Articole de la cititori

Primul concurs de pescuit – Radu Tanase

(prima parte dintr-o miniserie de 3 articole)

In cele ce urmeaza va voi povesti despre primul concurs de pescuit la feeder la care am participat. Dar inainte de aceasta…va voi povesti antrenamentul.

In urma cu un an un prieten mi-a povestit despre un producator de groundbait de la care testase cam toate sortimentele si de care a fost atat de multumit incat a inceput sa comercializeze majoritatea produselor. Imi povestea ca toate groudbait-urile produse de cei de la Bait-Tech sunt foarte fine, aveau o mecanica buna si timpul de umectare foarte scurt. Nu era ceva nou pentru mine, mai vazusem chestia asta la englezi si chiar si la unele produse comercializate in Romania de alte firme producatoare de groundbait dar la care fusesem reticent. Reticenta nu venea din faptul ca nu vedeam beneficiile acestor proprietati expuse ci din faptul ca pescuiam cu preponderenta pe o amenajare cu foarte mare densitate de crap si traiam cu impresia ca un groundbait cu granulatie mare imi va tine mult mai bine pestele pe vad.

 

Deschis la lucruri noi si avand la dispozitie o amenajare piscicola care ma ajuta sa fac teste, Doripesco 4, am decis sa incerc produsele celor de la Bait-Tech dar intr-un mod atipic si anume sa folosesc doar grounbait-ul fara foarte multe alte particule pentru a vedea doar impactul pe care il va avea acesta. Am folosit in acea partida 2 kg de Bait-Tech Marine Halibut, un sfert de kg de pelete pe baza de faina de peste, umectate doar pentru a forma o pojghita moale deasupra pentru a elibera aroma de peste si o conserva de porumb dulce, am facut 20 de bulgari pentru o nadire de start si am inceput pescuitul. Poate ca o sa spuneti ca am folosit mult groundbait pentru nadirea de start dar atunci stiam ca groundbait-ul o sa atraga pestele dar nu o sa il tina mult pe vad in conditiile in care granulatia foarte mica nu o sa-i ofere hrana ci doar o sa creeze o frenezie de hranire.

Partida de antrenament pentru acest concurs de pescuit la feeder a decurs foarte bine.  In primele ore, nadirea a dat un rezultat foarte bun tinand cont ca pescarii din apropiere prindeau, folosind stilul clasic de pescuit la crap, mult mai putin peste cu 4 lansete in conditiile in care nimeni nu-si propunea o selectie in acea zi si eu pescuiam alternand viermele de pe carlig cu porumbul natural de pe firul de par. Am continuat sa duc pe vad nada constant pescuind cu o lanseta de feeder echipata cu un naditor clasic de crap dar la un moment dat trasaturile au inceput sa scada in frecventa. Aici cred ca temperatura care era in continua crestere si-a pus amprenta pe comportamentul pestelui asa ca am inceput sa folosesc si alte momeli decat folosisem la inceput: boilies mic de 8-10 mm, flotant sau tare, printre care Bait-Tech Fluoro Shellfish si Bait-Tech White Shellfish, pelete flotante in culori stridente, Bait-Tech Incredible Edibles Pop-Ups Sweetcorn sau Haldorado Hybrid si in final am apelat la pasta.

Rezultatele nu s-au lasat asteptate si pestele a inceput sa raspunda la momelile flotante, usoare, dovada ca peste era in numar mare pe vad dar datorita miscarii acestora groundbait-ul care are usor si fin se ridicase putin de pe substrat. Am avut capturi care erau intepate de buza de jos dar si cativa pesti dar erau agatati de exterior ba chiar si unul pe care l-am adus la mal agatat de coada.

Atunci am decis ca ar trebui sa schimb tactica si sa folosesc un method in-line care sa duca o cantitate mai mica de groundbait pe vad, care sa fie concentrata intr-un singul loc si foarte aproape de carlig. Method-ul a dat ceva rezultate dar nu foarte satisfacatoare asa ca m-am decis sa fac o ultima schimbare in care nu aveam foarte mare incredere dar daca tot era o partida de teste … am inceput sa framant groundbait-ul pana l-am adus la consistenta unei paste si pe o montura speciala pentru pasta, cu un “paste cage” Korum pe fir de par, atasata la lanseta cu naditor am incercat si asta ca o ultima varianta. Surpriza, dupa doar cateva minute de asteptare am avut primul raspuns la pasta, unul diferit de celelalte, o trasatura mult mai hotarata si o captura mai mare decat media pe care o avusesem inainte. Am continuat sa pescuiesc asa pana la sfarsitul partidei de antrenament pentru acest concurs de pescuit la feeder,  pentru ca rezultele erau multumitoare dar deja imi faceam planul pentru urmatoare partida de antrenament pentru acest concurs de pescuit la feeder pe aceasi locatie, o partida in care sa fac exact opusul la ce facusem in aceasta partida si anume sa pescuiesc pe un vad construit exclusiv din pelete si seminte.

To be continued ….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.