Seminte.

Recomandari, sfaturi, trucuri si teste.

Moderator: sorinhc

sorinhc

Seminte.

Mesajde sorinhc » Mar Ian 20, 2015 2:50 pm

Salutare !

Pt ca eu cred ca semintele sunt indispensabile in orice nada "de succes" vreau sa stiu opinia voastra despe eficienta semintelor in nada. Care este proportia in nada totala? .... Eu nu plec fara seminte ca nada si sunt pro cand vine vorba de utilizarea lor.

Eu folosesc seminte luate din pet shop, seminte pt pasari. Vreau sa schimb abordarea si sa fac eu aceste combinatii de seminte, sa nu le mai achizitionez ca mix. Ce seminte si in ce propostie folositi? Am vazut ca se gasesc seminte de diferite tipuri si vrac (mei, rapita...). Vreau sa am un control mai strict asupra proportiilor din fiecare sortiment, sa ma "joc"....

Multumesc,

Sorin

PS. Nu as vrea sa vorbim despre porumb, grau sau arpacas (o sa deschid un subiect nou).
"Nu te certa niciodată cu oamenii proşti. Te vor trage în jos la nivelul lor şi te vor bate prin experienţă." - Mark Twain

M-au dat banii afara din casa asa ca am plecat la pescuit !!!! :) :) :) Ce bine era :(

catalin232

Re: Seminte.

Mesajde catalin232 » Mar Ian 20, 2015 5:41 pm

Din experienta mea , pescuitul cu seminte este situational . Cand spun asta ma refer la faptul ca sunt anumite de specii de pesti , anumite locuri si anumite tipuri de semnite ce pot fi folosite pentru a te ajuta sa selectezi sau sa mentii pe vad ( de atragere pe vad nu poate fi vorba).

Sa incepem cu semintele :

- in principal folosesc Mei, Sorg, Rapita, Canepa si Mustar ( in proportii destul de mici , ideea mi-a venit cand am vazut la o crescatorie ca ii hranea cu asa ceva , deci accepta si astfel de seminte :) )

- Semintele de Mei, Sorg si Mustar obisnuiesc sa le fierb dupa ce au stat la inmuiat cateva ore bune ( micsoreaza timpul de fierbere si se desfac mai mult)
- Semintele de Canepa si Rapita prefer sa le las la incoltit inainte de a le fierbe. Se procedeaza foarte usor, in niste tavite din Polistiren ( ca cele in care vine pasta de mici , carnea etc. ) se pune strat mic de seminte si apa pana la jumatatea lor ( nu se acopera cu apa niciodata) . Fac cateva astfel de tavite , am grija de ele vreo 3-4 zile sa completez cu apa, pana cand incep sa germineze apoi le pun la fiert. Atentie ca necesita un timp de fierbere mai mic.

Pentru aromatizare / colorare :
- dupa ce le scot de la fiert si le spal cu apa rece , dau un praf de aditiv peste ele , ce consider ca este potrivit pentru pestii pe care ii urmaresc sau locul in care le voi folosi ( aditivii pot da rezultate bune pe o apa si rezultate slabe pe o alta... de obicei este bine sa te interesezi cam ce arome merg cel mai bine pe apa pe care vei merge la pescuit)
- daca nu vreau sa fac seminte de diferite culori, pun colorantul direct in apa in care fierb semintele. In felul asta , dupa ce le clatesc , nu ma mai patez pe mana de colorant, intra in ele la fiert si acolo ramane :D . Daca vreau sa am diferite culori, dupa ce le fierb , le spal , le impart in pungute mici si apoi adaug colorantul pe care il vreau , bag putin aer in punga , o scutur bine pana se coloreaza toate si tot in pungutele alea le iau la mine.
- Intotdeauna cand le fierb pun destul de multa sare + indulcitor ( zahar sau miere -daca vreau sa fiu extravagant- :D )

