica are rezistenta scazuta. Daca ai pesti de talie mai mare , atunci incerci sa echilibrezi raportul ( 50 cm fir gros cu 50 cm fir subtire).
Sunt foarte multe de spus pe subiect dupa cate vezi si nici macar nu am acoperit 20 % din situatiile legate de lungimea strunei pe balta
. Cred ca cel mai bine este de discutat pe situatii particulare in cazul asta ... ce va de genul ... pescuiesc la platica , am struna de 10cm si ratari la greu . Care e cauza ?