Nu este ok ca dupa 5-10 min de la lansare sa revii cu nada / pelete pe method . Daca in timpul asta ai prezentare , vei face un vad ca in povestea cu Hansel si Gretel , lasi nada/pelete pe unde trece pestele in drill.. adio vad, adio competitie la hrana adio tot.
Cea mai proasta varianta de a testa nada / peletele este cea cu izbitul momitorului in apa ... am scapat de era pescuitului la mamaliga si atunci o practicam cand plecam acasa sa nu mai am mamaliga pe momitor care sa mucegaiasca .... De ce este proasta ? Pentru ca daca pescuiesti corect la methot , viteza cu , care acesta intra in apa este una mult mai mica, este obligatorie amortizarea methodului inaintea impactului cu apa ( sa nu uita ca sunt cazuri in care pescuiesti cu momeala la vedere , deasupra methodului sau prinsa intr-un strat superior subtire de nada/pelete care zboara atunci cand lansarea nu este facuta corect , cand nu este amortizata ) .
Am vazut suficiente filmulete pe net ale compatriotilor pescari care dupa un drill de 5-10 min , dupa ce scoteau methodul din minciog , se apucai si curatau methodul cu Iglita de nada inca ramasa pe el sa poata incarca din nou . Ati putea spune ca " bine ma fraiere da ala a prins peste " , este perfect adevarat , dar a prins 1 peste sau poate o sa prinda 10 . Ceea ce va garantez este ca daca facea lucrurile bine si nu isi porcaia vadul , putea prinde 20 sau poate 30 de pesti .... Cam asta stau lucrurile... nu e ceva de la 0 la 1 este de la 1 la multi ...
Un alt principiu de functionare al method-ului si de unde si eficiente , este acela ca la 1-2 minute de la ajungerea lui pe substrat acesta pescuieste, adica nada / peletele se desfac ( cel putin stratul superior) elibereaza carligul si momeala si e " ready to catch " .
Eu consider ca cea mai buna metoda de verificare ramane ultima pe care ai spus-o si pe care esti reticient sa te bazezi , aceea a testarii mecanicii intr-un vas cu apa. Daca momitorul ajunge pe fundul recipientului si dupa 2-3 minute abia incepe sa se desfaca , atunci este perfecta. Nu uita faptul ca timpul acesta de desfacere il poti regla si din presiunea pe care o aplici pe nada ... adica .. daca incarci method-ul , il pui in galeata si se desface in 2 minute , ai sa observi ca la acelas nivel de incarcare, aceeasi nada , dar stransa in mana odata ( adica o comprimi mai mult decat o poti apasa in matrita ) , nada se va desface in 3 poate 4-5 minute , in functie de cat de tare o presezi.
Luand toate astea in considerare , eu intotodeauna prefer ca nada sa fie umectata pe " partea uscata" , adica sa nu o supraumectez si timpul de desfacere il dau din presare .. mai mare sau mai mica. Ceea ce ma ajuta sa fac aceasta metoda este sa ma asigur ca in nicio circumstanta , nada de pe momitor nu o voi imprastia nici la impact si nici in timpul drill-ului cu pestele.
Timpii de desfacere pe parcursul partidei ii poti da / regla si in functie de prezentari , daca ai prezentari rare , la 30 min sa zicem si tu nu esti sigur ca nada / peletele au ajuns cu bine pe substrat , o poti presa mai tare.
In ceea ce priveste umectarea nadei , exista un principiu extrem de simplu " ce bagi in ea nu mai poti scoate" adica daca pui 2 litri de apa la 1 kg de nada , nu ai cum sa o mai scoti. In consecinta , nu te grabeste nimeni sa faci 1 kg de nada adaugand treptat apa si lansad timp intre umectari. Sa fim seriosi , cand vine vorba de pescuit la method , 1 kg de nada in este mai mult decat suficient per partida si 1 kg de nada sa il faci , chiar si din 5 umectari , o sa it ia maxim 30 min ( evident ca dupa prima umectare care cere mai mult timp de respiro, nu mai lasi nada 15 min dupa a 2-a sau a 3-a umectare ca deja e satula de apa saraca
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
) .
Cu peletele este o poveste mult mai lunga pentru ca tine foarte mult de compozitia acestora. Nu toate au aceleasi ingrediente la baza si mai ai de luat in calcul si cantitatea de ulei pe care o contin. De asemenea nu ai cum sa verific umiditatea lor " nativa / din fabrica " . De exemplu cumperi o punga de pelete , ea este proaspat venita din fabrica , o desfaci , apoi le umectezi dupa procedeul minutul si mm , o sa iti iasa din prima. Daca iti mai raman pelete in punga , la urmatoarea partida in mod cert nu o sa le mai poti umecta la fel deoarece pierd din umiditate , se usuca in punga deja desfacuta si este posibil sa le tii 1,5 -2 sau 2,5 min per mm pentru a le umecta corect ca pe prima transa.
Aici cu peletele poti face cum spune Tibi , desi metoda asta merge doar cu un anumit tip de pelete . Pentru a nu gresi , poti face o chestie foarte simpla ... pui peletele in recipient , le acoperi total cu apa , chiar si 2-3 degete peste , le lasi 5-10 sec, apoi le scurgi si le lasi 20 min . Din cand in cand le mai agiti putin sa nu balteasca apa in stratul inferior. Dupa ce deschizi recipientul , verifici cat de colante sunt , in mod normal nu ar trebui sa fie " perfecte" pentru method , dar se tin . Intervii aici cu un pulverizator sau cativa stropi de apa, le dai timp sa absoarba si incerci din nou cat de colante sunt. Nu ai cum sa dai gresi cu metoda asta.
Si ultimul sfat , nu mai crede in solutii miraculoase rapide, nu exista cand vine vorba de pregatit nada si peletele. Munceste , acorda atentia acestui aspect pentru ca este foarte important si iti " mananca" mai putin de 1% din timpul de pescuit dar rezultatul partidei va conta in proportie covarsitoare de procentul asta de 1% .... fa lucrurile bine de la inceput si nu cauta sa tai colturi
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
. Alea le tai cand vii cu carligele legate de acasa
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_e_biggrin.gif)