Cârligul, pestele si pescarul

Cârlige de pescuit – considerente generale

In cele ce urmează voi vorbi despre carligul de pescuit in general si despre carlige de pescuit la feeder in particular.

Pentru cei aflati la inceput, voi detalia si cateva chestiuni elementare, precum elementele unui carlig, materiale din care sunt confectionate si mai ales despre  caracteristicile de avut in vedere atunci când căutam sa alegem cele mai bune carlige pentru pescuit la feeder.

De asemenea voi vorbi putin despre greselile frecvente care apar in pescuit, legate de alegerea unui carlig sau a altuia.

Pentru cei mai avansati, lectura mai relevanta se poate afla in partea a doua a acestui articol,  acolo unde detaliez putin alegerile mele (Tipul de carlig de pescuit pe care il prefer, in functie de diferite situatii).

 

Elementele unui cârlig de pescuit

Intelegerea acestora si cunoasterea denumirii lor in engleza e importanta incat  foarte multe carlige sunt “botezate” dupa prezenta unui anumit element.

 • paleta sau ochetul (partea de care se leaga carligul) – in engleza : eye of the hook (ochet), sau spade end – paleta. 
 • tija cârligului de pescuit  (poate fi mai scurta sau mai lunga, dreapta sau curbata); In engleza “shank”.  De exemplu long shank = tija lunga, curved shank – tija curbata.
 • curbura – poate fi mai larga , mai ingusta,  sub forma de cioc de papagal,   paralela cu tija,  sau offset (neparalela);  In engleza “bend” .
 • deschiderea carligului – distanta intre tija si varf – in engleza “gape”. wide gape – deschidere larga.
 • barbeta sau spinul carligului – In engleza” barb| . Micro barb = miro barbeta
 • vârful cârligului. (ascutit chimic, ramforsat cu carbon, drept curbat,  muchie de cutit, etc). In engleza “point”.

In functie de prezenta sau absenta unora din aceste elemente putem imparti carligele in cateva categorii mai largi, asa cum se regasesc ele in comert:

 • cârlige cu ochet
 • cârlige cu paleta
 • cârlige cu barbeta
 • cârlige fara barbeta (spin) – “barbless hooks”.

Principalii producatori de carlige prezenti pe piata romaneasca:

ProducatorZona/taraBrand comercialTipuri
GamakatsuJapanGamakatsuToate tipurile de carlige (stationar, crap, pescuit marin, pescuit cu naluci)
Owner Hooks Co., LtdJapanOwnerToate tipurile de carlige (stationar, crap, pescuit marin, pescuit cu naluci)
O. Mustad and Son, A.ONorwayMustadCarllig de stationar, de pescuit la musca , de pescuit marin.
Rapala VMCFinlandVMCCarlige pentru naluci si momeli vii, ancore.

Pe langa acesti producatori , exista in piata carligelor de pescuit la feeder o intreaga pleiada de carlige  produse  special pentru brandurile  europene: Sensas, Drennan, Preston, Korum, ESP, Korda, Guru etc.

Am facut toate aceste mentiuni pentru ca e mult mai simplu de navigat printre multitudinea de optiuni intelegand ceea ce este scris pe un plic de carlige. Exemple de integrare a elementelor prezente in denumire:

 

Preston Inovation Barbed PR 39 Eyed Hook –

Preston – inovation – producator

Barbed – carlig cu barbeta.

PR 39  – denumirea unica a carligului

Eyed Hook  – carlig cu ochet.

 

Similar:

carlig pescuit la feeder

Drennan Barbless wide gape specialist.  – Carlig cu deschidere larga, fara barbeta, de la producatorul Drennan. Specialist – desemneaza  un carlig “specializat” de obicei pentru pescuitul exemplarelor de talie mai mare dintr-o specie.

 

Materialele din care sunt confectionate carligele de pescuit  in zilele noastre, mod frecvent constau din :

 • oteluri carbon
 • otel aliat cu vanadium
 • otel inoxidabil – contine o proportie mare de crom si nichel, este foarte rezistent la coroziune si alte reactii chimice.

