Lungime struna pentru montura cosulet

Sfaturi, recomandari, sugestii despre lansete, mulinete accesorii si monturi.

Moderator: sorinhc

roscacatalin04

Lungime struna pentru montura cosulet

Mesajde roscacatalin04 » Mie Mai 24, 2017 3:45 pm

Salutare,

Am si eu o nelamurire legat de lungimea strunei pentru pescuit la feeder cu cosulet.Cu ce lungime incepem pescuitul si cum ne dam seama daca trebuie sa lungim sau nu struna ? Practic cum ne dam seama daca pestele manaca intre ape sau daca coboara pe substrat.Eu de obicei folosesc o struna de 30 de cm.
Multumesc !

Sent from my SM-J510FN using Tapatalk

catalinAR

Re: Lungime struna pentru montura cosulet

Mesajde catalinAR » Mie Mai 24, 2017 5:46 pm

Pai :roll: primul pas este sa incerci sa depaseseti faza de presupunere in privinta existentei speciilor x-y-z in apa vizata :)...iti targhetezi speciile vizate......'dupe' care, daca-i apa curgatoare........iar daca-i apa statatoare..............si in functie de momeala de carlig........de greutatea cosului (si nu in ultimul rand de forma acestuia), de grosimea vorfacului (si greutatea lui :!: ).....respectiv coroborarea timpilor de coborare a monturii pe coloana de apa cu speciile viztate....... Revin, mai tarziu (deocamdata prefer sa stau la coada)...poate mai aflu si eu ceva ;) :D

roscacatalin04

Mesajde roscacatalin04 » Mie Mai 24, 2017 6:11 pm

Mersi frumos Catalin.Intr-adevar sunt multe aspecte de luat in calcul , tocmai asta a fost si scopul intrebarii , daca imi poate spune cineva cum hotaram lungimea strunei si cu exemple specifice.De ex: daca e lac ce trebuie sa facem ca sa hotaram lungimea, respectiv daca e rau, daca e mal pe substrat sau daca avem substrat tare etc..genul asta de exemple ar fi benefice.Multumesc de raspuns

catalinAR

Mesajde catalinAR » Mie Mai 24, 2017 6:28 pm

Mersi frumos Catalin.Intr-adevar sunt multe aspecte de luat in calcul , tocmai asta a fost si scopul intrebarii , daca imi poate spune cineva cum hotaram lungimea strunei si cu exemple specifice.De ex: daca e lac ce trebuie sa facem ca sa hotaram lungimea, respectiv daca e rau, daca e mal pe substrat sau daca avem substrat tare etc..genul asta de exemple ar fi benefice.Multumesc de raspuns

Sthintzificali sphiching.
Deci, pe scurt: in functie de specia vizata, configuratiea apei (curgatoare, lac, adancime, turbiditate etc), momeala carlig (de exemplu daca pescuiesti pe o apa adanca, statatoare, cu vorfac extrem de lung cu larva la carlig, intre ape.....oare intepi pestele? in ce conditii?...) .Ar mai fi, diverse.
Si mai pe scurt: in primul rand tu trebuie sa stii ce peste vizezi si cu ce momela vrei sa-l prinzi.

roscacatalin04

Mesajde roscacatalin04 » Mie Mai 24, 2017 6:34 pm

Ok, hai sa luam urmatoarele exemple doar pe lacuri.

1. Specie : ciortan sau crap Momeala : porumb , bandum flotant, pelete

2. Specie : caras - Momeala : viermusi

Cu ce lungime ar trebui sa incep la struna si in functie de ce caracteristici o fac mai lunga sau mai scurta.

catalin232

Mesajde catalin232 » Mie Mai 24, 2017 8:50 pm

Ok, hai sa luam urmatoarele exemple doar pe lacuri.

1. Specie : ciortan sau crap Momeala : porumb , bandum flotant, pelete

2. Specie : caras - Momeala : viermusi

Cu ce lungime ar trebui sa incep la struna si in functie de ce caracteristici o fac mai lunga sau mai scurta.

Hai ca din aproape in aproape , ajungem undeva :D . Acum specifica la ce tip de montura te intereseaza lungimea strunei ? Pentru pescuit la cosulet sau pentru method ? Ca vad acolo bandum flotant si m-a bagat putin in ceata :D

roscacatalin04

Mesajde roscacatalin04 » Mie Mai 24, 2017 8:52 pm

Scuze, greseala mea, ma gandeam la method cand am scris bandum. La montura cu cosulet ma refer.Multunesc Catalin

catalin232

Mesajde catalin232 » Mie Mai 24, 2017 10:43 pm

Pai sa o luam pe rand ....

Pe balta :

Mi se pare mult prea scurt sa incepi cu 30cm din mai multe motive :

1. Cobori prea repede momeala pe substrat si nu ai timp sa vezi trasaturile dintre ape ( acolo unde este cazul ca pestii sa stea deasupra substratului)
2. In general, primii pesti pe care ii prinzi, ii prinzi la o distanta mai mare de locul de descarcare al cosuletului ( asta daca nu dai direct in bancul de pesti )
3. In functie de momelile folosite, exista posibilitatea ca pestele sa refuze sa ia momeala pentru ca de la primul contact va simti presiunea suplimentara data de tensiunea din fir ( sau cosulet daca faci montura fixa )
4. Mai sunt multe alte motive "particulare"

Eu procedez putin altfel ... pe balta plec de la o lungime de minim 80 cm si de acolo, in functie de raspunsul pestilor , ce semnale am in varf, primele capturi cum sunt agatate, timpul de raspuns , tipul de trasatura , momeala folosita etc. pot jongla cu lungimea in functie de necesitati.

