Evenimente si noutatiStiri

Steve Ringer – Campionul Mondial la Pescuit la Feeder in 2014

  1. În primul rând felicitări pentru rezultatul cu adevărat remarcabil atât individual cât si ca echipă. După 3 ani, în sfârşit Medalia de Aur este câştigată de Anglia. A fost precum o obsesie această medalie ? Încă de la primm editie din Campionatul Mondial de pescuit la feeder, Anglia a fost favorită la câştigarea acestui eveniment, dar medalia de aur nu a venit niciodată. Pentru tine, ce a fost diferit în 2014 fată de anii precedenţi?

Mulţumesc pentru felicitări. Chiar mă gândeam retrospectiv la ce s-a întâmplat în trecut, motivele pentru care nu am câştigat în primii 3 ani ai competiţiei. Datorită acelor rezultate am învăţat foarte mult şi în realitate, toate acele eşecuri ne-au ajutat sa devenim mai buni ca şi echipă. Cu toate acestea ne-am dorit foarte mult o medalie de aur şi cred că niciunul dintre noi nu a realizat cât de greu va fi să obţinem una. În momentul de faţă suntem mai uniţi şi ne-am pus de acord cu toşii că în viitor vom putea obţine rezultate la fel de bune, cel puţin pentru anii imediat următori.

Ca şi schimbare, cred că anul acesta am fost mult mai profesionişti ca şi echipă, am învăţat multe lucruri împreună şi am putut să capitalizăm pe acest fapt. Am avut mult mai multe informaţii în timpul concursului şi nu în ultimul rând, cred că am reuşit să ne ascundem (nn: strategia) mult mai bine de celelalte echipe. În trecut ne-am făcut vinovaţi de faptul că am arătat tuturor strategia şi tacticile noastre, iar acest lucru ne-a costat enorm, mai ales în Belgia, cu ocazia Campionatului Mondial de pescuit la feeder din 2012.

 

  1. Referindu-ne la Campionatul Mondial de pescuit la feeder ce tocmai a luat sfârşit, cum v-aţi pregatit pentru această întrecere? Aţi venit la antrenament pe pistă dupa Campionatul Mondial de pescuit la feeder din Africa de Sud?

 

În materie de pregătiri absolut nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării. Eu şi fratele meu Phil am venit şi am pescuit pe pistă anul trecut în Iulie, timp de 3 zile, în aceeaş perioadă în care avea să se ţină Campionatul Mondial de pescuit la feeder. Alţi membri ai echipei au făcut acelaş lucru şi în felul acesta ne-am putut face o idee timpurie în ceea ce priveşte lacul şi pescuitul pe acesta.

Revenind în trecutul apropiat, am făcut un antrenament de 4 zile la începutul lunii Iunie apoi am mai pescuit încă 3 zile chiar înainte ca pista să fie închisă, după regulament, 2 săptămâni înaintea începerii oficiale a Campionatului Mondial. În materie de tehnici şi tactici am învăţat foarte multe lucruri în aceste perioade de antrenament şi privind acum în urmă pot spune că am plecat încă de la început cu un avantaj.

 

  1. Care au fost tacticile Echipei Angliei pentru zilele de antrenament precedente competiţiei ?

 

În materie de antrenament este extrem de important să înveţi ce se poate învăţa dar în acelaş timp să nu divulgi celorlalte echipe concluziile la care ai ajuns. La fel de important este să testezi diferite lucruri şi să elimini pe acelea care nu dau rezultate aşa că în câteva zile de antrenament  am avut pescari ce abordau partida înt-o manieră pe care o consideram din start ca fiind greşită şi am decis să procedăm aşa doar pentru a avea confirmarea certă a faptului că acestea nu dau rezultate. Eliminarea unei strategii este la fel de importantă precum este folosirea în concurs a celei corecte.