Culoarea carligului este data de stratul aplicat peste materialul de baza din care e confectionat.

Cârlige pentru pescuit la feeder – greseli frecvente

Consider cârligul de pescuit ca fiind poate cel mai important element al echipamentului atunci când vine vorba de prins efectiv peștele.

O greșeală pe care o poate face pescarul aflat la inceput de drum, este să nu acorde acestuia atenția necesară. Aceasta inseamna să nu încerce să potrivească cârligul cu:

Nu poate fi nici o îndoială nici cu privire la importanța  alegerii unui anumit model de cârlig atunci când pescuim la feeder.

Ca și în celelalte stiluri de pescuit (staționar), cu cât cârligul este mai mic și mai ușor, cu atât mai multe prezentări vom avea.

Cu cât cârligul este mai ascuțit cu atât  trăsăturile vor fi mai nete, înțeparea mai ușoară și implicit rateurile vor fi mai puține.

Dar nu întotdeauna un cârlig subțire și mic este soluția. Un cârlig prea mic se poate rupe, dezdoi sau poate să fie dezagățat cu ușurință din gura unui pește mare, in timpul drilului, sau din gura unui peste mic mediu/atunci cand folosim un cosulet/momitor mai greu.

Trebuie asadar gasit un echilibru, un balans intre aceste elemente si atunci  discutiile despre forma , dimensiune si chiar marci , devin mult mai relevante.

Cand mergeti pe o apa noua (nu stiti ce pesti are) si nu urmaiti o anumita specie (selctie) deci vreti sa prindeti orice peste , un carlig “generalist” care sa poata  fi usoor si corect incarcat cu o diversitate de momeli, este in acceptiunea mea,  un carlig cu tija medie/lunga si cu o curbura generoasa.  Ceva asemanator cu forma unuia din cele  doua carlige care formeaza inima din imaginea alaturata,  desi acestea par sa aiba tija un pic prea lunga  fata de ce am eu in minte acum. Dar, revenind, vreau sa mai aminesc inainte ceva despre greselile pe care le fac unii pescari  in raport cu alegerea si folosirea carligelor.carlige pentru pescuit la feeder

Foarte des am observat ca pescarii omit sa verifice starea carligului inainte sa lanseze  montura in apa (mai ales cand pescuiesc cu pelete boiliesuri sau cu momeli pe care nu le schimba de la un lanseu la altul) . Si aceasta constituie o greseala din punctul meu de vedere. Un carlig se paote toci cu usurinta fie prin lovirea de o piatra , scoica sau alta structura submersa. Se paote toci chiar si in gura pestelui prin lovirea de dintii faringieni ai acestuia.

In cazul carligelor mici , la schimbarea momelii se poate observa ca s-au tocit . De exemplu atunci cand carligul sparge viermele in loc sa patrunda usor in el. In cazul carligelor cu ochet si al  monturilor cu fir de par nu intepam momeala. Asa ca numai  si numai prin verificare se poate stabili daca acesta este inca ascutit.  Verificati de fiecare data vizual, dar si prin testul cu unghia sau intepatul pielii. Carligul trebuie sa “agate imediat”. Schimbati-l  la cel mai mic semn de tocire (in cazul carligelor mai mari , se pot reascuti cu ajutotrul uneiu pile).

Carligul e un accesoriu consumabil, la o partida normala,  personal trec prin cateva bucati bune… si nu ma feresc sa renunt imediat la cele care nu mai corespund standardului. Sunt convins ca asta ma face sa am mai putini pesti scapti , mai putine rateuri la intepare.

 

Carlige pentru pescuit la feeder – clasificari

O foarte simpla categorisire pentru carlige in general si a pentru carlige pescuit la feeder in particular,  ar fi dupa cum urmeaza:

 • carlige de uz general – pentru multiple momeli si pesti.
 • carlige cu scop specific – pentru anumite speciid e pesti sau anumite momeli.

Gama de cârlige recomandate pentru feeder cuprinde așadar  dimensiuni medii/mici  pornind de la mărimea 6 pe scara Mustad și până la mărimea 22, dar noi putem reduce si mai mult acest interval, cel mai frecvent fiind  utilizate  mărimi intre 12-18.

