Scoala de feeder

Despre asezarea feederului – maniera corectă

Ce inseamna asezarea feederului in modul corect?

Exista un mod corect de a aseza feederul? Exista mai multe moduri corecte si mai multe gresite?Sau este vorba numai de optiuni personale?

Urmarind pescarii de top (in clipuri video sau chiar in competitie) , observam  ca unii prefera sa tina batul pe picior si pe pichet, altii pe suport lateral si pe feeder arm .

Dar intodeauna exista un numitor comun.

Si acesta e valabil nu doar cand pescuim de pe lada de competitie sau scaunele accesorizabile.  Pentru pescarii obisnuiti, si nu doar pentru ei,  am sa vorbesc in cele ce urmeaza despre asezarea feederului.  Ma refer aici la pozitia lansetei fata de vad si fata de pescar.

Între pescarii nou convertiți la tehnica pescuitului la feeder există o tendință alarmantă de a ignora acest aspect. Sau , haide să zicem de a nu acorda suficientă importanță  la asezarea feederului,  cât mai corecta atât față de vad cât și față de propria poziție.

Nu de putine ori vad la pescari incepatori ca lanseta sau lansetele sunt asezate  paralel cu malul  – la unghi de peste 90 de grade fata de  vad.  Mai mult ele se afla departe de pescar.   Pe Dunare am observat chiar si situatia absurda  in care un pescar aseza lanseta cu varful spre  vad, anuland total scopul  de semnalizare al acestuia (incerca sa puna bambina pe feeder…). Si tot asa.

Daca tocmai ai trecut la tehnica de pescuit la feeder si vrei sa inveti, haide sa vorbim despre  variantele corecte.

Desigur există mai multe variante de a pozitiona corect lanseta,  în funcție de situațiile întâlnite pe apă, in functie de alegerea unui pescuit pe apa curgatoare sau stătătoare,  așa ca în cele ce urmează voi încerca să detaliez câteva din cele mai des întâlnite situații.

Asezarea feederului pe apele stătătoare

Atunci când vă instalați pe pozitie, la asezarea feederului , țineți cont de următoarele :

  1. Întrucât trăsăturile sunt semnalate de vârf prin curbare sau detensionare ,  ideal bățul  va fi poziționat într-un unghi de 45 de grade fată de vad (vad=locul unde aterizează coşulețul si montura, si unde incercam sa atragem pestii).  Varful lansetei trebuie sa fie ușor  tensionat / curbat.

Astfel o să semnalizeze și tensionarea dar și detensionarea firului. Foarte multi pescari tind sa  aseze betele paralel cu malul  dar nu înteleg cat de mult pierd la întepare din cauza acestei poziționări pe care o aleg doar pentru ca semnalizarea e mai evidenta si pozitionarea lansetei se face foarte usor.

Poziționarea corectă a bățului de feeder tebuie sa se afle la minim 45 de grade fata de mal cu varful cat mai aproape de apă. Dacă bățul se afla la mai mult de  45  de grade față de vad,  față de vad  rămâne mai putina amplitudine pentru a realiza înțeparea.

Amplitudinea înțepării devine extraordinar de relevanta atunci cand pescuim la distanta mare, de peste 40m.  trebuie sa mentionez aici  faptul ca  pescuitul cu feederul se realizează optim la distante afate  intre 15 -60 de metri de mal. Dincolo de aceste distan

asezarea feederului la 45 de grade

te,e necesar echipament special, tehnica precum si exercitiu.

2.Majoritatea pescarilor de competiție şi nu numai, aşează federul în unghiul menționat, bățul trecându-le  prin față cu cotorul lansetei în partea dreaptă şi vârful în stânga față. (Mai mult, la un pescuit foarte activ, cotorul lansetei se odihneste pe piciorul pescarului.  Reactia fiind mult mai rapida astfel)

Înțeparea optima se face fie prin ridicarea bătului în față şi sus (în ape mai adânci ), sau lateral stanga .