Adăncimea apei a fost probabil cel mai important punct de focus în antrenamente atunci cănd am realizat că cea mai bună alegere a acesteia era în momentul în care folosind un plumb de 28gr trebuia să atingă fundul după ce numărai pâna la 12. La această adâncime am puteai prinde Babuşcă, Hibrizi şi Plătică. Dacă adâncimea era mai mică puteai prinde numai Babuşcă şi Hibrizi iar Platica, dacă intra, era mult mai mică decăt la adâncimea magică a număratului până la 12.

De cealaltă parte, dacă se pescuia la o adâncime mai mare de 12,  peştele mic dispărea cu desăvârşire, peştii ce puteau fi prinşi fiind Plăticile si Ţiparii, iar Ţiparii fiind o specie protejată, nu erau luaţi în considerare la cântar.

Pentru a ne asigura că cele descoperite vor rămâne constante pe toată lungimea pistei, în fiecare zi de antrenament aveam 2 pescari ce pescuiau la adâncimea de 12 şi alţi 4 aveau sa pescuiască la adâncimi diferinte. Am procedat aşa tocmai pentru a ne asigura ca am tras o concluzie corectă şi peştii se şineau la această adâncime indiferent de locul în care se pescuia pe pistă. A fost destul de ciduat pentru că deşi nivelul apei a mai scăzut faţă de momentul în care am efectuat antrenamentul, peştii nu şi-au schimbat comportamentul si puteau fi găsiţi în mod constant la acceaş adâncime de numărătoare 12.

  1. Ne poţi relata cum ai pescuit în cele două zile ale competiţiei? ( Cum ai pescuit, distanţa de pescuit, ce momeală, nadă, coşuleţe, linie etc.  Ai folosit? )

 

În ceea ce priveşte echipamentul am avut pregătite 5 lansete Daiwa Tournament 11ft echipate cu mulinete Daiwa TDR 4012 ce au fost incărcate cu fir textil scufundător Matrix de 0,10mm. La capătul firului am avut ataşat un Shock Leader (nn. Înaintaşi) din monofilament de 8lb ( aprox. 0,22mm) Daiwa Tournament ST.

 

Coşuleţele au fost NISA realizate din PVC, atât în varianta cu 5 găuri cât şi în varianta cu 6 găuri. Greutatea acestora a depins de peştele pe care doream să îl prindem, dacă pentru plătică foloseam coşuleţe de 28gr, pentru babuşcă foloseam de 44gr. Strunele au fost cu diametrul de 0,148mm realizate din monofilament Drennan Double Strenght şi cârligul, un NR.10 Kamasan B512. Lungimea strunei ce a dat cele mai bune rezultate a fost de 50cm.

 

În materie de nadă am folosit un mix de 45% Sensas Magic, 45% Pesmet Brun si 10% Sensas Pastoncino. La nada a fost adăugată o cantitate foarte mică de colorant Negrru, doar căt să o mai închida puţin, NU să o facă neagră.

 

Ca şi momeală, am optat pentru aceleaşi lucruri în ambele zile ale competiţiei: 0,5l. de Fui plus Larve pentru cârlig , 1,25l. de râme tocate, 0,25l. viermi roşii pentru cârlig, 0,25l. casteri iar restul rămas din cantitatea maximă admisă a fost completat cu râme pentru cârlig.

 

În prima zi de competiţie, Sâmbăta, am avut un start foarte bun cu 5 Platici şi ceva peşte mic în prima oră, iar din acel moment am mers constant. Ne-am putut da seama că pe măsură ce zilel de antrenament treceau, Fui-ul avea să joace un rol extrem de important în prinderea Platicilor aşa că cea mai grea parte a fost să reuşeşti să îţi dozezi cantitatea maxim admisă de 0,5l. Astfel încât să îţi ajungă pe tot parcursul zilei. Să fiu cinstit, am cam greşit puţin în prima zi de concurs pentru că am rămas fără fui cu 45min înaintea terminării manşei, în acest fel, probabil, am pierdut câteva plătici ce le puteam avea în juvelnic. Cu toace acestea, am reuşit să prind Babuşcă la fiecare lansare timp de 30min. aşa că este posibil ca Plăticile menţionate mai devreme sa nu fi fost în zonă.

