Pescuit la feeder pe apa rece

Aditivi de apă rece, boiliesuri (si pelete) de apa rece, nade pentru apa rece/sezon rece – si exemplele ar putea continua, însă dilema ramane :   Ce inseamnă mai exact-  din punct de vedere al temperaturii – un pescuit la feeder pe apă rece?

Si de ce este pescuitul atat de diferit in lunile de iarna  fata de sezon. Producătorii de nade şi momeli evită să definească în mod clar ce consideră o apă „rece” şi ce o apă „caldă,  așadar iată-mă încercând sa arunc puţină lumină asupra acestui subiect, în cele ce urmează.

 

pescuit la feeder pe apa rece

Pescuit la feeder pe apa rece  …putina chimie

Fără alte ceremonii, din capul locului am să spun că personal, consider „apă rece” (cu implicații asupra momelilor de apa rece etc)  orice apă care are sub 8 grade Celsius si apă caldă orice apă peste 8 si până la 22 de grade Celsius .  Motivul principal pentru care stabilesc  graniţa între cele două la 8 grade Celsius, este  unul simplu.

Sub această temperatură, chimia apei  se modifică dramatic.  Știu – „chimia” – sună deja prea complicat şi prea anost.

Chiar dacă nu e cea mai captivantă lectură, in cele ce urmează o sa vă propun o scurtă trecere în revistă a evoluţiei  proprietăților fizico-chimice ale apei în relație directă cu temperatura.  S-ar putea să descoperiţi legături interesante cu implicatii directe in rezultatele partidelor de pescuit de iarnaă, primăvară devreme sau chiar toamnă tarzie.

După cum știți, temperatura apei determină  nivelul de  oxigen dizolvat în ea, iar din fericire pentru vietăţile acvatice, cu cât apa este mai rece, cu atât cantitatea de oxigen dizolvat în ea este mai mare. La 8 grade Celsius apa contine 0.001% oxigen.

Cu toate acestea pe majoritatea apelor stătătoare (fac excepție cele cu izvoare foarte puternice şi deci cu o buna ventilare/primenire) peştii vor suferi de hipoxie, sau mai pe româneşte de lipsă de oxigen. (* O exceptie notabila de la regula o constituie carasul,  specie care a dezvoltat o rezistenta incredibila la hipoxie acuta. Puteti citi mai multe aici. )

lipsa de oxigen - pescuit pe apa rece

Când peștii suferă de lipsa oxigenului  apetitul lor este direct influențat. Fie ca este vorba de ape reci sau calde , lipsa oxigenului se traduce prin lipsa hrănirii, sau prin diminuarea cantității de mâncare pe care o consuma in perioadele de hrănire.

De asemenea , temperatura apei  influenţează nivelul de pH. Astfel, cu cât apa e mai rece cu atât Ph-ul tinde să crească. Influenţa modificărilor de PH asupra peştilor şi florei acvatice este una directă însă mult mai subtilă şi mai greu cuantificabilă într-un articol.

Densitatea apei se modifică cu creşterea temperaturii, între 0oC şi 4oC creşte cu temperatura, apoi scade astfel încât densitatea maximă a apei este, la 4oC, de 1g/cm3. Apa îşi măreşte volumul la solidificare, gheaţa are densitate mai mică decât densitatea apei la 0oC după cum rezultă şi din figura alăturată.

Aceste proprietăţi au o importanţă deosebită în natură. Când timpul se răceşte, apele lacurilor, râurilor etc. se răcesc la suprafaţă până la 4oC. Cum apa la această temperatură are densitatea maximă se lasă la fund,  iar la suprafaţă ajunge apă cu temperatură mai mare.

După ce toată masa de apă a lacului raului etc  a ajuns la 4oC stratul de la suprafaţă se răceşte dincolo de 4 grade şi la 0oC, dupa cum bine ştiţi apa îngheaţă. Gheaţa fiind mai uşoară decât apa lichidă rămâne la suprafaţă. De aceea stratul de apă de pe fundul lacului sau râului va rămâne intotdeauna lichid şi va avea o temperatură în jur de 4oC, permiţând existenţa vieţii subacvatice.

 

Pescuit la feeder pe apa rece …putina ihtiologie

Ok, destul cu ştiinţa, haideţi ca să revenim la pescuit.. sau măcar la peşti şi la discuţii legate direct de aceştia. In cele ce urmeaza voi incerca sa prezint cateva sfaturi practice despre practicarea unui pescuit la feeder pe apa rece.

