Scoala de feeder

Pregătirea nadei în 5 pași simpli

Toți pescarii aflați la început de drum –  atât in pescuitul la feeder cat si in alte stiluri de pescuit –  se vor lovi initial  de o probelma complicata:  pregatirea nadei in mod corect.

Mixurile diferă,  granulația diferă și nu există întotdeauna  rețete clare  sau  pași bine definiți.

În ajutorul lor venim in cele ce urmeaza cu un articol referitor la cum se pregătește corect o nadă în câțiva pași simpli, ce accesorii sunt necesare si ce  variatii pot aparea.

De ce avem nevoie pentru pregatirea nadei ?

Așadar, pentru pregătirea nadei trebuie să vă asigurați că aveți tot ce vă trebuie la îndemână, componente și ustensile –  ideal așezate in ordine cronologica de folosire.  Avem nevoie de :

  • Găleata/găleți  sau bac de nadă. Ideal se folosesc 2 sau mai multe găleti sau un set dedicat pentru pregatirea nadei .
  • Mixurile (uscate) de nada pe care le dorim preparate (și eventual aditivul sau aditivii praf).
  • Recipient pentru  apa (in care includem daca e cazul si aditivul lichid)  și opțional burete sau atomizor.
  • Sită de 3-4mm (opțional mixer de nadă și bormașina ).pregatirea nadei aranjare preliminara

In același fel in care bucătarii iși pregătesc cele necesare realizării  unei rețete, o bună organizare va poate ajuta sa deprindeți din start obiceiuri sănătoase  in pregatirea nadei pentru pescuitul la feeder.

Pont de top: Este mai simplu sa pregătiți cantități mai mici (sub 1 kg) si asta va ajuta si in cazul in care „greșiți” prin supra-umectare , menținând în același timp  pierderile la minim.

 

Pasii de urmat in pregatirea nadei

Pregatirea nadei sau mai detaliat spus tehnica de mixare a nadei și de umectare a nadei în vederea utilizării la pescuitul la feeder presupune următoarele etape:

  • Vărsați groundbait-ul uscat  într-un recipient fără colțuri  și amestecați temeinic toate componentele uscate. Vă recomandăm ca nada sa fie preparată în bacul sau gălețile de nadă deoarece acestea nu au colțuri. Amestecul trebuie realizat cât mai omogen  atât ca și componență inițială  cât și din punct de vedere al umectării sale în pașii următori.

 

  • Întotdeauna se adaugă apa la nadă și nu invers.  Un truc folosit de unii pescari pentru a nu adăuga prea multa apă deodată este folosirea unui burete din care  lasă apa să curgă ca un fir subțire. NU exagerați cu apa! Scopul este de a umezi nada nu de a o îmbiba cu apa la maxim. In acelasi timp se executa pasul urmator.

 

  • Se amestecă energic nada astfel încât să se umezească uniform. NU trebuie să existe zone prea ude și zone uscate, tot amestecul trebuie să fie umezit dar sa integreze și aer rezultând o consistență pufoasă. Secretul este să țineți degetele mâinii cu care amestecați  rasfirate ca și cum le-ați avea pe marginile unui capac de borcan sau ale unei monede mari.  Alternativ se poate folosi un mixer de nada.

 

sitare nada

  • Folosiți o sită si cerneți nada, având grija să uniformizați  amestecul. Rețineți că e normal ca în acest stadiu să apară cocoloașe care conțin mai multa apă. Acestea trebuie trecute prin sită și împrăștiate uniform în nadă.  In cazul folosirii unui mixer aceste cocoloase ar trebui sa fie sparte  la amestecare.

 

  • Lăsați amestecul zece cincisprezece minute să tragă apa, în mod uniform. Veți vedea că acesta apare acum ca fiind mult mai uscat. Reluați de la pasul doi, adăugând cu foarte mare grija apa. Eventual, folosiți un spray pulverizator pentru a adăuga apă în acest stadiu, iar  pentru sitare vă recomandăm o sită cu ochiuri mai mici decât cea folosită inițial.  Amestecul trebuie sa aibă o consistență aerata, pufoasă, să se strângă cu ușurință in bulgări  daca e strâns in mână dar să se sfărâme la fel de ușor daca e trecut printre degete.

Cum verificam daca am facut pregatirea nadei corect?

Verificarea nadei se face aruncand un mic bulgar in apa, langa mal , acolo unde putem observa cat de greu sau usor se desface, cat de activa sau inerta este. Daca apa este totusi tulbure vo arunca un bulgare intr-un recipient cu apa (caleata sau cutie mai mare).

  • Daca nada e prea activa (se ridica prea multe particule din ea spre suprafata apei), putem sa  repetam pasii , umectand suplimentar , insa cu o cantitate redusa de apa.
  • La capatul opus al spectrului, pentru a realiza o nada super activa – excelenta pentru pescuitul pestilor albi (babusca, rosioara, oblete)-  puteti adauga canepa macinata !

Pana obtineti propria experienta in lucrul cu diversele nade , va puteti cronometra timpii de pregatire , si  atuinci cand va iese bine, notati acesti timpi pentru partidele urmatoare . Astfel puteti sa repetati realizarea unui mix care v-a placut ca mecanica si compozitie.

Daca totusi nu reusiti,  puteti sa folositi mixuri gata umectate pe care sa le luati drept reper. De asemenea va puteti usura munca folosind din start  o nada conceputa din start sa fie usor de pregatit.