In situația în care malul apei este foarte înalt , suportul din spate trebuie să fie ridicat la nivelul  mainii drepte a pescarului  aşezat pe scaun, iar suportul din față coborât  astfel încât vârful sa fie lângă apă.

Poziția suportului din față trebuie să fie undeva la primul inel (de plecare) de la mulinetă  sau maxim până undeva la  jumătatea lansetei (Cu cât distanța între suporți este mai mică,cu atât se rigidizează  tot  ansamblul și se anulează eventuala influență a vântului asupra corpului lansetei  .

Varianta mai des întâlnită – mai puțin ideală – este cea in care  în care tot feederul rămâne în partea dreaptă a pescarului .

Varful lansetei este tot pe partea dreapta  dar vadul este in fata pescarului sau in stanga acestuia.

Spun mai puțin corectă deoarece în  cazul expus se pierde din eficiență la înțepare. Intre momentul înțepării și începerea drilului din această poziție există un tempo pierdut când pescarul tinde să aducă lanseta în poziția de mulinat, moment când tensiunea în fir se slăbește, lucru evident nedorit deoarece lasă peștelui o mare șansa să scape.

De asemenea varianta aceasta e mai puțin eficientă și prin prisma faptului că pescarul nu poate deprinde îndemânarea de a face dintr-o singură mișcare lansarea, scufundarea firului și așezarea pe suport a lansetei intervenind aici tot felul de mişcări în plus.

Are insa si un avantaj. Lasa o mai mare libertate de miscare pescarului asa ca acesta poate sa se ridice de pe scaun  fara sa fie blocat de lanseta. La partidele de iarna, sa te ridici pentru a bea un ceai, sau pentru a pune sangele in miscare putin poate fi o necesitate mai relevanta decat de a „sta cu mainile pe bat”.

După cum am tot menționat și mai sus, pe apele stătătoare,  vârful feederului trebuie întotdeauna să se afle cât mai aproape de suprafața apei.

Alegerea acestui fapt se datorează  faptului că se anulează astfel influența valurilor si a  vântului și implicit semnalele false date de acestea.

În același timp, poziționarea vârfului aproape de apă ajută la scufundarea firului – acțiune care vă va aduce la trăsături mai nete și vă va ajuta să realizați înțeparea mai eficient.

Asezarea feederului pe apele curgătoare

Evident pe rauri asezarea feederului se realizeaza intr-un mod diferit.

Din cauza curentului apei, a plantelor acvatice și a mizeriilor care se pot agăța pe fir, pescarul va trebui să ţină în afara apei cât mai mult din linia de pescuit. Acest lucru e urmărit cu precădere pentru a  evita deplasarea de către curent a coșulețului și implicit deplasarea momelii in alt loc decât cel în care am introdus nada.

Există , desigur, și situații în care pescarul intenționat dorește  deplasarea coșulețului  de  catre curent, culegând astfel de pe „traseu” eventualii pești mai timizi,c are nu se hrănesc pe dâra de nadă, sau provocand trasatura pestilor care rapesc (avat, sabita, scobar).

Pentru a ține cât mai mult  din fir in afara apei, poziționăm lanseta mult mai vertical decât pe apele stătătoare. Unghiul pe care lanseta trebuie sa îl facă cu coșulețul este de minim  30 de grade și de maxim 80 de grade.

De preferat unghiul trebuie sa fie cat mai mic(spre 45 de grade) dar sa permită semnalizarea trăsăturilor.

Diferența față de baltă este aceea că unghiul este de aceasta dată într-un plan vertical și nu orizontal.

Atenție însă la fel cum spuneam și pe apele stătătoare, cu cât unghiul e mai mare , cu atât înțeparea nu se realizează la fel de bine (e diminuată amplitudinea înțepării), mai ales când se pescuiește la distante mai mari.