 

Ziua cu numarul 2 a fost foarte diferită datorită faptului că am gasit adâncimea de 12 la o distanţă de 32m, distanţă mult mai mare faţă de cele la care am pescuit în zilele de antrenament. După o scurtă discuţie cu Managerul Echipei, Tom Pickering, ne-am pus de acord ca adâncimea este foarte importantă aşa că a trebuit să pescuiesc la o distanţă mai mare decât eram obişnuit.

 

Primele 3 ore din manşă le-aşi putea descrie ca fiind constante, am prins 28 de peşti în prima oră, 32 în a doua şi 16 în a treia. Ştiam din antrenament că peştii vor fi mai puţini în a 3-a ora a manşei aşa că nu aveam niciun motiv de îngrijorare. Singura problemă cu adevărat importantă a fost că în aceste 3 ore nu prinsesem nicio Plătică, în schimb am reuşit să prind numai Hibrizi ce varia ca greutate între 50 şi 100gr. Erau peşti ce îţi puteau aduce o cantitate suficientă dar dacă voiam să câştig sectorul era imperativ să prind Platică.

 

Cu doar 2 ore înaintea finalului de manşă, Capitanul nostru, Glenn Lawrance mi+a spus co am reuşit să câştigăm Medalia de Aur ca şi Echipă şi că sunt liber să fac ce cred pentru a obţine aceeaşi medalie la individual dacă eu consider că am o şansă în această direcţie. În prezent, runner-ul meu mi-a spus că sunt cam pe locul 6 în sector dar la o diferenţă mică de locul 1. În jurul meu a început să se prindă din când în când câte o plătică aşa că am început să pescuiesc după ele. Ţinând cont de faptul că până la momentul acela prinsesem numai peştie mic, folosisem o cantitate foarte mică de Fui aşa că aveam o cantitate destul de mare rămasă pentru realizarea unui vad pe care să vină Plăticile. După 20min de introdus Fui pe vad, trăsăturile obişnuite au început să se rărească şi aveam semnale în varful feeder-ului precum si line-bite-uri, un semnal cert că Platica se afla pe vad.

Imediat ce am realizat asta, am schimbat momeala şi am încărcat cârligul cu câteva Larve şi Plătica cu numărul 1 a poposit în juvelnic. În ultimele 75min am reuşit să prind încă 12 Plătici cu greutate ce varia între 250 şi 600gr, una singură am pierdut într-o agăţătură. Din fericire peştele pierdut nu făcea diferenţa la cântarul final şi am reuşit să scot acel prea important loc 1 în sector cu o cantitate de 11,643kg.

 

  1. Am văzud în fotografii că ai prins mai mult Babuşcă şi Biban decât ai prins Plătică. Ai preferat o abordare de pescuit viteză în detrimentul seletării peştilor mari precum Plătica? Dacă aşa au stat lucrurile, De ce?

Noi, ca şi echipă am realizat că nu puteai face un rezultat bun pescuind exclusiv la Plătică. Dacă se proceda aşa, aveai foarte mulţi timpi morţi în care nu puneai nimic în juvelnic. În loc să încercăm o seleţie am decis să pescuim după Babuşcă şi Hibrid iar în momentul în care avem semnale că plătica era prezentă pe vad schimbam momeală şi pescuiam după ea. Era foarte evident cănd Plătica intra pe vad pentru că peştele mic pleca de pe vad şi apăreau semnale slabe în vârful lansetei atunci cănd Plătica atingea firul.

Privind retrospectiv, cred că am fost singura echipă prezentă la Mondiale care a decis să pescuiască dupa toate cele 3 specii, Babuşcă, Hibrid şi Plătică. Marea majoritate a echipelor au ales să pescuiască la doar 1 sau 2 dintre aceste specii.

 

  1. Ce impresie ţi-a lăsat pista?

 

Deşi aş putea fi catalogat ca fiind părtinitor, pista a fost cu adevărat fantastică şi o locaţie bună pentru desfăşurarea unui asemenea eveniment. Nu trebuie decât sâ priveşti la scorul nostru total de 26 de puncte şi se observă faptul că dacă aveai o tehnică adecvată, tragerea la sorţi devenea irelevantă şi ăsta este un lucru bun care denotă faptul că pista a fost una echilibrată. Au fost câteva locuri ce aveau agăţătură, dar la antrenament am învăţat cum să le combatem, în plus, aceste locuri ţineau întotdeauna mai mult peşte decît celelalte.