Având în vedere cele de mai sus, înainte şi imediat după dezgheţarea apei, trebuie înţeles de ce peştii vor fi  găsiţi mai întotdeauna încă grupaţi „în zonele de iernare” , locuri cu apa adancă,  vor avea în continuare metabolismul încetinit la minim,  şi ce e cel mai rău ,  cel mai adesea nu vor fi dispuși sa se hrănească zilnic.

Cred că Shaun Harisson spunea undeva ca un pescar care nădeşte excesiv şi cu o nadă nepotrivită apelor reci poate „strica” balta pentru toţi ceilalţi pescari şi chiar pentru câteva zile.

A poor choice of bait will most certainly results in very few fish being triggered to have a feed, but more importantly it can in turn ruin other anglers chance of sport if the feed and those baits are picked up and then the carp find that they can’t digest them easily, thus taking much longer to need to feed again, which will affect the other anglers sport. Shaun Harrison

Ca sa intelegeti despre ce vorbim, in cazul crapului, la temperatura de 12 grade un stomac  plin  de hrana (citeste intestin, nu stomac, intrucat crapul digera hrana in intestin, neavand stomac propriu zis) este digerat in 50-60 de ore, pe cand la temperatura peste 22 de grade hrana este complet digetara in mai putin de 5 ore. Acestea sunt valori medii, la diferitele specii de crap existand diferente.

pescuit la feeder la crap in apa rece

Altfel spus, ceea ce pare greu de înţeles de mulţi oameni,  este ca un peşte care ia o singura gura de hrana, s-ar putea sa nu se mai hrănească câteva zile, mai ales daca nada/momeala respectiva este una uleioasa, grea, neadecvata apeleor reci(uleiurile si lipidele sunt greu de digerat de catre pesti in apa rece).

Mulţi pescari cred că din contră peştelui ar trebui sa ii fie foame dupa un post aproape negru de  peste iarna.

Nimic mai greşit.

Chiar daca apa s-a dezgheţat la suprafață, pestii au dupa cum spuneam metabolismul  încetinit în continuare la minim şi acesta ramane direct dependent de temperatura apei. Mai mult,  menţionam mai sus lipsa de oxigen. Aceasta influenţează direct metabolismul, încetinindu-l  suplimentar fata de scăderea temperaturii.

Așadar gândiţi-vă ca peşti vin după un post negru, o pauză de hrănire de până la câteva luni. Da, se vor hrăni dacă au ocazia,  dar vor avea imediat probleme de digestie, neputând digera hrana pentru o buna perioada de timp (uneori câteva zile).

De aceea , nadele foarte hrănitoare (cu un conținut ridicat de uleiuri, făina de peste, făina de sânge tind sa faca rau in aceasta perioada.  Acestea trebuie  „lungite” sau diluate daca vreți fie prin adaos de pesmeturi, fie pământuri sau simple făinuri cerealiere.

Uleiurile din anumiți aditivi sau chiar din nade tind sa se coaguleze la temperaturi scăzute, aşadar sunt de evitat.

Cautati aditivi pe baza de alcool, nade foarte fin macinate, si momeli moi, sau care se dizova relativ usor in apa.

Pescuit la feeder pe apa rece- sfaturi practice

 1.  Pregatirea  partidelor!

  Pregatirea incepe de acasa.  Am mai spus-o, stiu,  insa e cu atat mai important in partidele de iarna /primavara .

  Orele de lumina sunt putine, frigul de langa apa face ca totul sa se desfasoare intr-un ritm mai lent, asadar , nada , monturile, si chair si micropeletele se pot preati de acasa.

  Prefer , de exemplu, sa  umectez micropeletele- daca voi face un pescuit la banjo sau method,  dimineata cat timp  fierbe cafeaua. Prefer lansetele din doua bucati , si husele care imi permit sa le tin montate , cu firul deja tras.  Astfel cand ajung la apa  pun methodul, momeala si totul e gata in cel mai scurt timp posibil.

 2. Localizarea pestilor pe apa rece.

  Iarna, pe balta voi cauta pestii in locurile cu adancime maxima. Pe baltile amenajate, acestea sunt de regula capatul cu dig al baltii, sau acolo unde sunt si deversoarele (calugarul). Daca lacul nu e semnificativ mai adanc la un capat, crapul se va afla atunic mai spre mijlocul baltii, in zonele cele mai largi/deschise.  Pe ape salbatice, fara explorare si sondare, e mai complicat, aici informarea sau experienta partidelor tercute devine esentiala. Alternativ folosirea unui  sonar poate ajuta, dar presupune  explorarea din timp a locurilor vizate. .