Cea mai frecventă „greșeala” pe care am observat-o este tinerea bățului la un unghi prea pronunțat (spre 90 de grade).

Alegerea bățului, a vârfului și a greutății coșulețului  trebuie să se facă ținând cont de puterea curentului și distanta la care se pescuiește.  De asemenea forma coșulețului e importantă pe râu, coșulețele rotunde având tendința să se rostogolească mai usor în curent .

Trăsăturile peștilor se manifesta de obicei prin succesiuni de tensionare detensionare foarte violente, spre deosebire de cele de pe apele stătătoare.

Concluzie:

Atunci când vă instalați în poziție de pescuit feederul, pe bălți sau pe râuri, trebuie să găsiți o variantă optimă între înregistrarea trăsăturilor și amplitudinea necesară realizării înțepării.

Dacă aranjați bățul la 90 de grade față de locul în care lansați, trăsăturile vor fi foarte bine semnalizate însă veți avea amplitudine foarte mică la înțepare  , plus momente de pierdere a contactului cu pestele. Iar dacă veți așeza bățul la un unghi foarte mic,  de exemplu de 20 de grade, veți avea o excelentă amplitudine a înțepării însa nu veți avea cele mai evidente trăsături semnalizate de vârful feederului.

 Aranjați-vă  bățul de feeder la un unghi de 45 de grade față de direcția pe care ați lansat și veți avea mult mai multe trăsături semnalizate corect și mult mai multe înțepări  efectuate corect!

De asemenea încercați să vă  poziționați față de lanseta de feeder  astfel încât să observați perfect semnalele vârfului şi sa vă fie cat mai comod să realizați sucesiunea de miscari  – lanseu -stop in clips- scufundare fir- asezarea feederului pe pozitie-  si apoi înțeparea, pentru a reacționa rapid la trăsăturile pozitive.

Nu în ultimul rând luați în considerare să aveți totul la îndemână astfel încât sa nu fie necesar să vă schimbați poziția/ridicați de pe scaun pentru a realiza diverse acțiuni repetitive gen încărcatul coşulețului, luarea şi manevrarea minciogului,  sau pusul peştilor în juvelnicul de pescuit.

Economia miscarilor, optimizarea acestora vor insemna mai mult timp petrecut pescuind efectiv, si implicit mai multi pesti prinsi!

Fir întins!

Claudiu

3 comentarii la „Despre asezarea feederului – maniera corectă

  • 1. Cum se poziționează lanseta la ape curgătoare atunci când bate vântul?
    2. Cred ca ar trebui si o imagine pentru situația în care nu se poate lansa decât în fata. Este cazul aglomerației/inghesuielii pe malul bălții.

    Răspunde
    • Salut Constantin,

      Pozitionarea corecta in situatia descrisa de tine ramane tot cea verticala, cu cat mai mult fir scos din apa. Trasaturile, atat vreme cat survin de la pesti mai mari decat guvizii, vor fi evidente, si diferite de miscarile varfului cauzate de vant. Trasatura este fie detensionare brusca a varfului lansetei, fie succesiune de tensionari rapide, si atat vreme cat poti ramane atent la varf, si ai rabdare ca trasatura sa fie clara, ar trebui sa poti pescui eficient in continuare.

      2. Situatiile descrise sunt pentru pescuitul in care lanseul se face in fata pescarului. Chiar daca lansezi inainte, fata de locul une cade cosuletul lanseta face acel unghi de 45 de grade. candeste-te la un triunghi ale carui ungiuri sunt : locul unde cade cosuletul, pescarul, varful lansetei. Locul unde cade cosuletul se afla in fata pescarului (drept in fata), dar varful lansetei poate sa faca ungi stanga dreapta sau , daca malul e inalt, in jos(sub nivelul pescarului). Ar fi uutila o exemplificare video, si amsa incerc sa imi amintesc asta cu proxima ocazie cand ies la apa si am echipament foto cu mine).

      Claudiu

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.