Ghid de preparare seminte pentru pescuit la feeder

Cum se pot prepara diverse seminte pentru pescuit la feeder? Raspunsul in articolul de mai jos.

Disponibile in comerț atât in forma naturala, cat si gata preparate, semințele constituie un complement excelent pentru marea majoritate a nadelor. Trebuie sa menționez aici faptul că atunci când folosim nade de granulație fina, care doar excita peștii si ii stimulează sa se hrănească, trebuie sa luam in considerare introducerea pe vad si a particulelor – fie ele seminte pentru pescuit , pelete sau momeli de origine animala. Neacordarea de atentie catre acest aspect poate rezulta in plecarea pestilor de pe vad in căutarea altor surse de hrana, indiferent de faptul că semnalele date de nada le spun ca acolo este mancare.

seminte pentru pescuit

Ca si fapt divers, va pot spune ca nici macar pestii de acvariu nu se pot hrani cu nada de granulatie foarte fina. Eu am tot testat acest aspect pe locatarii acvariilor mele  si in afara de a ii agita, nu pot spune ca i-am hranit. (Nu incercati totusi asa ceva pe pestii exotici, daca nu sunteti siguri de ceea ce faceti sau riscati stabilitatea acvariului si viata pestisorilor).

Intrucat semințele nepregătite corespunzător pot continua sa se umfle odata ajunse in intestinul pestilor si pot cauza ocluzii intestinale si moartea acestora, am considerat important sa va schitez in cele ce urmeaza cateva indicatii privind  modul si timpul de preparare preferat de mine  pentru fierberea celor mai comune seminte folosite la pescuit .

Am sa mentionez si faptul ca cel mai adesea folosesc porumbul de la conserva atat natural cat si gata aromatizat (care nu mai necesita aditivare suplimentara) si nu preparat acasa, deoarece porumbul la conserva are o textura mult mai moale decat cea pe care o pot obtine eu prin fierbere (chiar si sub presiune)  si este mult mai apreciat de catre pesti.

Preparare  seminte pentru pescuit

 

Porumb, alune tigrate, naut, fasole rosie, fistic:

  • Se înmoaie pentru cel putin 24 de ore.
  • Se fierb cel putin 30 de minute in mod normal sau 20 de minute la oala cu presiune.

Canepa, rapiță, orez, grâu:

  • Se înmoaie pentru cel putin 12 ore.
  • Se pun in vasul cu apa si se aduc la fierbere dupa care se indeparteaza de pe foc si se lasa in vas pana se racesc.  (Lichidul ramas in urma fierberii este un bun aditiv pentru nadă)

Mix pentru pasarele (mei, in, sorg, semite de niger)

  • Nu e necesara preinmuierea.
  • Se pun in vasul cu apa si se aduc la fierbere dupa care se indeparteaza de pe foc si se lasa intr-un container in care sa fie acoperite de apa 24 de ore. (Lichidul ramas in urma fierberii este un bun aditiv pentru nadă)

Fir intins!

Claudiu Banu

4 comentarii la „Ghid de preparare seminte pentru pescuit la feeder

  • 2 martie 2017 la 12:01
    Permalink

    1. Cred ca 24 de ore pentru inmuierea porumbuluc este putin. Iliuta Goran, cu ani în urma, a prezentat o metoda de înmuiere de mai multe zile, pana când capătă un miros de alterat.
    2. Cat timp se pot păstra semintele preparate.

    Răspunde
    • 2 martie 2017 la 14:12
      Permalink

      Salut Constantin,
      1. Eu vorbesc despre inmuiere 24 de ore inainte de a-l fierbe cel putin 30 de minute. Cred ca Iliuta vorbea de inmuiere fara preparare termica si fermentare. Sunt doua lucruri diferite.

      2. Eu le-am pastrat in 2 variante a)- cu lichid maxim 2-3 saptamani adaugand insa la ele destul de mult zahar, sau sare si pastrandu-le la rece,
      b- fara lichid – congelate in congelator cateva luni.

      Claudiu

      Răspunde
  • 4 martie 2017 la 8:28
    Permalink

    semintele de pasarele dupa fierbere se lasa la inmuiat in frigider ? intreb deoarece ma gandesc ca vara la o temperatura de 20-25 de grade din casa, semintele se vor innacri (vor mirosi a stricat), mai ales ca initial sunt date numai intr-un clocot…

    Răspunde
    • 4 martie 2017 la 9:10
      Permalink

      Daca nu le folosesti in cateva (2-3) zile, da. Eu le-am tinut si mai mult (2-3 saptamani) in sticlede suc natural(au gura larga), pline ochi cu lichid de la fierbere, inchise bine, – obligatoriu la umbra/ la rece si cu ceva sare , sau cu zahara adaugat (cu dublu rol de aditiv si conservant).

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *