In sezonul rece nu am rezultate bune
Question: Pescuit la feeder pe apa rece – nu am rezultate bune…
Va salut cu mult drag!
Sunt Mihai, autorul articolului „Mie unul feederul mi se potriveste” si castigatorul concursului de articole.
Am primit premiile si tin sa va multumesc din suflet pentru ca m-ati ales. Mi-am facut curaj si am mai scris unul… nu pentru jurizare, ci pentru ca vreau sa sa-l cititi si s ma ajutati cu sfaturi. Este practic nu un articol ci un semnal de alarma tras de mine,PENTRU MINE:
In sezonul rece nu am rezultate bune ….si ma intreb unde gresesc. M-am gandit ca daca formulez o povestioara punctual, poate voi primi un feed-back cu exemple de la cei care au mai multa experienta.
Rugamintile mele sunt urmatoarele:
– nu ma trimiteti la tutoriale ca am vazut multe;
– ca multi altii, (eu recunosc de teorie sunt plin pana peste cap) doresc pareri sincere fara mistouri;
– pentru o partida de pescuit la feeder pe apa rece pe care o fac impreuna cu un prieten, ce trebuie sa facem fiecare sa vedem pe saltea frumosii mustaciosi.
Doresc sa fiu certat,CONSTRUCTIV,daca se poate!
Asadar „subsemnatul MISU” :
- Necunoscand balta,intreb persoane despre „curiozitati”,locuri adanci,structuri,zone productive,momeli prinzatoare,…poate nu trebuiesc toate insirate dar incerc sa port o discutie pe subiect.
- Daca nu localizez pestele vizual…sondez…are rost…sau ma duc „racheta catre deversor ca melteanu”?…eu cred ca trebuie,asa vad daca am agatatura,prag,diferente mari de nivel etc.
- Gasesc 2 locuri…sunt mai indraznet si pentru ca suntem 2 avem cate 2 bete…eu am invatat de la un prieten ca este bine sa variez pe 2 vaduri …(Valabil doar pentru mine colegul sa faca ce-o vrea…) De ce 2? Pai nu neaparat ca sa las sa se odihneasca ci pentru ca nu stiu care este cel mai „sanatos” si imi incerc norocul, e rece apa si trebuie sa vad … in principal sincer caut 2 zone sa am 2 vaduri cu nada diferita… asa m-am obisnuit eu poate totusi o nada e mai „norocoasa”.
- Am ales locul… eu vreau sa fie cam asa… cu posibilitatea de a ajunge si pe apa mai mica poate soarele ne strica planul… pleaca pestele la plimbare catre o apa mai calduta si imi face din coada mai tarziu de la 100 m mai la dreapta sau stanga…ati inteles voi.
- Nu stiu sa pescuiesc cu zig-rig si chestii de astea de suprafata.
- Eu folosesc marker-ul acum,stiu ca trebuia mai repede dar dc acum…dupa toate “secretele pescaresti” o sa spuneti ca sunt nebun…nu sunt…am zis si o sa repet…INVAT…invat sa fiu ordonat,invat sa pescuies zilnic sau ma rog cand sunt pe balta fac practica…gresesc cu nadirea “asta e reperul meu” nu dau in acelasi loc tot timpul,chiar si clipsat,ma grabesc face eu o prostie si o comit…dar numai cand este vant…e rece stiu nadesc superficial adica nu fac exces nu ca vara doar sa directionez pestii catre method sa le atrag atentia sau momitor,plumb ce-o fi acolo…DAR CU CE NADESC…nada fructata,dulce,picanta,iute cu de-astea?
- Sitez de 2 ori nada asa cum o fac si vara …
- Surprinzator fac o montura pe naditor cu groundbait si carlig de 8 iar pe firul de par maggot rig…6-10 viermi si o plasez pe vadul cel mai indepartat;a doua montura method pun carlig de 12,un mic pop-up de 8 culoare vie si aroma puternic dulce si o lansez pe vadul 2 care reprezinta vadul de viteza al meu…poate se transforma partida in una de caras pe alta montura,alt carlig…alta “distractie”.
- Acest aspect ma intereseaza FOARTE TARE…TIMPUL DE ASTEPTARE…sunt varza…nu am rabdare si…30 minute mai mult nu rezist pe lanseta care are maggot-rig (acesta are acordat ca timpul…2 h maxim apoi montez altceva)…15-20 min la method dar primele 30 min schimb la 10 min sa vad la care am tacaneala,ma refer la ce pun in carlig si daca e pestele acolo…apoi acord incredere…
- In primele 2 h nu schimb nimic din strategis sper ca localizarea sa fie buna,insa dupa ce se incalzeste,presupunem ca soarele e sus,sus doar el,fac schimbari de locatie 10-20 m stanga dreapta sus jos…e mult-putin?
BUN ! Intentionat m-am oprit la punctual 10,poate sunt si alte subpuncte, chestii uitate INTENTIONAT, carlige mai mici mai mari, strune mai lungi mai scurte, momeli colorare, arome diferite dar cred ca am timp sa mai si repar cate ceava in prima parte a partidei- cea descrisa de mine mai sus.
Inca ceva… recomandati aditivul de scopex in partidele de pescuit la feeder pe apa rece?
