Articole & TutorialeScoala de feeder

Câteva sfaturi pentru a lansa mai departe

Despre pescuitul la feeder si distante atipice

Inainte de a vorbi despre lansarea la distanta cu feederul, cred ca este necesar sa facem cateva specificatii.

Noi considerăm  că pescuitul la feeder se practica in mod ideal de la 10 la 50 de metri,  cu extremele pe la 60-70 de m. Dincolo de această distanta , fără un echipament dedicat  și fără o tehnică foarte bună se pierde prea mult din precizie și cumva esențialul acestui stil de pescuit e lăsat in plan secundar. MA refer aici la crearea unui vad cat de cat restrans si gruparea pestilor pe acesta.

Multi pescari folosec termenul de pescuit „la interceptie” pentru a masca un pescuit la hazard cu momitrul picand de fiecare data in alt loc  si la o alta distanta.

Totuși , când singura soluție de a prinde peste rămâne atingerea distanței maxime, soluțiile pe care le sugeram sunt descrise in cele ce urmeaza.

Asa că daca vreți să câștigați câțiva metri în plus fața de distanța la care aruncați de obicei, următoarele sfaturi vă pot fi de folos.

 

10 ponturi pentru lansarea la distanta cu feederul!

  1.  Folosiți un fir  textil ca fir principal sau un monofilament cu diametru mai mic. O sa va ajute sa pescuiti la distante mai mari!
  2.  Asigurați-vă că tamburul mulinetei este corect umplut, până la buză!
  3.  Folosiți momitoare mai compacte, mai mici ca dimensiune dar mai grele. Greutatea acestora încărcate cu nadă  trebuie să fie undeva între 40 și 60% din puterea lansetei.
  4.  Folosiți momitoare aerodinamice , fie  method feeder fie arc năditor. Un truc bun este atasarea unui tub la momitorul method, pentru a-l face mai stabil in lansare!
  5. Folositi lansete puternice(heavy sau extra heavy), cu inele generoase. Varfurile de carbon sunt evident ,  cele indicate in aceasta situatie.
  6. Folositi mulinete cu tamburi mari, de obicei peste  marimea 4000 si chiar ajungand la mulinete de marimea  6500 pentru pescuit la peste 100 de metri.
  7.  Asigurați-vă că folosiți o tehnică corectă de lansare. Acveasta inseamna folosirea ambelor maini (Cu stanga trageti cu dreapta impingeti).  Varful lansetei trebuie sa indice directia /traiectoria cosuletului.  Pentru distante mari , recomandam executarea lanseului din picioare, cu schimbarea centrului de greutate .
  8.  Dacă mandrina e mobilă, și îi puteți muta locul pe cotorul lansetei , asigurați-vă că puteți să „ascundeți” cotorul lansetei sub mână .
  9.  Lungimea firului de la varful lansetei la momitor influenteaza forta si incarcarea lansetei dar si viteza de executie.  Prea scurt inseamna ca nu veti apuca sa comprimati batul . Prea lung si puteti pierde din viteza.
  10. Momentul ideal de eliberare a firului, este probabil cel mai greu de deprins initial, si influenteaza foarte mult lansarea lansarea la distanta cu feederul .  In principiu, eliberarea  ar trebui să se întâmple atunci când lanseta se afla  deasupra si in spatele capului pescarului , indicand  aproximativ  ora 11 pe un ceas imaginar . (Ora 12 va fi punctul imediat deasupra capului pescarului). Daca eliberarea are loc mai devreme momitorul descrie un arc de cerc prea mare si firul face „burta” , daca eliberezi prea tarziu , momitorul pleaca prea paralel cu apa , sau mai rau  plezenste apa la cativa metri in fata pescarului. Nimic nu inlocuieste exercitiul , asa ca atunci cand aveti ocazia, realizati cat mai multe lanseuri.

Sper ca sfaturile anoastre sa va ajute cu lansarea la distanta cu feederul, si mai ales capturarea pestilor  doriti!

Claudiu

Banu Claudiu

Din 2017 Antrenor de pescuit sportiv, editor si jurnalist specializat pe pescuitul la feeder, participant activ in competitii de pescuit, castigator al primei editii Fishing Star Romania, fondator al revistei dependentdefeeder.ro, colaborator Pescuitul Pentru Toti, realizator de emisiuni de pescuit. Pe langa scris, cocheteaza cu fotografia si videografia. Din 2019 dezvolta proiectul personal SuperPescar.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.