De asemenea la noi in tara, la pescuitul la feeder se folosesc  predominant cârlige cu paletă și nu cele cu ochet (exceptia o face pescuitul crapului) .  Marea majoritate a carligelor folosite au barbetă sau micro barbetă.

Există situații când se folosesc și cârlige cu ochet cum ar fi atunci când se folosesc monturi cu fir de păr și se urmărește  crapul. De asemenea cand se urmărește selectarea exemplarelor mai mari de mreana si mai rar plătică. Momeala este în acest caz boiliesul sau peleta pusa pe firul de păr.

Cârligele cu ochet dar fără barbetă sunt mai puțin folosite la noi deocamdata. Din experiența proprie vă pot totusi recomanda ca pe măsură ce deveniți un pescar experimentat , să nu le ocoliți. Aceste carlige  au două avantaje destul de importante:

 • faptul ca  nu rănesc peștele in drill sau la degorjare
 • nu sparg momeala vie la fel ca celelalte, patrunzand (intepand) teoretic mult mai usor si in buza pestelui.

Le folosesc de aproape 2 ani pe baltile C&R si pana acum nu am avut pești dezagățați în timpul drilului, și nici altfel de surprize neplăcute.

Un truc util pentru cei care nu doresc sa achizitioneze un intreg plic de carlige barbless este si ruperea/turtirea spinului la un carlig normal. Incercati carligul preferat de voi si fara spin si judecati avantajele si dezavantajele celor doua variante.

Să revenim însă la corelarea cârligului cu peștele urmărit:

Carlige pentru pescuit la feeder dupa peşte mic – pe care punem de regulă fie un maxim de  1-2 viermi sau 2-3 pinki, fie cateva  larve  de chironomide fie  râme foarte mici și subțiri –  au ca și caracteristici următoarele: au tija lungă, spinul este foarte fin,  sunt subțiri și implicit nu sparg momelile. Când le folosim trebuie acordată și greutății coșulețului folosit. Chiar dacă folosim un picker sau un feeder foarte moale și pescuim pește mic, dacă greutatea momitorului este una considerabilă, atunci  exista riscul ca aceasta să contribuie la dezdoirea cârligului în timpul drilului/recuperării. De exemplu in pescuitul la oblete, cu feederul prefer modelul 1310 de la Gamakatsu, sau Sensas Feeling.

Carlige pentru pescuit la feeder dupa peşti de dimensiuni medii  fie sunt versiuni mai mari ale celor pentru pește mic, fie au tija scurtă și o deschidere mai largă a curburii. Acestea pot acomoda și momeli precum porumbul, peletele expandabile, râme mai mari sau buchet de viermi. În pescuitul peştilor de talie medie/mare precum crapul, somnul, mreana si plătica mare ne vom îndrepta atenția către cârlige mult mai puternice şi o deschidere largă, cârlige care să reziste forțării peștilor atunci când pescuim aproape de agățători submerse. Trebuie sa mentionez aici ca indiferent de destinatia lor, cârligele supuse procesului de forjare sunt mult mai puternice decât celelalte așa că puteți urmări și această trăsătură atunci când alegeți un model sau altul. Pentru pescuitul la platica favorizez carligul 2270 N de la Gamakatsu  (marime mare) atunci cand pestii manananca bine, 1050N de la gamakatsu atunci cand pescuiesc cu larve sau momeli mici). Pentru pescuitul la caras mic mediu prefer 1810B de la gamakatsu.carlige pentru pescuit la feeder

