Articole de la cititori

Babusca la feeder, iarna – Marian Besliu

Astazi am sa va povestesc despre o prima partida a anului, efectuata  la babusca la feeder.

Sunt convins ca majoritatea pescarilor din zona Bucurestiului si-au pus „betele in cui ” in perioada aceasta de iarna, sau cel mult incearca evadari pe la canalul de apa calda de la Cernavoda , la cateva sute de kilometri, desi exista alternative mult mai la indemana:baltile dezghetate. E drept ca pestele activ e mai mic si mai putin, dar totusi se pot realiza si acum partide de pescuit la feeder in adevaratul sens al cuvantului.  Cum dupa vacanta de sarbatori n-am mai putut rezista sa stau in casa si sa lenevesc, m-am hotarat ca pe data de 03-01-2014 sa fac o partida de pescuit la babusca la feeder, pe o balta dezghetata din apropiere.

Toate bune si frumoase așa ca iata-ma cautand in sertarul magic de nade una pentru babusca si gasind acolo o punga de VDE Super Roach desfacuta. In punga aveam undeva la 200 grame de nada pe care am hotarat sa o amestec cu 200 grame de Bait-tech Super Method Mix o nada foarte fina si puternic aromata. Suficient pentru o partida de iarna, la babusca la feeder.

Dupa umectarea si sitarea celor doua componente mentionate, pentru a face nada mai atragatoare am mai adaugat si putin  aditiv praf Bremix de la Sensas, si nici nu va inchipuiti ce prajitura aromata si parfumata a iesit! Mai mai sa incep sa mananc din ea . In drum spre balta m-am oprit sa fac aprovizionare cu larve de libelula, o momeala ce nu trebuie sa va lipseasca atunci cand face-ti o partida de pescuit la babusca la feeder sau varga, pe timp de iarna si chiar primavara. Am luat si cativa viermusi, de dragul diversitatii.

Trebuie sa mentionez ca balta pe care se desfasoara partida de pescuit este una intens braconata ( in toate modalitatile ) dar in ciuda acestui aspect pentru mine e o balta de suflet pe care am invatat sa pescuiesc inca de mic si careia ii stiu toate cotloanele, toate pragurile si mai ales mofturile pestilor care le patruleaza ca sa zic asa.

Ce este important pe aceasta balta in mod particular sunt urmatoarele:

1. Odata ajuns la locul faptei trebuie neaparat realizata sondarea chiar daca pescuim pe un loc cunoscut. De ce ? .. Pentru ca putem avea ghinionul sa pescuim exact pe o zona unde sunt bagate plase de braconaj.

2. Pestele nu mananca pe toata balta in sezonul rece, dar pe o anumita zona unde se gaseste un canal de curgere al apei am avut mai mereu reultate.

Cunoscand aceste aspecte,  m-am asezat pe un loc ferit de vant (afara erau undeva la 2-3 grade C ) si am inceput sa sondez locul pentru a gasi eventualele plase, structuri, praguri. Tot la sondare am determinat si care este granita dintre canalul de curgere (curent mai tare ) si zona unde apa se linisteste, si la acea distanta m-am clipsat.

babusca la feeder

Ca si lanseta am folosit una light Daiwa Harrier -x 3.30 m echipata cu o mulineta Daiwa TDM 2508 , fir principal 0,18 si ca montura bineinteles una foarte finuta,  culisanta pe toata lungimea firului.

Cum toti stim ca apetitul pestilor in apa rece este unu scazut, asadar am folosit un cosulet de diametru foarte mic (marimea small) cu o plasa rara pentru a elibera nada cat mai rapid odata ajuns in apa.

Cat despre carlige pot spune ca am folosit ce-l mai mic carlig pe care l-am avut in trusa , un Gamakatsu nr. 18 in care cu greu puteam pune 3 larve de libelula.

Partida de pescuit la bausca la feeder s-a desfasurat pe o durata foarte scurta. Frigul m-a  gonit repede acasa. Am prins undeva la 10 babusti intr-un interval de 2 ore de pescuit. Pare putin peste poate, insa pentru ianuarie, pentru un pescuit la babusca la feeder, in doua ore, eu consider rezultatul excelent. Trasaturile desi mai timide decat cele din anotimpul cald au reprezentat un motiv de bucurie si relaxare.

La partidele de iarna pe ape aproape inghetate, sa nu va asteptati sa prindeti multe kilograme de peste , important este sa iesiti la pescuit, sa va mentineti activi, sa exersati lanseurile si,  de ce nu, sa luati o gura de aer proaspat si rece.

babusca la feeder

Dupa strangerea echipamentului, chiar daca aveam mainile aproape inghetate,  am eliberat babustile in balta acolo unde le este locul si m-am intors fericit, acasa.  Am iesit, am pescuit, am prins.

2014 incepe bine.

 

Fir intins !

 

Marian Besliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.