Articole & TutorialeScoala de feeder

Jelete de casă

Unii pescari de la noi  – inclusiv subsemnatul – le spun jelete, englezii le numesc „ jelly pellets”,  iar de fapt si de drept acestea sunt nimic altceva decât  pelete expandabile preparate cu gelatina . Diferența fata de peletele obișnuite o constituie in primul rând textura jeletei,  mai cauciucato-gelatinoasa spre deosebire de cea fibros-buretoasa pe care o au peletele expandabile pregătite in modul clasic. Avantajul este uneori  faptul ca pe bălțile cu multă albitură jeletele tind să reziste mai bine pe cârlig, sporind șansele de a avea captură la fiecare aruncare, rezista mai bine in zilele caniculare ne-deshidratandu-se si de asemenea sunt mai usor de lansat cu preastia (de particole). Ce sa mai spunem despre faptul ca daca gelatina este facuta cu aditiv acesta se elibereaza mai lent in apa . Dar sa revenim la prepaparea lor…
gelatina pentru pelete expandabile

În cele ce urmează o să vă spun cum le puteți  puteţi obţine,  pentru  a le folosi direct pe cârlig atunci când pescuiți la feeder, match sau varga.  Așadar aveți nevoie de următoarele:  pelete expandabile,  apa(cu sau fara aditiv), gelatina granule sau praf (poate sa fie si direct aromata- vezi imaginea), o pompa de pelete si puţină îndemânare în bucătărie.  Pentru utilizarea gelatinei la pregătirea jeletelor de pescuit trebuie mai întâi să o hidratam. Gelatina granule se hidratează intr-o cantitate de 5 până la 10 ori mai mare de lichid decât propria greutate, după indicațiile de pe plic.  Apoi apa împreună cu gelatina se pun pe foc, la foc mic si se amesteca continuu, fără să se aducă la fierbere. Foarte important este să nu lăsați gelatina sa fiarbă şi să o daţi deoparte de pe foc imediat ce s-a dizolvat. Fierberea distruge gelatina.

După dizolvare, lichidul se transfera cald în pompă, se pune si o cantitate de pelete, şi se videază până toate peletele cad la fundul recipientului.  Se scurge lichidul, sau se varsa peletele intr-o strecuratoare,  se lasă peletele sa se răcească intr-un recipient -ideal chair in frigider –  si apoi se pot scoate si folosi. Excesul se poate pune la păstrare rezistand foarte mult timp în frigider, spre deosebire de simplele pelete expandabile  care odata pregatite tind sa se inmoaie excesiv.

Cu speranta ca aveti inca o arma numai buna in arsenalul de momeli, va doresc fir întins!

Claudiu Banu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.