Scoala de feeder

Abordare partida de pescuit la feeder

Abordare partida de pescuit la feeder este un articol conceput pentru pescarii aflati la inceput de drum, ce  isi propune sa descrie si sa structureze  partida de pescuit la feeder standard. Am incercat să sintetizez  etapele principale, iar  pentru informatii in detaliu,  am facut referire si la alte articole de pe site. Unele lucruri despre care vom vorbi  sunt evidente , altele pot fi noutăți.  Adeseori am vazut incepatorii facand ochii mari atunci cand le spun ca Pescuitul începe încă de acasă !

Informația si informarea

Chiar dacă nu e întotdeauna un lucru evident pentru un începător, orice partidă de pescuit trebuie să înceapă de acasă. De la culegerea de informații despre baltă sau râu, la verificarea echipamentului și pregătirea acestuia, de la simpla pregătire a bagajului, la verificatul previziunilor meteorologice, toate acestea constituie primul pas către orice partidă de pescuit.

 locuri de pescuit

Indiferent ca mergeti pe balta sau pe rau, organizarea  din timp joacă  un rol important, si cu cat etapele partidei de pescuit la feeder sunt mai clare pentru pescar, cu atat ieșirea are șanse sa devina mai fructuoasa.  

Mai toți marii pescari, nu fac diferența doar prin scule mai performante sau echipament mai scump ci mai ales prin bagajul fantastic de informație pe care îl posedă și aplică, informații despre speciile de pești și comportamentul acestora, despre echipamente și monturi, despre adaptarea la orice situație de pescuit și așa mai departe. În plus, aproape toți pescarii de succes dau dovadă și de o organizare excelentă a partidelor de pescuit, folosind la maxim timpul petrecut pe malul apei, si despre aceasta vom vorbi în cele ce urmează.

Una din regulile general valabile în orice tip de pescuit este aceea că pentru a maximiza șansele de a prinde pește atunci cât mai mult din timpul partidei de pescuit trebuie petrecut pescuind efectiv și nu încercând diverse  echipamente,  legând cârlige, alegând monturi.

Încercați întotdeauna să vă pregătiți partida culegând cât mai multe informații despre locul de pescuit. Ce conformație are balta sau râul, ce specii de pește predomină, ce dimensiune au capturile obișnuite – toate aceste informații (și multe altele) ne ajută să ne pregătim de acasă echipamentul și să ne legăm cârligele, sa ne optimizăm timpul petrecut pe malul apei și să ne creștem exponențial șansele de a avea o partidă reușită nu doar una slabă sau mediocră. Aceasta este intotdeauna prima etapa in orice abordare partida de pescuit la feeder .

Abordare partida de pescuit la feeder pe baltă

Alegerea locului de pescuit.

Există câteva lucruri esențiale pe care aveți nevoie să le luați în considerare atunci când alegeți locul de pescuit. Speciile de pește pe care doriți să le prindeți, anotimpul, perioada zilei în care alegeți să pescuiți, precum și alte aspecte ale mediului, toate joaca un rol important in alegerea unui loc ideal de pescuit. Nu întotdeauna un loc care arată bine și confortabil pentru pescar este un loc în care peștele să se afle în mod nativ.  Înainte de a începe căutarea unui loc de pescuit pe baltă sau pe rău, ar trebui să luați în considerare specia de pește pe care doriți să o prindeți.  Mreana e mai ușor de găsit în curent în ape cu fundul pietros, plăticile sunt mereu în mișcare  în căutarea hranei și se deplasează de regulă de-a lungul pragurilor, alte specii devin teritoriale și așa mai departe. În plus, peștii tind să se schimbe locația lor preferată, în funcție de anotimp, primăvara se afla în ape mai mici unde găsesc hrana și unde depun , vara se pot afla fie în ape mai adânci – dacă sunt oxigenate – fie în zone umbrite, liniștite (sub crengile unui copac  sau la adăpostul unui pâlc de stuf. Simțul apei se câștigă în timp , prin experiență însă pentru începători, recomandăm să țină cont de următoarele: înainte să vă instalați , căutați structurile vizibile și semnele prezenței peștilor. Aceștia se trădează uneori prin sărituri, sclipiri vizibile  sub luciul apei cu ajutorul ochelarilor polarizanți,  sau,  dacă se hrănesc, apa poate fi tulburată într-o anume zonă iar la suprafață apar foarte multe bule de aer. Localizarea este cel mai important factor in ecuația unei partide reușite.