  Pe rauri, locurile de iernat inseamna cel mai adesea locuri cu curent mic /mediu, si apa adanca.  Experienta joaca un rol important, asa ca daca sunteti  novice, nu ar fi rau sa mergeti cu un pescar care cunoaste locurile de iernat.  Sau macar sa alocati inainte de partida o alta zi in care sa cautati locuri cu potential, explorand pe indelete zona de rau unde vreti sa mergeti. Orice semn care tradeaza prezenta pestilor trebuie notat. Urmariti cu atentie si celelalte: Sunt pescari in zona? Sunt pasari care se hranesc cu pesti in zona (cormorani, etc).  Sunt structuri care  sa ofere adapost pestilor? s.a.m.d.localizare pesti pe apa rece -pe rau iarna

  Primavara, in zilele cu soare, peştii – despre care nu trebuie niciodată sa uităm ca sunt animale cu sânge rece deci cu aceeasi temperatura ca si mediul inconjurator- vor căuta apa mica, în care să îşi încarce „bateriile”daca vreți,  să îşi accelereze metabolismul şi să îşi revină după  iarnă.

  Este stiut faptul ca nu doar temperatura ci si lumina (unghiul si cantitatea de lumina ) pot determina pestii sa se hraneasca.

  Pe măsura ce vor reuși sa scape de eventualii paraziți de pe corp (cumulați in perioadele de „pseudohibernare”, in apropiere mâlului , şi vor deveni tot mai activi, de regula in zona malurilor, iar ulterior, cand apa se incalzeste peste 17-18 grade ei vor deveni in primul rând interesați de perpetuarea speciei şi apoi de hrana.

  Cunoscând şi înțelegând aceste tipare comportamentale, avand cunostinte minime despre specia urmarita si punând în relaţie cu temperatura apei si cea exterioara, localizarea peştilor sau a zonelor de hranire potentiale ar trebui să devină un lucru mult mai uşor accesibil oricărui pescar.

 3. Umbrela nu este doar pentru ploaie.

  Umbrela folosita ca paravan de vant,  modifica radical comfortul termic al pescarului in zilele  cu vant. Daca aveti posibilitatea, alegeti din start un loc inc are sa aveti vatul din spate. Inclinati umbrela vertical si montati-o  inainte sa asezati scaunul sau orice alt echipament.

 4. Un primus,  un termos – adauga ore bune la partida.

  Posibilitatea de a consuma ceva cald, va face diferente intre a rezista indiferent e temperatura resimtita si a pleca mai devreme acasa.   E de la sine inteles ca pescarul trebuie sa fie  imbracat  ca de iarna, insa cel mai bun echipament , nu face fata unui pescuit static, asa ca un ceai sau o cafea fierbinte o sa va „salveze”.  Nu va lasati pacalit de ideea ca o gura de tarie  e mai potrivita. Nu resimtiti decat caldura pe care o pierdeti, iar  viteza de reactie si atentia va sunt afectate de  alcool.

 5.  In zilele cu soare, nu uitati…ochelarii polarizanti.

  pescuit la feeder pe apa rece cu soare

  Oricat de  ciudat pare sfatul, tineti cont ca in lunile reci traiectoria soarelui este mult mai joasa. Daca aveti noroc de o zi cu soare insa veti avea soarele in fata, pescuitul va fi foarte dificil fara ochelari. Trasaturile in aceasta perioada pot fi miscari fine ale varful lansetei de feeder  , iar daca soarele  se reclecta din fata, observarea acestui varf va fi extrem de dificila, fara ochelarii care sa taie stralucirea apei.

 6. Rabdare, rabdare, rabdare  si echipament fin.

  Micro cosulete, fire mai subtiri, carlige mai mici – pot face diferenta in anotimpul rece.  Dar mult mai important este sa avem o abordare realista si sa avem rabdare. Intr-o partida de iarna la crap, sa lasi momeala in apa 20 de minute  – fara sa o scoti- sa re-lansezi – e ceva comun.

 

Nade si momeli de apa rece

Inainte sa metionez o nada sau o momeala anume, pentru ca nu vreau sa par partinitor unui brand si mai ales pentru ca  asta e realitatea:  cea mai buna nada si momeala pe apă rece este  localizarea.  Gasiti intai zonele unde se afla pestii, pentru ca printre acestia se afla implicit si cei dispusi sa se hraneasca, cei care au puterea de a ne  face partidele pescuit la feeder pe apa rece un esec sau un succes.

Sa o luam pe speciile principale pe care le gasim pe la noi.

Momeli crap apa rece

Exista mai multe momeli care  le folosesc cu precadere in pescuitul crapului pe apa rece.