Aplicatii :
- destul de rar pe ape curgatoare deoarece se duc foarte mult in aval , pentru asta prefer alte seminte ( arpacas, Canepa cu bobul mare si porumb)
- pe lacuri : in special cand pescuiesc la babusca si caras. Mai rar atunci cand pescuiesc la platica deoarece in ultima perioada si dupa numeroase teste am observat ca platica raspunde mai bine la micropelete decat la seminte ( evident lasam momeala vie la o parte)

Am avut partide in care doream sa pescuiesc la caras dar din cauza densitatii foarte mari de babusca, rosioara, biban si oblete , absolut oricare alta varianta in afara de amestecarea semintelor cu pamant + aditiv dadea gresi fara doar si poate ( adica am incercat si mi-am luat-o )

Atunci cand pescuiesc dupa Babusca, semintele sunt absolut imperative... in special cele de Mei, Rapita si Canepa. Nu numai ca peletele le consuma cu voracitate , dar prin controlarea flotabilitatii semintelor poti crea o competitie foarte mare pe vad, competitie care nu o poti crea folosind doar nada. Nu in ultimul rand , in aceasta situatie , cand vreau sa fac o selectie a Babustilor mari , voi baga in nada doar seminte si voi scoate orice urma de nada vie ( vierme, casteri , rame etc)

Flotabilitatea semintelor se poate controla destul de usor :

- este imperativ ca semintele sa nu fie niciodata inglobate in nada, de la inceputul partidei, altfel ele vor pierde din umiditate si vor incepe sa pluteasca
- semintele se tin intotdeauna separat intr-un recipient si acoperite cu apa. Recomand a fi bagate in nada luand cate o "portie" necesara la fiecare lansare
- daca se doreste ridicarea semintelor de pe substrat ( a catorva) pentru a activa pestele in hranire , se pot pune cateva seminte separat intr-un recipient si se lasa sa se svante putin ( nu sa se usuce definitiv) pentru a se ridica incet de pe substrat.

Poate parea o munca destul de migaloasa , dar de ea depinde in totalitate rezultatul partidei .... daca le bagi pe toate in nada si se usuca ai sanse ca pestii sa se ridice intre ape si sa nu ai trasaturi , iar introducerea semintelor svantate ( flotante) in nada trebuie oprita imediat ce la varf incep sa apara o groaza de semnale false si intepari ratate. Este semn clar ca pestii s-au strans intre ape si lovesc firul ..... trebuie asezati din nou pe substrat prin eliminarea semintelor flotante.

Un alt mod de a folosi rapita este ca dupa germinare sa se acopere cu apa cca. 24h . In felul asta coaja o sa se imbibe cu apa si nu vor pluti . Nu va mai necesita fierbere ;)

Imagine

sorinhc

Mesajde sorinhc » Mar Ian 20, 2015 7:05 pm

Foarte bun articolul ! DAR (asta e ca un ciocan peste degete :lol: ) nu ai adus aminte :roll: de rolul si importanta semintelor in pescuitul Crapului. Nici macar cuvantul Crap nu apare scris :lol: :lol: . Aici am vrut sa ajung cand am spus: semintele sunt indispensabile in orice nada "de succes".
"Nu te certa niciodată cu oamenii proşti. Te vor trage în jos la nivelul lor şi te vor bate prin experienţă." - Mark Twain

M-au dat banii afara din casa asa ca am plecat la pescuit !!!! :) :) :) Ce bine era :(

catalin232

Mesajde catalin232 » Mar Ian 20, 2015 7:29 pm

Nu am adus in discutie pentru ca ai exclus Porumb-ul din ecuatie, adica prinipala samanta pe care personal o folosesc cand pescuiesc dupa crap.
In al 2-lea rand, sunt de parere ca semintele dau rezultate bune la crap in partide mai lungi , mai repede pe stilul clasic de pescuit la crap decat pe stilul de pescuit la feeder unde mai mult de 7-8 ore efective de pescuit nu faci intr-o zi ...

Cand vine vorba de "carpodroame" , nu am gasit absolut nicio locatie unde crapul sa raspunda mai bine pe seminte in detrimentul peletelor ( repet, in partide scurte) asa ca nu vad de ce as deschide o discutie pe subiectul acesta.