  1. În opinia ta, ai observat vreo echipă ce a progresat mult comparativ cu rezultatele ce le-a avut în trecut?

 

Consider ca sunt mai multe echipe ce au progresat, nu doar una singură. Italia spre exemplu au progresat masiv fată de unde erau acum 4 ani. Ungaria este o alta echipa extrem de buna dar sub-evaluată din punctul meu de vedere.

 

Una dintre cele mai mari probleme cu, care se confrunta ţările participante este faptul că selecţia membrilor se face superficial. Asta înseamna ca destul de des, cei mai buni pescari nu sunt întotdeauna aleşi pentru Lot. De asemenea cred ca necesar pentru o echipă să performeze bine trebuie să lucreze mult împreună şi cum apar noi pescari de fiecare dată, această coeziune nu se petrece. Da, poţi aduce 1 sau 2 pescari noi în lot, dar unele Naţiuni schimbă şi 5 pescari  din lot de la un Mondial la altul iar asta, din punctul meu de vedere, nu va duce niciodata la un succes pe termen lung.

 

  1. Exista vreo echipă ce te-a dezamăgit?

 

Nu cred că – dezamăgit- este cuvântul potrivit, au existat echipe de la care s-a aşteptat mai mult decât au făcut în Irlanda dar strategia a jucat un jol extrem de important la acest eveniment. Daca aaveai o strategie greşită, puteai avea cei mai buni pescari din lume să pescuiască într-o singură echipă şi tot nu ar fi reuşit să câştige.

 

  1. O întrebare prostească, dar eşti în prezent noul Campion Mondial Individual la fel cum au fost Tom Pickering, Alan Scothrone, Bob Nudd si Will Raison. Ce simţi în momentul acesta?

 

Să devii Campion Mondial este un vis pe care l-am avut încă din prima zi când m-am apucat de pescuit. Real vorbind, aşi merge atât de departe încât spun că exceptând naşterea fiului meu, acest Titlu este cel mai bun lucru ce mi s-a întâmplat. Indiferent ce se va întâmpla de acum încolo, voi fi mereu ţinut minte ca fiind Campion Mondial şi nu îmi pot dori mai mult decât atât.

 

Acesta a fost interviul acordat de Steve Ringer, noul Campion Mondial la Pescuit la Feeder acordat pentru www.fishingmania.it . Interviul în engleză, integral, poate fi regăsit aici : http://www.fishingmania.it/steve-ringer-the-2014-feeder-world-champion/.

 

*** Nota Dependenţilor de Feeder despre Campionatul Mondial de pescuit la feeeder

 

Rezultatul obţinut de Steve Ringer, titlul de Campiont Mondial, nu era posibil fără contribuţia masivă a componentului Echiperi Romaniei Zsolt Benzar care a reuşit la Campionatul Mondial  de pescuit la feeder din acest an o performanţă cu adevarat uluitoare. Un loc 3 în prima manşă şi un loc 1 ,câştigând sectorul în a doua. În felul acesta l-a detronat pe membrul lotului Germaniei, Felix Scheuermann, principalul adversar al lui Steve in cursa pentru Aurul la Individual. Dacă acesta din urmă câştiga sectorul, Medalia de Aur la Individual mergea in Germania.

Mulţumim Zsolt Benzar pentru că ne-ai reprezentat cu onoare la Campionatul Mondial de pescuit la feeder  şi nu în ultimul rând, mulţumim pentru Fair Play-ul ce ni l-ai arătat jucând în forţă până la final cu acceleraţia la podea !

Un semn de sportivitate maximă şi recunoştinţă, Steve Ringer punând Medalia de Aur pe pieptul lui Zsolt Benzar. În definitiv, o jumătate din aceasta i se datorează !

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.