 • momelile vizuale cu culori puternice precum galbenul, rozul, portocaliul. pe langa momelile tip pop-up , sau artificiale, includ aici si porumbul.
 • momelile foarte moi – precum pasta, painea, prajitura flotanta.
 • momeala vie precum viermusii dar si ramele.

Nada crap apa rece

In pescuitul pe apa rece, consider ca este mai important ca nada sa aiba o granulatie fina, decat continutul proteic al acesteia.  Ma feresc de nadele uleioase, insa nu ma feresc de nadele cu fishmeal. Din contra, sunt un adept al lor am incredere mare in folosirea lor.  Folosesc mai rar nade cerealiere , din simplu fapt ca de regula au granulatie mai mare.

Din acelasi motiv tind sa pescuiesc extrem de rar la micropelete (aproape deloc) din decembrie si pana dincolo de jumatatea lui  martie.

Folosesc nade ale caror culori au contrast puternic cu substratul , dar si cu cu momeala mea. Exemplu de combo: pop-up rosu peste nada galbena. Pop-up galben peste nada verde, etc.

Fac nadire initiala , si in functie de raspunsul pestilor nu ezit sa suplimentez.

Momeli caras apa rece

Desi carasul tinde sa devina mai putin activ odata cu racirea, cu o localizare corecta, se mai pot face partide  la aceasta specie si in sezonul rece.  Trebuie totusi sa va asigurati ca pestele raspunde prezent pe apa pe care vreti sa il pescuiti,  prin informare prealabila, pentru ca exista ape pe care  pur si simplu carasul pare ca „dispare” odata cu racirea.  In realitate  ierneaza destul de grupat, adeseori pe langa structuri naturale sau artificiale.

Daca toamna  tarziu, inca as mai folosi  momeli precum ramele mici, sau viermusii, din noiembrie si pana in aprilie optiunea numarul unu devine larva de chironomida („libelulele”). Diferit fata de fratele sau mai mare (crapul) la caras in sezonul rece nu folosesc momeli vizuale(pelete sau porumb), pentru ca nu am observat ca acesta sa se hraneasca din curiozitate,  sau sa functioneze selectia.  Momelile naturale sunt cele mai potrivite, uneori inerte , alteori  daca se misca sau sunt miscate. Sunt momente cand un truc precum  „stimularea” hraniri prin miscarea momelii pe fundul apei da rezultate.  La feeder acest lucru se poate face mulinand putin (jumatate de tura de manivela).

Nada caras apa rece

Diferit fata de crap, la caras, prefer in perioada rece nadele inchise la culoare,  care sa nu contrasetze cu substratul. Asadar nade brune sau negre.  Acestea for fi umectate astfel incat sa nu nu fie deloc active . (Sa nu se ridice din ele particule, cate suprafata apei- de aceea evit nadele care au porumb sau canepa – spartura in compozitie).

Granulatia nadei o prefer  foarte fina,  iar nutritiv prefer ca nada de caras sa fie mai saraca.  In unele caz eu nu ezit sa o diluez cu pamant. Implicit voi folosi cosuletele foarte mici, si voi nadi extrem de zgarcit.

Nu ma feresc insa de aditivi, ale caror doze le cresc  in perioada rece.

Momeli si nada platica apa rece

In cazul platicii, momelile sunt similare cu cele folosite si al caras, dar raspunsul platicii tinde sa fie mai pozitiv, consecvent si te poti baza pe el mai mult  chiar si in perioada rece.   Si larvele sunt o momeala care sa salveze zilele proaste, nu de putine ori in ianuarie si februarie,  viermele facand legea.    Insa la platica nu ezit sa folosesc „cocktailurile” din 2 momeli  precum larve si viemusi sau  rame si viermusi.

Nada pe care am ajuns sa o prefer in urma experimentelor facute de mine, este in mod cert nada nutritiva, tot pe baza de fishmeal. Totusi diferit fata de speciile mentionate anterior, nu ma feresc de nade semi -active, care sa se desfaca repede, si daca se poate, sa faca si putin nor :).

 

Care sunt solutiile pe care le aplicati voi in partidele de pescuit la feeder pe apa rece?
Lasati-ne raspunsul intr-un comentariu , mai jos!

Fir întins!
Claudiu Banu

Banu Claudiu

Din 2017 Antrenor de pescuit sportiv, editor si jurnalist specializat pe pescuitul la feeder, participant activ in competitii de pescuit, castigator al primei editii Fishing Star Romania, fondator al revistei dependentdefeeder.ro, colaborator Pescuitul Pentru Toti, realizator de emisiuni de pescuit. Pe langa scris, cocheteaza cu fotografia si videografia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.