Concursuri de pescuit la feeder

Reguli concurs de pescuit in Irlanda

Dupa cum bine stim,  subramura de Pescuit la Feeder este o ramura a pescuitului stationar. Acest lucru este cel mai evident atunci cand privim competitiile de pescuit, fie mari sau mici, ce se desfasoara in Anglia sau Irlanda.

Putem observa cum pescarii alterneaza stiluri diferite de pescuit pe durata mansei, in functie de metoda ce da cele mai bune rezultate : method feeder ( pescuit la feeder  folosind momitoare method si fir de par ) , pescuit la feeder clasic( folosid cosulete naditoare) , bomb feeder (pescuit la feeder folosind montura cu plumb), pellet waggler, rubesiana, margin pole, pescuit la match, pescuit la slider etc.

Toate aceste stiluri se impletesc foarte bine pe durata unei manse, si desi privit din afara, pare a fi ceva complicat,   in realitate, regulamentul sub care aceste competitii se desfasoara este unul “dezarmant“ de simplu si la obiect.

Aveti mai jos traducerea regulamentului de pescuit stationar practicat de NCFFI ( National Corse Fishing Federation Ireland ) .

federatia nationala de pescuit a irlandei (include pescuit la feeder)

Regulamentul se refera la concursurile de pescuit pentru Seniori, sunt valabile pentru toate concursurile ce se desfasoara sub egida NCFFI ( Federatia Nationala de Pescuit Stationar a Irlandei ) si a celor organizate de membrii cluburilor afiliate.

 1. Concurentii pot pescui cu un singur bat ( lanseta sau varga) de care este atasata o singura linie si un singur carlig. Acestia pot avea pregatite pe mal un numar nelimitat de scule pentru a putea fi folosite alternati
 2. Concurentii se pot aseza pe standul de pescuit cu o toleranta de maxim 1 metru de locul destinat. Aria de pescuit va fi delimitata de puncte imaginare ce se afla in zona de mijloc a standului fata de concurentul din stanga si dreapta. Pe apa curgatoare, limita standului va fi din fata concurentului pana la concurentul aflat in aval de acesta. Este admis pescuitul din apa, conditia este sa nu se depaseasca 1 metru de la malul apei.
 3. Urmatoarele actiuni sunt permise inaintea inceperii mansei de pescuit:
 • Curatarea locului de vegetatie acvatica/bradis sau alte obstacole
 • Pozitionarea juvelnicului si accesoriilor
 • Umectarea si pregatirea nadei
 • Sondarea locului de pescuit. Atunci cand aceasta operatiune se face, pescarul nu are voie sub nicio forma sa introduca in apa nada sau momeala. Orice peste intepat accidental in timpul sondarii va trebui eliberat imediat, este interzisa pastrarea acestuia in juvelnic.
 • Concurentilor le este permisa folosirea oricarui tip de momeala, exceptie facand folosirea de peste mort sau viu precum si orice tip de momeli artificale
 • Pestii prinsi trebuiesc retinuti intr-un juvelnic cu plasa fina ce are o lungime minima de 3m. Toti pestii trebuiesc degorjati cu maxima atentie si manipulati cu grija si eliberati vii. Pestii morti nu vor fi cantariti.
 • Puncteaza orice specie de peste cu exceptia Stiucii
 • Concurentul nu are voie sa paraseasca standul exceptie fiind necesitatile fiziologice sau daca parasirea standului a fost agreata de comun acrd cu organizatorul. Luand acestea in considerare, pescarul nu va deranja sub nicio forma ceilalti concurenti. Daca un pescar paraseste standul, lanseta / varga va trebui scoasa din apa si va relua pescuitul in momentul in care se va intoarce in stand.
 • Dupa semnalul de final , pescarul are la dispozitie 5 minute pentru a scoate un peste intepat in timpul regulamentar.
 • Pescarul este obligat sa asiste la cantarire, exceptie fac situatiile in care alte reguli convenite cu organizatorul se aplica.
 • Pescarul este obligat sa verifice valuarea aratata de cantar si dupa caz, va fi obligat sa semneze in foaia de arbitraj valuarea obtinuta. Este responsabilitatea pescarului sa se asigure ca operatiunea de cantarire s-a desfasurat corect si valorile sunt corect inscrise in foaia de arbitraj.
 • Orice plangeri / obiectii / sesizari trebuiesc facute in scris cu cel putin 2 ore inainte de incheierea competitie ( festivitatea de premiere)
 • Competitorii care incalca regulamentul sau au fost confirmati ca au fost in contradictie cu regulile competitiei in urma sesizarilor/plangerilor pot fi descalificati sau penalizati de catre organizator
 • Deciziile luate de organizator sau arbitrii oficiali vor fi respectate si vor fi decisive in orice disputa.
 • Organizatorul nu poate fi facut responsabil de pierderea / ruperea echipamentului de pescuit pe durata competitie.
 • Pescarii a caror standuri vor fi gasite murdare, fie ca mizeria este facuta de ei sau de altcineva, vor fi exclusi de la procesul de cantarire al capturii.

Catalin Constantinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.