Evident , cati pescari atatea obiceiuri , altii ar putea sa nu fie de acord cu afirmatiile mele si/sau sa aibe rezultate de exceptie la crap folosind seminte mici in pescuitul crapului la feeder pe sedinte scurte. Dar eu nu pot scrie de generalitati, pot scrie doar din experienta ...

Stefan George

Mesajde Stefan George » Mar Ian 20, 2015 7:59 pm

Imi place topicul. Am o intrebare : de ce as aditiva semintele? Nu sunt ele o delicatesa asa cum sunt,naturale? Pentru ce as da aroma de caracatita unei boabe de canepa...cand oricum pestele saliveaza la cuvantul "canepa"? Pe de alta parte,avem pelete cu diverse arome (moare dr Oz cand vede ce a ajuns krill-ul lui) si dimensiuni,pelete care,ca forma,nu difera mult de seminte. Asadar de ce as strica aroma de canepa,mei,in sau altceva?

catalin232

Mesajde catalin232 » Mar Ian 20, 2015 8:29 pm

Imi place topicul. Am o intrebare : de ce as aditiva semintele? Nu sunt ele o delicatesa asa cum sunt,naturale? Pentru ce as da aroma de caracatita unei boabe de canepa...cand oricum pestele saliveaza la cuvantul "canepa"? Pe de alta parte,avem pelete cu diverse arome (moare dr Oz cand vede ce a ajuns krill-ul lui) si dimensiuni,pelete care,ca forma,nu difera mult de seminte. Asadar de ce as strica aroma de canepa,mei,in sau altceva?

Pai in general , semintele le folosesti -Natur- ... dar sunt situatii in care pestele raspunde bine pe o aroma si atunci te conformezi incepi sa le aditivezi.

Un alt motiv ar fi ala ca dupa aditivare , semintele "absorb" parte din acesta si in apa incep sa il elibereze... pe rau te ajuta sa faci o dara de miros / gust ce face pestele sa ajunga mai repede pe vad ... nu este obligatoriu , dar sunt asemenea situatii.

Si ultimul motiv ar fi de "confidence booster" , practic bagi aditiv pentru tine ca pescar... sa fii linistit ca i-ai dat pestelui cu "de toate" si te concentrezi mai bine pe alte aspecte ce tin de pescuit ( strune ,c osulete, loc , momeli etc etc etc ) ... fara a mai avea un "pitic" pe creier care sa se intrebe " daca ar fi trebuit sa aditivez?" :) .

sorinhc

Mesajde sorinhc » Mar Ian 20, 2015 10:05 pm

Nu am adus in discutie pentru ca ai exclus Porumb-ul din ecuatie, adica prinipala samanta pe care personal o folosesc cand pescuiesc dupa crap.
Cred ca aici nu m-am facut inteles. Fac autocritica si continuam :lol: . Am exclus porumbul pt ca merita un topic separat ! Oricum porumbul ca proportie din nada la mine e cam 30%(maxin 30% ) si e loc de restul.... ;) cam inca pe atat (ma refer la alte seminte). Asa vad eu problema sau ???? Oricand e loc de modificari si intotdeauna e bine sa schimbi ceva cu sanse de reusita sau de invatare.
Si ultimul motiv ar fi de "confidence booster" , practic bagi aditiv pentru tine ca pescar
Asta face foarte mult. Psihologic e mana cereasca ! Te scapa de "un pitic" de pe creeras. Ai timp de altele!
Dar eu nu pot scrie de generalitati, pot scrie doar din experienta ...
Corect !

Sa trecem .... Hai sa fim seriosi cand se da "goarna" ca merge cu ..... toti arunca tone in apa. La un moment dat pestele nu mai raspunde la acele nade dar asta este alta discutie.... pt viitor in acest topic.