Odată localizat peștele și aleasă zona de pescuit trecem la următoarea etapă.

Pregătirea năzii.

În cazul în care vă pregătiți nada pe baltă, primul lucru pe care îl puteți face când sosiți la locul de pescuit ales este să realizați o primă umectare  a ground bait-ului, după care purcedeți la următorii pași.  Marea majoritate a nadelor conțin particule a căror înmuiere se face gradual și  necesită mai mult timp. De asemenea daca folosiți TTX, acesta necesita un minim de timp pentru a absoarbe apa.

Despre pregătirea nadelor puteți citi mai multe aici.

Alegerea echipamentului şi a monturilor.

Echipamentul folosit în pescuitul la feeder, este unul specializat și dedicat. De aceea sfatul nostru este să evitați improvizarea cu altfel de bețe mulinete și să vă achiziționați echipament dedicat, adecvat practicării acestui stil aparte. Investiția în astfel de echipament se recuperează ușor prin satisfacția obținută odată cu peștii prinși. În alegerea echipamentului și a monturilor  trebuie să ținem cont de momelile folosite, specia și  talia peştilor urmăriți dar şi de  distanţa la care vom pescui.  Există o gamă largă de coșulețe, momitoare, mould-uri și fiecare dintre acestea răspund mai bine anumitor situații. Vârful semnalizator va fi ales în funcţie de greutatea momitorului folosit, distanța la care pescuim – de regulă pentru precizie este indicat vârful de carbon dar dacă peştii se hrănesc apatic, trăsăturile sunt slabe sau greu perceptibile vom schimba vârful cu unul de fibră, mai sensibil.  Recomandarea noastră pentru începători este ca atunci când nu sunt siguri ce trebuie să aleagă să meargă pe varianta de mijloc adică să aleagă vârful mediu, al lansetelor care au 3 sau mai multe vârfuri sau vârful mai fin dacă lansetele pe care le au sunt echipate  doar cu doua vârfuri.

Instalarea.

Urmează instalarea scaunului/platformei și a lansetei, etapă în care trebuie să țineți cont de mai multe lucruri. În primul rând vă recomandăm să vă  asigurați că nu sunt tufișuri , copaci sau alte lucruri care să vă împiedice să lansați corect din poziția de pescuit. Apoi, încercați să vă organizați  astfel încât să aveți totul la îndemână. Chiar daac nu pare o etapa importanta din abordare partida de pescuit la feeder, instalatul  determina comfortul cu care pescarul se poate  concentra la ce are de facut  in timpul pescuitului propriu-zis.

Despre instalarea corectă a feederului puteți citi mai multe aici.

Sondarea.

Sondarea este o etapa de importanta  in orice abordare partida pescuit la feeder .    „Sondarea” apei presupune determinarea adâncimii, a eventualelor praguri sau structuri submerse precum şi a consistenţei substratului.  Odată făcută o imagine mentală despre conformația fundului apei, alegeți la ce distanță veți pescui și folosiți clipsul de pe mulinetă sau un marker de fir.

Finalizarea pregătirii năzii și începerea pescuitului efectiv.

Se face umectarea finală a năzii și se începe prin nădirea grea. Aceasta presupune introducerea unei cantități de nadă vadul ales astfel încât să se realizeze atragerea și menținerea peștilor în zona în care pescuim. De regula se introduc 5-6 coșulețe inițiale (mai multe dacă experiența sau alți factori ne spun ca peștele răspunde bine la hrană și  balta are o populație deosebită).  Nădirea grea trebuie  să se facă fără cârlig atașat la montură, iar nada trebuie foarte puțin strânsă în coșuleț astfel încât să se desfacă imediat ce ajunge pe substrat.

După nădirea grea începe pescuitul efectiv. Odată începută partida, trebuie reținut că  nu se așteaptă foarte mult în cazul între lansări, în care nu am avut prezentare. Este indicat ca nădirea să se facă regulat  și să se insiste până când peștele își va face apariția pe vad. Atenție la recuperarea monturii în situaţia în care nu am avut nici o prezentare, deoarece aceasta trebuie făcută printr-o înțepare „în gol” , pentru a descărca eventuala nadă rămasă în momitor şi pentru a evita împrăștierea acesteia pe  o zona prea largă ceea ce poate conduce la îndepărtarea peştilor de pe vad .