Ex: folosesti o montura cu piciorus, struna de 80cm pescuiesti la rama, ai trasatura ce parea ferma, intepi, dar ai foarte multe rateuri. Daca in prima faza prin schimbarea modului in care prinzi momeala sau o rotire de momeli mai productive nu reusesti sa te pui pe picioare, una din solutii este lungirea strunei pana la 100-120cm dupa caz (poate chiar si mai mult ) . Explicatia este ca pestele fiind foarte mofturos si/sau sperios, ia momeala dar nu inghite cum trebuie , se plimba cu ea pana cand intinde struna , tu vezi o trasatura pozitiva , intepi, dar pestele e doar cu juma de rama in gura.

Lungind struna, maresti timpul in care pestele sa capete incredere ca momeala aia chiar este buna si o poate manca in siguranta. In felul acesta, la o struna mai lunga, atunci cand ai trasatura, momeala si carligul vor fi bine plasate in interiorul gurii pestelui.

Eu sub 50 cm nu pescuiesc la cosulet , sub lungimea asta de struna mai repede pescuiesc la method sau legering .... nu am vazut avantajele pescuitului la struna de 30cm, ce este drept nici nu am insistat in multe partide sa pescuiesc atat de scurt.....

Cat priveste prinderea pestilor intre ape, aici este ceva mai simplu decat ti-ai putea imagina... in timpul pescuitului uzual, ar trebui sa ai cateva capturi ce par " accidentale" sau ai multe semnale in varf pe timpul caderii cosuletului ( pestele da in cos incercand sa manance din el ) . In momentul acela poti face cateva lucruri pentru a confirma prezenta pestelui intre ape :
-folosesti momeli mai usoare sau echilibrezi cu ceva flotant
-poti pescui chiar si cu flotant si sa ridici toata lungimea strunei in masa apei
- daca vrei sa prinzi pe cadere, atunci tine minte ca o struna groasa opune o rezistenta mai mare in apa, in consecinta, se va scufunda mai lent decat un fir mai subtire.
- tinand cont de ce scrie mai sus, poti folosi o struna "combi " pentru a mentine o finete mare a prezentarii momelii pe cadere si a folosi carlige mici . Adica poti avea o struna cu o lungime de 1m compusa din prima bucata de sub cosulet de 0.23mm pentru cca. 70cm si restul de 30 cm il poti avea dintr-un monofilament mult mai subtire, 0.10-0.12mm. Ceea ce trebuie sa tii cont este talia pestelui. O struna subtire pe lungime mica are rezistenta scazuta. Daca ai pesti de talie mai mare , atunci incerci sa echilibrezi raportul ( 50 cm fir gros cu 50 cm fir subtire).

Sunt foarte multe de spus pe subiect dupa cate vezi si nici macar nu am acoperit 20 % din situatiile legate de lungimea strunei pe balta :D . Cred ca cel mai bine este de discutat pe situatii particulare in cazul asta ... ce va de genul ... pescuiesc la platica , am struna de 10cm si ratari la greu . Care e cauza ? :D

pivo

Mesajde pivo » Mie Mai 24, 2017 11:01 pm

In general, lungimea strunei ti-o dicteaza apa si pestele. Pe o apa curgatoare, depinde f mult si de puterea curentului si de limpezimea apei. In cazul unui curent puternic, struna mai lunga(90cm+). Un curent mai slab, struna mai scurta(70cm+). Daca apa e limpede, struna mai lunga, daca apa e tulbure, struna mai scurta. Daca ai rateuri, trebuie sa lungesti struna, daca nu vezi trasatura, sau ai trasaturi f slabe si pestii pe care i-ai prins sunt cu carligul inghitit pana-n stomac, scurtezi struna. Ca o idee, pe ape curgatoare, e bine sa incepi cu o struna de cca 100-110cm si apoi sa o mai scurtezi. Daca apa e tulbure, poti incepe undeva in 80cm si apoi ajustezi. Pe apa statatoare, montura cu cosulet e net inferioara method-ului asa ca daca dai dupa ciortan sau caras mare, folosesti method. Daca vrei insa cosulet, incepi cu 70-75cm si de acolo ajustezi. Intotdeauna raspunsul ti-l va da pestele! Nu exista dimensiune standard pentru strune. E bine sa incepi cu lungimi mai mari pentru ca e mai usor apoi sa o scurtezi decat sa o lungesti.... .
Cele mai bune locuri de pescuit le alege intotdeauna pestele!

roscacatalin04

Mesajde roscacatalin04 » Joi Mai 25, 2017 6:45 am

Multumesc ! Foarte detaliate si punctuale raspunsurile.Intr-adevar observ ca nu e nimic standard si trebuie sa ma adaptez in functie de situatie.Acum bag de seama ca lipsa trasaturilor se datoreaza si lungimii gresite a strunei.Inca odata multmesc pentru sugestii si abia astept inca o iesire pe balta sa pot testa cele spuse mai sus.

Înapoi la “Echipament si accesorii”