Mihai Anghel
Answer: Cateva lucruri de baza in partidele de pescuit la feeder pe apa rece
Salut Mihai,
Am sa o iau punctual:
- Intotdeauna e bine sa sondezi. Inainte sa sondezi, cand alegi locul de pescuit de pescuit la feeder pe apa rece, este esential sa te informezi. Sa intrebi paznicul, pescarii dar si prietenii care au mai fost la pescuit ce s-a intamplat in perioada in care mergi tu si in ce zona.
- Nu intotdeauna aproape de deversor e punctul fierbinte. De multe ori o zona la fel de adanca dar mai linistita poate tine mai multi pesti. Apoi.. incepand de pe acum (adica din noiembrie si pana in aprilie) eu as zice sa nu mai folosesti racheta la nadit. Si sa duci mai multa nada si mai putine pelete/seminte/boiliesuri, cu cosuletul de nadire.
- Te pacalesti singur daca faci 2 vaduri diferite cu doua nade, doua momeli etc. Cea mai buna „nada” acum e localizarea. Trebuie sa localizezi pestele nu sa incerci sa il apelezi cu nada. El umbla tot mai putin asa ca sansele sa il atragi cu nada sunt minime. (il atragi doar daca ii dai nada in zona in care sta el, altfel nu va veni de departe).
- Cand se incalzeste afara, o zi –doua – doar pestele mic e cel care devine mai activ… cel mare ramane in zona in care s-a stabilit de cele mai multe ori. Apa are o intertie termica foarte mare. Chiar daca afara creste temperatura cu 15 grade, apa ramane la fel de rece la mai mult de 1 m adancime.
- Nu e nevoie sa pescuiesti cu zig… pescuitul la feeder e un pescuit la grund prin excelenta- practicat asadar pe fundul apei. Sus e mai simplu cu pluta sau buldo, alte stilurid e pescuit… Oricum de obicei la suprafata se observa fitofagul, novacii, si mai putin crapul romanesc…
- Foloseste clipsul. Iti va imbunatati rezultatele extrem de mult. Inepi cu lanseuri mai scurte pe distante de 20-30m si invata sa opresti cosul/momitorul in clips. Firul il marchezi doar ca sa revii repede dupa ce te-ai declipsat (la o captura care a necesitat asta). NU pot sa subliniez suficient cat de important este…Foloseste clipsul!
- E bine ca sitezi nada de doua ori. Mecanica ei conteaza. Ar fi bine sa ai grija si la aspectul nutritional. Pestii sunt animale cu sange rece asa ca digera mult mai incet nada acum ca apa a scazut ca temperatura. Nada nu trebuie sa fie satioasa (fara particule prea multe sau cu continut nutritiv foarte mare) pentru a nu „dilua” vadul. Daca ai 3-4 pesti in fata si astia mananca si se satura cu nada, nu mai ai prezentare la carlig.. fata de o situtatie similara in care ai nadit foarte restrans(foloseste clipsul!) cu nada mai putina si carligul cu momeala pus chiar acolo. Ritmul capturilor iti va dicta cantitatea de nada si iti va spune daca e cazul sa suplimentezi.
- Nu merge sa compari mere cu prune. Alt vad, alta montura, alta momeala, alta nada …e normal sa ai alt rezultat… Pe de alta parte, asta te poate ajuta sa determini ce peste raspunde mai repede..carasul sau ciortanul. Depinde ce vrei.
- La pescuitul la crap, in perioada asta sunt situatii cand stau 20-30 de minute cu lanseta in apa. In general am incredere in ce fac, sunt atent la timpul de raspuns si cand am aruncat-o exact unde am vrut, astept , pentru ca stiu, am incredere ca voi pacali un crap. Daca insa prezentarile vin la 7-8 minute dupa lanseu. NU voi sta mai mult de 10 -12 minute pana sa scot sa improspatez si sa arunc din nou. Prefer pescuit cu micropelete si momeli pe fir de par ingropate in method, oricarei alte variante, datorita eficientei…
- Uneori unui vad pe apa rece ii ia 3-4-5 ore sa produca peste… aici ar fi bine sa nu schimbi dupa 2 ore… dar in acelasi timp sa notezi ce se intampla si pe balta (la alti pescari). Daca la ei in zona incepe sa se prinda constant peste , dupa 1 ora de la nadire… poate fi semn ca ai gresit localizarea. Daca insa nimeni nu prinde sau toti prindeti dupa un anumit timp … Timpul ala il iei ca reper, iar nu rabdarea ta… Mihai, trebuie sa inveti sa asculti ce „spune” si pestele. Pescuitul asta e ca o conversatie… tu faci ceva (spui ceva) si astepti un raspuns (al pestelui)… daca incepi sa faci altceva si altceva si altceva … nu vei mai stii la ce ai primit raspuns…
Cat despre Scopex…Il folosesc in partidele de pescuit la feeder pe apa rece fara retinere, insa mai ales adaugat peste momeala (pelete, porumb) sau peste micropelete cand pescuiesc pe apa rece la crap. Il vad atat ca aditiv cat si ca un distribuitor/purtator de aroma. Adica se difuzeaza bine in apa rece. In nada- la umectare- il folosesc mai mult primavara.
Sper ca ai acum un punct de pornire. Succes!
Va invit si pe voi, ceilalti cititori, sa dati propriile variante de raspuns/sfaturi in sectiunea de comentarii de mai jos.