Cu feederul la babusca
Din nou cu feederul la babusca
Scurta partida de pescuit cu feederul la babusca pe care am sa v-o relatez in cele ce urmeaza, se desfasoara pe unul din lacurile din jurul Bucurestiului , mai exact lacul 2 din comuna Dobroiesti cunoscut sub numele de Marcuta.
Numele acestei intinderi de apa provine de la faptul ca pe malul lacului se afla Biserica Marcuta. Nestiind exact ce ma asteapta acolo, m-am trezit de dimineata foarte devreme, mi-am luat cele necesare pentru o partida de pescuit la babusca si am pornit spre balta in speranta ca voi face o partida reusita. Cine se scoala devreme..ajunge pe balta de aproape de casa la fel de devreme. Ajuns pe apa in jurului orei 06.00 nu am avut de ales decat sa astept aproape inca o ora sa se lumineze pentru a incepe sa-mi pregatesc echipamentul de pescuit. In jurul pranzului trebuia sa ma intorc asa ca faptul ca se lumineaza tot mai tarziu, nu a fost chiar o fericire.
Ca si echipament am folosit o lanseta feeder light 3,30 m ( Daiwa Harrier –X ) echipata cu o mulineta de 2500 Daiwa TD Match, iar montura a fost una simpla, culisanta pe toata lungimea firului, daca doriti, foarte apropiata ca model de montura pe care o gasiti pe feedershop.ro sub denumirea de “Montura Feeder Strong” de la Utopia Gear, doar ca eu am facut o modificare fata de acea prin faptul ca i-am scos vartejul rapid pentru ca montura sa fie cat mai usoara si sensibila . Ca si cosulete au fost cosulete de la Drennan Oval cage feeder micro de 10 gr , ca si carlig am folosit un Gamakatsu 1810 B marimea 16 legat cu o struna de 50 cm lngime si 0,08 mm diametru dintr-un fir Gamakatsu G-line.
Poate va intrebati de ce am folosit cosulete atat de mici … avand in vedere ca in balta existe somn pitic care odata ce da de mancare numai pleaca de pe vad si partida se transforma intr-un dezastru pentru mine deoarece nu agreez deloc acest peste . Am preferat sa dau nada cate putin atat cat sa atrag babusca pe zona si nu somoteiul pitic.
Nada folosita a fost una dulce , inchisa la culoare apropiata cu , culoarea substratului formata din 500 gr de Sensas Gardon si 200 gr Benzar ice mix o combinatie perfecta ca a dat un randament extraordinar in partida de azi .
Ca si momeala de carlig alegerea mea au fost viermii, atat cei vii cat si cei morti ( innecati ), ambele momelii dand un randament foarte bun.
Un mic secret atunci cand mergeti cu feederul la babusca si faceti nada, este ca dupa umezirea complecta a nadei adaugati un pumn sau doi de nada uscata si amestecati cu nada umeda . De ce sa facem acest lucru ? … pentru ca acele particole uscate se vor ridica in masa apei si vor fi duse de cate curentul apei si asa vom reusi sa aducem intru timp redus babusca pe vad … dupa cum stim babusca este un peste care se hraneste deasupra vadului.
In continuare articolului voi prezenta niste detalii de care sa tine-ti cont atunci cand mergeti la un pescuit cu feederul la babusca :
“ Babusca este un peste de card, toata lumea stie asta, care poate fi intalnit in majoritatea apelor de ses, lacuri, iazuri, rauri, canale. Este o specie de talie mica, medie care prefera locurile unde fundul apei este curat, cu pietris, iar curentul nu este prea puternic. Babusca este un peste foarte temator. Exista un soi de comunicare intre membrii grupului si daca vreun rapitor este cumva prin preajma, tot grupul dispare imediat ca la un semnal.
Deasemeni e bine de stiut un lucru : niciodata babustile mari, la fel si bibanii, nu se vor elibera in locul unde au fost capturate. Se tin in juvelnic sau se elibereaza la 10, 20 m de locul unde pescuim. Daca nu respectam acest principiu, babusca eliberat poate izgoni tot cardul care se hraneste pe patul de nada. Se spune ca se creeaza un fel de panica in randul celorlalti pesti, fapt care culmineaza cu mutarea cardului intr-o zona mai sigura, lipsita de pericole. De regula daca mutarea cardului s-a produs, rar se intorc sa se hraneasca in acelasi loc unde au fost initial, asta pentru ca stiu din instinct ca in acel loc e ceva in neregula.”
La finalul partidei am reusit sa strang in juvelnic undeva la 20 -25 babusti si mai mari si mai mici. Important a fost ca am reusit sa prind pestele tinta si asta dovedeste ca tot ce am folosit azi momeli , nada si echipament au fost esentiale. Partidele cu federul la babusca sunt o ocazie excelenta de a exersa un pescuit specific, dupa o singura specie.
Va doresc fire intinse si cat mai multe iesiri in aer liber !
Dependent de feeder , Marian Besliu.