Abordare partida de pescuit la feeder pe râuri

Fără să fie vorba despre diferențe majore in etapele descrise pentru abordare partida pescuit la feeder pe baltă, pe râuri  trebuie  reținut că la alegerea locului de pescuit șansele de a observa activitatea  peștilor sunt adeseori reduse, așadar trebuie căutate în funcție de particularitățile speciilor urmărite. Pe râurile mici, sondarea locului în care vom pescui se face cât mai discret, pentru a nu speria peștii. Pe râurile mari, e mai greu de determinat cu exactitate adâncimea corectă, așa ca devine relevanta doar localizarea structurilor și a pragurilor. Poate că cel mai important aspect diferit de pescuitul pe baltă  este alegerea greutăţii momitorului ce urmează a fi folosit. Pentru că după descărcarea momitorului acesta să nu se mişte de pe vad, luat fiind de curentul apei, vom efectua la începutul partidei câteva lansări – test,  folosind momitoare de diferite greutăți.  Momitoarele fără nadă în ele trebuie să reziste în curent, însă trebuie să fie „critic” echilibrate,  astfel încât la o eventuala trăsătură să se  deplaseze și să semnalizeze  acest lucru la vârful feederului.

Diferențele cele mai evidente vin din alegerea echipamentului de pescuit la feeder, pornind de la alegerea lansetei a vârfului semnalizator, a  firului principal, al tipului de momitor și a lungimii strunei.

Voi vorbi însa mai întâi despre  alegerea firului principal, deoarece pe râu acesta  tinde să devină un factor determinant atât în comportamentul lansetei cât și al  momitorului lansat în apă. Un fir cu diametru gros va opune o rezistenţă mai mare în apă, fapt care ne va obliga să folosim momitoare mai grele decât în cazul  folosirii unui fir subțire, iar vârful lansetei va fi foarte tensionat și se va pierde din sensibilitate , implicit din semnalizarea corespunzătoare a trăsăturilor. Ne vom da seama dacă am ales vârful corect când după poziţionarea lansetei pe suport acesta va fi uşor tensionat şi nu rigid sau foarte curbat. În consecință, pe râuri, se va încerca folosirea firelor cu diametru mai mic, dar care să reziste la lansări și eventuali pești bonus.

Coșulețele folosite pe râu trebuie să aibă o formă pătrată sau dreptunghiulară, care să le stabilizeze mai ușor pe fundul apei și care să le împiedice să se răsucească în curent.

Lungimea strunei folosită pe râu  este de asemenea o diferență demnă de a fi semnalată. Dacă pe baltă aceasta poate avea doar câțiva centimetri , pe râu discutam de obicei de lungimi pornind de la 50 de centimetri și până la 2 metri.  Curentul spală nada din momitor sub forma unei dâre, și tocmai de aceea, prin lungirea strunei încercăm plasarea cârligului pe această dâră, în zona în care nada tinde sa rămână pe substrat.

Fiindcă tot am amintit de nadă, vom menționa pe scurt aici faptul că nadele de râu trebuie sa fie mai colante, mai grele și cu o granulație mai mare decât cele folosite pe bălți.

Mai multe filmulete pescuit  din care puteti deprinde cate ceva din pescuitul pe rauri gasiti in galeria video.

Bineînțeles că mai sunt și alte etape posibile într-o abordare clasica a unei  partide de pescuit la feeder, cum ar fi realizarea unui vad secundar, efectuarea de schimbări ale monturilor folosite și adaptarea la specificul fiecărei partide, însa cele pe care le considerăm baza,  sunt cele descrise succint mai sus. Cu speranța că informațiile oferite vă vor ajuta în eficientizarea viitoarelor de pescuit   la feeder , vă dorim fir întins!

Claudiu

Banu Claudiu

Din 2017 Antrenor de pescuit sportiv, editor si jurnalist specializat pe pescuitul la feeder, participant activ in competitii de pescuit, castigator al primei editii Fishing Star Romania, fondator al revistei dependentdefeeder.ro, colaborator Pescuitul Pentru Toti, realizator de emisiuni de pescuit. Pe langa scris, cocheteaza cu fotografia si videografia. Din 2019 dezvolta proiectul personal SuperPescar.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.