Semintele mai putin cunoscute aduc pesti mai reticienti care au "invatat" sa evite nadele consacrate si cam tot ce este frecvent. Crapul e curios si cand se aseaza pe vad la scurt timp vor sosi si alti crapi. Un alt aspect ar fi ca cu cat mai multe "modele" de seminte oferim crapului cu atat mai mult va veni si va stationa pe vad - si asta este o intrebare adresata lui @catalin232, care este parerea lui.
Mai sunt MULTE intrebari vin cu continuarea discutiei care va deveni mai de inteles pe parcurs :oops: .

Merci,

catalin232

Mesajde catalin232 » Mie Ian 21, 2015 7:35 am

" Sa trecem .... Hai sa fim seriosi cand se da "goarna" ca merge cu ..... toti arunca tone in apa. La un moment dat pestele nu mai raspunde la acele nade dar asta este alta discutie.... pt viitor in acest topic.

Semintele mai putin cunoscute aduc pesti mai reticienti care au "invatat" sa evite nadele consacrate si cam tot ce este frecvent. Crapul e curios si cand se aseaza pe vad la scurt timp vor sosi si alti crapi. Un alt aspect ar fi ca cu cat mai multe "modele" de seminte oferim crapului cu atat mai mult va veni si va stationa pe vad - si asta este o intrebare adresata lui @catalin232, care este parerea lui.
Mai sunt MULTE intrebari vin cu continuarea discutiei care va deveni mai de inteles pe parcurs :oops: .

Merci, "

Stationarea crapului pe vad mai mult timp sa caute printre diferite seminte nu stiu cat de reala este ... as crede ca este mai importanta suprafata nadita decat tipul semintelor "exotice" , cu cat suprafata nadita este mai mare , cu atat pestele va petrece mai mult timp pe zona scormonind dupa ele....

Ca tot vorbim despre seminte si crapi ... am facut si eu si Claudiu cateva teste cu Alune Tigrate ( adevarul este ca eu am fost ala sceptic si Claudiu optimistul) si ce sa vezi ? Am prins peste la fel de bine ca si cand am fi folosit pelete sau boilies , ba as merge putin mai departe si as spune ca am prins mai bine la Alune Tigrate luand in considerare ca pe alte momeli mai luam si cate un caras sau luam cate o teapa de la vreun caras ...

Intrebarea este de unde Dumnezeu a vazut Crapul de la noi Alune Tigrate si de unde stie sa le manance .... singura explicatie plauzibila pe care mi-o pot oferi este ca aceste seminte prin gust /miros/forma sunt identificate de pesti ca hrana . Chiar am gustat si eu una si e chiar buna , are gust de miez de seminte intr-o oarecare masura , rea la gust nu este :)

In ceea ce priveste afirmatia "crapii se obisnuiesc cu un tip de nada / momeala pe care o vor ocoli " , nu prea sunt de acord ... nu in Romania in orice caz. Am tot intalnit si eu "panica" asta printr-o sumedenie de reviste, emisiuni, carti scrise de Englezi. Nu ii contrazic , ei poate au asa o problema deoarece majoritatea pestilor la care fac ei referire ( crapi mari) sunt in balti destul de mici , si crapii respectivi nu sunt in numar mare ( de obicei ii numeri pe degetele de la o mana ) si toata lumea incearca sa ii prinda ca doar sunt trofee. Genul asta de presiune poate duce la schimbarea comportamentului pestilor , dar cum spuneam , la noi nu prea se pune problema .

Pe de o parte , la noi se mai si retine peste, deci stocurile se reimprospateaza , iar pe lacurile dedicate strict C&R cu exemplare decente de crap este de obicei o densitate suficient de mare incat sa fie o permanenta competitie la hranire si nu prea mai fac ei mofturi ca ce le dai tu azi le-a dat altul acum 2 saptamani :) .

