Alegere varf de feeder potrivit
Question:
Cam sa aleg un varf de feeder din cele cu care vine echipata lanseta? Exista un criteriu clar stabilit sau e o optiunea fiecaruia?
Answer:
Alegerea unui varf de feeder potrivit într-o partidă de pescuit poate influenţa decisiv rezultatul pozitiv de la finele zile. Din această pricină, merită puţin mai multă atenţie în luarea unei decizii în acest sens.
Primul pas care trebuie urmat este să înţelegem utilitatea vârfurilor de feeder. Cei mai mulţi pescari consideră că vârfurile au rol doar în semnalizarea trăsăturilor şi corelarea acestora în funcţie de greutatea coşuleţelor pe care doresc să le folosească, însă aceste două funcţii nu sunt singurele care trebuie luate în calcul.
Distanţa, precizia lansărilor, precum şi comportamentul pe care îl va avea lanseta de feeder în timpul unui dril sunt direct influenţate de alegerea vârfului potrivit. După cum probabil aţi observat, multe lansete de feeder vin echipate cu vârfuri din fibră de sticlă şi vârfuri din carbon.
- Este cert că fibra de striclă va avea o fidelitate mai mare în redarea trăsăturilor şi va impregna vergii o acţiune parabolică, ce ne poate ajuta să pescuim folosind strune subţiri şi cârlige mici. Însă cu acest tip de vârf vom pierde din distanţa de lansare, precum şi din precizie, dacă dorim să efectuăm un pescuit la 40-50 m.
- De cealaltă parte, vârful de feeder construit din carbon va face lanseta mai rigidă, cu o acţiune de vârf sau progresivă, distanţa şi precizia lansărilor vor fi foarte bune, dar nu îl vom putea folosi cu succes într-o partidă unde vizăm peşti de talie mică, când vrem să pescuim fin.
Observatii:
Pescuitul la feeder cu coşuleţe grele implică alegerea unui vârf de feeder mai puternic
Pescuitul la feeder cu coşuleţe uoare implică alegerea unui vârf de feeder mai putin puternic.
În afara aspectelor de natură tehnică, mai avem de luat în considerare şi specificul locurilor de pescuit, precum şi talia peştilor vizaţi.
Nu de puţine ori, vom fi nevoiţi să improvizăm şi, în funcţie de moment, să alegem un vârf de feeder care în mod normal ar face nota discordantă.
De exemplu, într-o partidă de pescuit la crap, când apa este foarte rece şi peștele se hrănește apatic, va trebui să folosim un vârf de feeder din fibră de sticlă, ce va semnala chiar şi cele mai mici trăsături. Vara, insa, când crapul este activ, nu vom avea probleme cu semnalizarea, si daca vom fi nevoiţi uneori să pescuim la distanţe mari, e indicat un varf de feeder din carbon.
Ceea ce ar fi bine sa reiasa în mod evident din expunerea de mai sus este faptul că alegerea vârfului de feeder potrivit va trebui să corespundă unei sume de factori ce se întrunesc cu ocazia fiecărei partide de pescuit în parte, si nu e doar o optiune.
Nu în ultimul rând, vârful de feeder nu trebuie considerat ca un accesoriu, ci ca un element esential al lansetei – odată mufat în aceasta va trebui sa formeze un tot unitar pentru a servi scopului propus.