Pescuitul cu fir textil - notiuni generale si recomandari.....

Sfaturi, recomandari, sugestii despre lansete, mulinete accesorii si monturi.

Moderator: sorinhc

sorinhc

Pescuitul cu fir textil - notiuni generale si recomandari.....

Mesajde sorinhc » Mie Mai 31, 2017 9:53 am

Salutare,

Haide sa enumeram cateva recomandari in pescuitul cu fire textile :

1. Nu se incarca tamburul complet ! pt a evita acele incalceli. E un amanunt foarte important si 99% aceasta afirmatie este adevarata.
2. Firele textile se aleg cu atentie si de preferat sa se evite acele fire in care impletirea se vede foarte vizibil (nu stiu cum sa-i zic)
3. Udarea lui dar depinde de ce fir textil se foloseste (la Daiwa J-Raid nu fac aceasta operatiune).
2. Atentie ca inelele si galetul mulinetei sa permita folosirea lor. In ziua de azi cam toate o fac dar e bine de verificat.
3. De preferabil a se folosi mulinete cu tambur mai mare.

........

Asteptam completari. Ar fi foarte bine sa avem recomandari si de la cei care pescuiesc pe rau nu numai pe balta :D .

;)
"Nu te certa niciodată cu oamenii proşti. Te vor trage în jos la nivelul lor şi te vor bate prin experienţă." - Mark Twain

M-au dat banii afara din casa asa ca am plecat la pescuit !!!! :) :) :) Ce bine era :(

Solzescu

Re: Pescuitul cu fir textil - notiuni generale si recomandari.....

Mesajde Solzescu » Mie Mai 31, 2017 10:49 am

Salutare,

1. Nu se incarca tamburul complet ! pt a evita acele incalceli. E un amanunt foarte important si 99% aceasta afirmatie este adevarata.
2. Firele textile se aleg cu atentie si de preferat sa se evite acele fire in care impletirea se vede foarte vizibil (nu stiu cum sa-i zic)
3. Udarea lui dar depinde de ce fir textil se foloseste (la Daiwa J-Raid nu fac aceasta operatiune).
2. Atentie ca inelele si galetul mulinetei sa permita folosirea lor. In ziua de azi cam toate o fac dar e bine de verificat.

........

Asteptam completari. Ar fi foarte bine sa avem recomandari si de la cei care pescuiesc pe rau nu numai pe balta :D .

;)
am un articol pe tema asta, dar nu cred ca esti in target:)

http://www.solzescu.ro/pescuitul-la-fee ... ir-textil/

Solzescu

Mesajde Solzescu » Mie Mai 31, 2017 12:06 pm

pe cuvant ca am crezut ca iti trimit linkul pe privat, esti admin, sterge te rog ultimele 2 postari, nu vreau sa fac autopromo :) articolul e scris cu gandul la incepatori, de aia am spus ca nu esti in target

claudiue

Mesajde claudiue » Mie Mai 31, 2017 12:20 pm

Ba lasa link ul ca e interesant...

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

catalinAR

Mesajde catalinAR » Mie Mai 31, 2017 2:28 pm

Salutare,

........

;)
Inainte de a tece la completari....

1. Cred ca difera de la pescar la pescar semnificatia "nu se incarca tamburul complet"
2. Care ar fi acele fire?
3. Nu.
4. Sunt bete facute acum 15 ani care nu au astfel de probleme, ma refer la bete de feeder. La fel si mulinete...
5. Nici vorba :mrgreen: .

sorinhc

Mesajde sorinhc » Mie Mai 31, 2017 3:55 pm

Mulinetele de surfcasting pt distanta au tambur mare, stiu ei de ce ;) asa ca invers chiar nu am de gand sa fac pt lac/balta, pt rau nu ma bag asa ca asteptam sfaturi. Poate trebuia sa ma exprim cat mai exact si sa scriu "longcast mare".
descărcare.jpg
(in foto am prezentat un model exagerat pt a sublinia tamburul)
Am spus ca nu stiu sa explic in cuvinte dar ca etalon sa te uiti la Carp zoom feeder braid si este acel gen de fir.
3. Nu.
Firul dat exemplu mai sus daca se uda merge ok, acceptabil. Sa nu uitam ca este un fir accesbil ca pret (sau era pana sa apara Daiwa J-Braid x4).