Ca sa insumez :

-nu am sesizat diferente intre partidele in care foloseam 1-2 tipuri de seminte si cele in care foloseam 4-5 . Daca ma intrebi totusi ce as prefera, as spune ca un vad cu mai multe tipuri de seminte ( pe baza piticului de pe creier :D ) , doar daca nu sunt foarte multi pesti mici care sa ii strangi cu seminte mici si care deranjeaza
-nu cred ca la noi pestii se pot "obisnui" cu un anumit mix de seminte ( ca despre asta e vorba acum ) si il vor ocoli pentru ca il asociaza cu o zona "periculoasa" . Dupa cum am zis mai sus , semintele dau rezultate excelente pe lacuri /rauri naturale si stim cu totii ce se intampla cu memoria unui crap prins pe o apa naturala .... de obicei ajunge in ciorba ... trist, dar adevarat

Stefan George

Mesajde Stefan George » Mie Ian 21, 2015 11:41 am

Stiu si eu...daca pestele raspunde bine la o aroma,sigur am cateva pelete la mine care sa-i placa. Ieftine si destul de comod de folosit. Pe cand semintele implica oarece ore sau chiar zile pentru preparare. Pelete cu aroma de canepa,grau sau chiar porumb nu am vazut(ma refer la porumb uscat nu sweet corn) prin magazine. Dar cu arome de capsuna,fishmeal sau mai stiu eu ce,abunda piata. Concluzie: piticul meu spune "staapane,stai dreacu potolit". :lol:

catalin232

Mesajde catalin232 » Mie Ian 21, 2015 12:04 pm

Stiu si eu...daca pestele raspunde bine la o aroma,sigur am cateva pelete la mine care sa-i placa. Ieftine si destul de comod de folosit. Pe cand semintele implica oarece ore sau chiar zile pentru preparare. Pelete cu aroma de canepa,grau sau chiar porumb nu am vazut(ma refer la porumb uscat nu sweet corn) prin magazine. Dar cu arome de capsuna,fishmeal sau mai stiu eu ce,abunda piata. Concluzie: piticul meu spune "staapane,stai dreacu potolit". :lol:

Pai da... pelete cu miros de Canepa ai asa :

http://www.feedershop.ro/bait-tech-hemp ... ro-pop-up/

Si cu Porumb ai varianta asta slow sinking sau pop-up :

http://www.feedershop.ro/bait-tech-incr ... weet-corn/

Stiu ca este cu aroma de "sweet corn" dar sincer sa iti fiu, nu stiu ce aroma are o boaba uscata de proumb :oops:

Iar cu semintele , sunt o groaza de variante gata preparate , extrem de comod si usor de folosit si le poti gasi in diferite cantitati .... Eu prefer sa ia o punga mare de Parti-Mix si daca nu merg pentru 2-3 zile la pescuit pentru a o consuma ( cum se intampla cand merg la Dunare la concurs) , o desfac acasa , imi pun o cantitate necesara pentru o partida scurta in pungulite si le bag la congelator.... Dintr-o punga de 2.5l imi ies minim 4 portii...

Acum doar arpacas-ul il mai prepar , cu semintele am incetat si nu ca am magazin si le iau mai ieftin , dar necesita destul de munca munca ( asta nu ar fi o problema) si daca vrei sa ai spor , sa faci cantitati mai mari, de multe ori le gasesti fermentate si eu unul prefer produsul "fresh" .

Am mai pus pe hartie si costul , cam cat de ieftin este sa le prepar singur ... daca in trecut faceai o economie consistenta ( era in Hornbach canepa si mix-ul de seminte la 4,3 lei / kg ) acum nu prea se mai pune problema la fel ... au ajuns semintele de interes sa coste in jur de 14 lei / kg , in sezon canepa nu mai gasesti in Hornbach ( unde imi este aproape sa le caut) , trebuia sa iau cantitati sa nu fac zeci de drumuri si le gaseam pe balcon pline de fluturi si gauri , cum spuneam mai sus , daca preparam mai multe si le conservam in sticle de 0.5l ( alea cu gura mare :D ) , desi puneam conservant alimentar, puneam sare la fiert , cand incepeau caldurile alea mari , le gaseam fermentate ....

Asa ca ... eu unul m-am lasat de meserie , dar pot ajuta pe cei care vor sa incerce cu orice sfat imi este in putere ( si cunostinta ) sa dau....

Înapoi la “Nade si momeli”