Carlige pentru pescuit la feeder destinate pescuitului de crap sunt in general caracterizate prin faptul ca sunt carlige cu ochet , solide, ascutite chimic.  Distingem si aici carlige generale care se preteaza mai multor monturi clasice de pescuit la crap ( Un exemplu ar fi Drennan Boilie, Drennan Super Specialist) si carlige specializate pentru pescuit in agatatura, care au de regula varful intors (tip cioc de papagal).   Cele mai des utilizate forme sunt wide gape(folsoite mai ales la monturi de fund dar si la monturi  critic echilibrate sau flotante), Choddy – au ochetul indreptat spre exterior si sunt destinate folositii impreuna cu fire rigide tip fluorocarbon, sau textil camasuit gros, long shank – cu tija lunga, dreapta  si deschidere mica, folosite pentru montui greu de ejectat de crap, cum ar fi cea  denumitea blow-back, si carlige curved shank – care au o mecanica fantastica, insa uneori au si tendinta  sa “coasa” pestele, si sunt utilizate in monturi tip 360, la orice fel de prezentare (pe fundul apei, critic echilibrate sau pop-up. (O simpla cautare pe google va poate lamuri suplimentar in legatura cu aprticularitatile fiecarui tip mentionat aici. ). Personal pentru pescuitul la crap la method feeder prefer carligele Gamakatsu G-carp Method hook., si Gamakatsu Power Carp ).

Ma opresc aici constient ca pentru un incepator, toate aceste denumiri si volumul de informatie poate crea confuzie.

Am evitat special sa dau prea  multe exemple despre ce tipuri/modele de carlige prefer in anumite situatii, pentru ca alegerea carligului poate fi ceva extrem de personal pentru unii pescari.

Mai mult, am observat  faptul ca si pescarii foarte buni au alegeri uneori foarte diferite in situtii similare, asa ca va las pe dumneavoastra sa experimentati si sa alegeti firma , forma si modelul in care aveti incredere. Totusi pentru a va ajuta la achizitionare  pot afirma ca de regula comerciantii seriosi fac recomandari destul de corecte pentru cumparatori asa ca daca va aflati in impas privind alegerea unui model,  un prim pas poate fi recomandarea acestora.

Un lucru foarte important adesea ignorat este si increderea pescarului in ceea ce face. Daca gasiti un carlig in care dumneavosstra va castigati increderea atunci cu siguranta acela poate fi mai bun decat un model indicat de mine sau de altcineva intrucat va fi elimiata indoliala din ecuatie. (Indoiala are efecte in timpul de asteptare al trasaturii, in concentrarea pescarului  si implicit in rezultatul final al partidei.)

Singurul sfat pe care imi permit totusi sa vi-l dau in legatura directa cu achizitionarea  carligelor este acela ca de regula primiti ceea ce platiti. Altfel spus , carligele mai scumpe au de cele mai multe ori cateva trasaturi care le fac superioare  si atractive pescarului atent- de la ascutime , la rezistenta, de la mecanica corecta pana la culoare si proprietati de camuflaj excelente pe fundul apei.

Nu cumparati produse indoielnice, in ambalaje ieftine si fiti foarte atenti si la falsuri, pe care le-am intalnit adeseori in magazinele nespecializate pe comertul articoleleor de pescuit.

Fir întins!

Claudiu

 

 

(“Love Heart”  Image courtesy of Danilo Rizzuti/ FreeDigitalPhotos.ne)

 

4 comentarii la „Cârligul, pestele si pescarul

 • 26 august 2017 la 9:49
  Permalink

  buna ziua, nu am inteles nimica ce era scris.

  Răspunde
  • 28 august 2017 la 7:49
   Permalink

   Va salut. De acord ca putea fi scris intr-un limbaj mai simplu si cu fraze mai scurte. Totusi, mi-e greu sa cred ca e de total de neinteles.

   Răspunde
  • 17 ianuarie 2019 la 23:26
   Permalink

   Învață să citesti dar mai ales sa scrii!

   Răspunde
 • 21 mai 2018 la 19:34
  Permalink

  Și ca sa pescuiești îți trebuie o anumită cultură, când mănânci este bine!!??,când dormi este binele….!!??Îți trebuie o anumită cultură pentru toate treburile astea.Daca vrei să înțelegi ceva din munca depusa (cu respect.) de acest om ,pune mana pe carte și învață ,și apoi daca nu mai mănânci așa mult, sau daca nu dormi pe tine așa mult.,,Vei înțelege ceva.,,Bravo mai ,,Nimica,,ne-ai făcut de râs, mai bine tăceai!!!!????

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.