Asteptam completarile .....

Eram sa uit, nu am inteles ce vrei sa spui prin " Cred ca difera de la pescar la pescar semnificatia "nu se incarca tamburul complet".

;)
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
"Nu te certa niciodată cu oamenii proşti. Te vor trage în jos la nivelul lor şi te vor bate prin experienţă." - Mark Twain

M-au dat banii afara din casa asa ca am plecat la pescuit !!!! :) :) :) Ce bine era :(

catalinAR

Mesajde catalinAR » Mie Mai 31, 2017 11:04 pm

Mulinetele de surfcasting pt distanta au tambur mare, stiu ei de ce ;) asa ca invers chiar nu am de gand sa fac pt lac/balta, pt rau nu ma bag asa ca asteptam sfaturi. Poate trebuia sa ma exprim cat mai exact si sa scriu "longcast mare".
descărcare.jpg
(in foto am prezentat un model exagerat pt a sublinia tamburul)
Am spus ca nu stiu sa explic in cuvinte dar ca etalon sa te uiti la Carp zoom feeder braid si este acel gen de fir.
3. Nu.
Firul dat exemplu mai sus daca se uda merge ok, acceptabil. Sa nu uitam ca este un fir accesbil ca pret (sau era pana sa apara Daiwa J-Braid x4).

Asteptam completarile .....

Eram sa uit, nu am inteles ce vrei sa spui prin " Cred ca difera de la pescar la pescar semnificatia "nu se incarca tamburul complet".

;)
Pai mulinetele de surf...Big pit...Long cast...sau marimile mari, sunt etalon in pescuitul cu textil la feeder?....noțiuni generale, nu de nisha...sau?

In privinta definirii notiunii de incarcare a tamburului pana in buza, nuantele fac diferenta....gen shalow spool, corelarea diametrului textilului cu marimea tamburului versus aplicatie (poți face peruci doar alegând greșit montura...).....wormshaftul.....arc spool...si multe altele... :mrgreen:

Incarcarea unui tambur pana in buza, "la limita", poate cauza probleme de utilizare dar eu nu as încadra-o la interdictii....

Doar pescuitul cu fir textil, la feeder, poate ajuta la înțelegerea, adaptarea si corelarea calitățiilor acestuia la anumite situații.......iar lipsa acestuia, adica a pescuitului efectiv tine de latura microbista a fenomenului :)

Tot pescuindu-l, se pot evita si situatiile care nu-i scot in valoare atuurile ;)

biroena

Mesajde biroena » Mie Mai 31, 2017 11:12 pm

Lungimea lansetei?? Și acțiunea ei? CIT de mult contează ??

Inviato dal mio iPhone utilizzando Tapatalk

catalin232

Mesajde catalin232 » Joi Iun 01, 2017 5:43 pm

Am fost eu invocat in discutie si se pare ca am fost inteles gresit ... trebuie sa clarificam unele aspecte :

S-a zis asa :

1. Ca pescuiesc relativ recent la crap folosind textil ca principal .
- GRESIT ! Pescuiesc de mult timp insa doar cand sunt constrans de situatie, nu prefer si NU recomand pescuitul crapului cu textil pe principal daca ai alternativa monou-lui

2. Eu as folosi Florocarbon pentru amortizarea trasaturilor
- GRESIT ! Nu am spus si nu cred ca gaseste cineva chestia asta scrisa sau spusa de mine. Am spus ca folosesc inaintas de Floro pentru substrat accidentat, o doza de amortizare in drill, usurinta de a monta method-uri si a introduce prin tuburi si cel mai important, pe locurile cu apa mare la mal si mai ales pe carpodroame unde pestii sunt rupti la "aripioare" , florocarbonul rezista mult mai bine la "ferastraul" inotatoarei dorsale decat textilul

3. Folosesc textil la crap atunci cand trebuie sa mai ciupesc cativa metri pentru a lansa oarecum lejer in clips la o distanta foarte mare. In orice alta situatie, prefer de 1000 de ori monofilamentul

Alte lamuriri care le consider necesare :
-chiar si 2m de mono sau florocarbon aduce un plus de elasticitate si amortizare in drill , un plus care se simte si face diferenta mai ales in mal
- florocarbonul pe care il folosesc, Toray Excellent , are un grad de elasticitate ridicat fata de multe alte florocarboane din piata . De aceea il si prefer si mai are multe alte calitati
- textilul incarcat pana in buza tamburului nu este stiinta exacta .. e mai simplu de atat... daca incarci prea tare , vei face peruca, rupi peruca si vei ramane cu cat fir trebuie pe tambur si nu o sa mai ai probleme. Se autoregleaza :D
- nu vad legatura directa intre textil si un tip anume de tambur... shallow, long cast sau ce dumniezo` o mai fi in piata
- cea mai buna varianta pentru pescuit la crap la distanta in opinia mea este inaintas textil + monofilament ca fir principal. Eu am un stres cu inaintasul textil, nu il suport , dar daca situatia impune , atunci strang din dinti si fac ce si cum trebuie :D

PS: URASC tot ce inseamna momitor elasticat, nici nu vreau sa intru in discutii despre ele si fire sau lansete :D

sorinhc

Mesajde sorinhc » Mar Iun 06, 2017 3:25 pm

poți face peruci doar alegând greșit montura...
Interesant ... poti sa ne dai unexmplu sau sa ne arati o montura cu care faci peruci pe textil?
1. Ca pescuiesc relativ recent la crap folosind textil ca principal .
- GRESIT ! Pescuiesc de mult timp insa doar cand sunt constrans de situatie, nu prefer si NU recomand pescuitul crapului cu textil pe principal daca ai alternativa monou-lui
Am tras eu concluzia gresita, asta era impresia mea dupa nu mai stiu care discutie pe nu stiu care topic :lol: (lenea de a cauta topicul) cand pescuiai tu cu fir textil si ai avut rupturi ...... In fine acum ne-am luminat :D .
pe locurile cu apa mare la mal si mai ales pe carpodroame unde pestii sunt rupti la "aripioare" , florocarbonul rezista mult mai bine la "ferastraul" inotatoarei dorsale decat textilul
Corect.
florocarbonul pe care il folosesc, Toray Excellent , are un grad de elasticitate ridicat fata de multe alte florocarboane din piata . De aceea il si prefer si mai are multe alte calitati
Asta nu o stiam :? .
textilul incarcat pana in buza tamburului nu este stiinta exacta .. e mai simplu de atat... daca incarci prea tare , vei face peruca, rupi peruca si vei ramane cu cat fir trebuie pe tambur si nu o sa mai ai probleme. Se autoregleaza :D
Si poate se autoregleaza si cu un varf rupt. Acuma poate nu ai ghinion :lol: .
cea mai buna varianta pentru pescuit la crap la distanta in opinia mea este inaintas textil + monofilament ca fir principal. Eu am un stres cu inaintasul textil, nu il suport , dar daca situatia impune , atunci strang din dinti si fac ce si cum trebuie :D
Este o alternativa f buna. De curiozitate ce stres ai cu inaintasul textil ?
PS: URASC tot ce inseamna momitor elasticat, nici nu vreau sa intru in discutii despre ele si fire sau lansete :D
:lol:

Înapoi la “Echipament si accesorii”