Preparare nada method feeder

Nadele dedicate pescuitului la method feeder au de regula in demumire inscripționat cuvântul method, sau asocierea „method mix”.  De regulă , aceste nade sunt fine și dense , destul de colante, potrivite pescuitului cu momitor method, concepute sa stea bine pe acestea în lanseuri , dar si sa se dizolve si sa se desfacă  uniform destul de repede odată ce au ajuns pe substrat.

Particularitati ale pregatirii nadei pentru method feeder:

  • Se pregăteste de regula o cantitate mai mica -0.5 -1 kg nada.
  • Fiind fin macinată, daca se adauga apa treptat si se amesteca , nu ar trebui sa apara cocoloase.
  • Pentru a se comprima mai bine pe method, nada trebuie sa fie mai degraba subumectată.
  • Cum începe să “se lege “ la strângerea în bulgare, nada e gata.
  • Daca se ususca, mai putem ajusta nada pentru method feeder, cu pulverizatorul.

Pregatirea nadei cu TTX

În cazul  în care dorim pregătirea nadei cu TTX (turta de germeni de porumb) etapele de mai se modifică astfel:

  1. Se umectează separat TTX-ul cu apa (și eventual aditiv lichid daca dorim sa folosim așa ceva). Raportul este 1 parte TTX  2 parti  lichid (apa si aeventual aditiv)  se asteapta cateva minute pentru ca TTX-ul sa absoarba apa.
  2. Se adaugă treptat TTX-ul umectat  la nada uscata și se amestecă energic.
  3. Se siteaza nada
  4. Daca este cazul, se umecteaza suplimentar nada cu apă până se obține consistența și acțiunea dorită a nadei și se repeat sitarea
  5. Se lasa amestecul să tragă apa în mod uniform 10-15 minute.

Cu cat granulatia nadei este mai mare cu atat umectarea poate dura mai mult  timp și poate  cere repetarea etapelor de sitare /amestecare /odihnire.  In general nadele au timpi diferiti de umectare și  de asemenea , in functie de sezon / temperatură chiar și aceeași nadă se comportă diferit.

De aceea este foarte important să abordați cu grijă pregătirea nadei, fiindcă și aceasta etapă a partidei de pescuit  are o pondere majoră în obținerea unui rezultat bun.

Fir întins!

Claudiu

 

 

Banu Claudiu

Din 2017 Antrenor de pescuit sportiv, editor si jurnalist specializat pe pescuitul la feeder, participant activ in competitii de pescuit, castigator al primei editii Fishing Star Romania, fondator al revistei dependentdefeeder.ro, colaborator Pescuitul Pentru Toti, realizator de emisiuni de pescuit. Pe langa scris, cocheteaza cu fotografia si videografia. Din 2019 dezvolta proiectul personal SuperPescar.ro

4 comentarii la „Pregătirea nadei în 5 pași simpli

  • Buna ziua. Am 51 de ani, am urmarit cu mare drag o parte din filmele dv.si am ramas impresionat cate detalii dati si metode de pescuit, care in alta parte nu le poti gasi. Nu sunt pescar, dar imi place sa merg la pescuit, cea mai mare captura a fost de vreo 2 kg, doar una singura in viata, AS vrea sa deprind mestesugul pescuitului , imi place enorm dar ma descurajez când vad ca nu prind decat pesti mici ,si nu in ultimul rand si când vad ca prietenii rad de mine. anu asta in august vin acasa si vreau ca macar 2 saptamani din concediu sa stau pe balta. Urmarind mai multe filme de la diversi pescari si ne gasind detalii la care ma asteptam decat la dv. mam gandit ca sunteti singurii care ma puteti ajuta, in materie de echipamente , nazi, momeli. vreau sa precizez ca la mine in zona toti se lauda cu capturi de crap, care este cel mai greu de prins. VA ROG DIN TOT SUFLETU SA IMI SPUNETI, CE ECHIPAMENT SI CE MOMEALA SI NADA AR TREBUI SA FOLOSESC. Si daca as putea sa achizitionez de la dumneavoastra. VA MULTUMESC , CU RESPECT. Geo Petreanu. RAUCESTI , Tg.Neamt.

    Răspunde
    • Va salut! Pentru a va face recomandari cat mai utile, ne-ar ajuta sa stim mai bine pe ce fel de ape puteti merge la pescuit (amenajare /incinta comerciala, sau balta salbatica, riu sau baraje). Daca vreti sa prindeti ciortan, ideal optati pentru balti comerciale populate decent, pentru a va acorda din start cat mai multe sanse. August este o luna cu temperaturi mari, uneori la limita suportabilului, atat pentru noi cat si pentru pesti. De regula, chiar si la pescuitul crapului cele mai bune ore de pescuit sunt in acea perioada dimineata de la rasarit pana la 9-10 si dupa amiaza dincolo de 16.00. Asta nu inseamna ca nu se prind pesti in alte intervale orare.Locurile cunoscut mai productive sunt malurile care au tufisuri si putina protectie /umbra, aeratoarele care misca si oxigeneaza apa, insule/plauri daca exista, locuri in care intra apa mai oxigenata (izvoare). Pentru captutarea ciortanilor, momeli precum peletele, boiliesurile mici, pasta sau porumbul sunt de regula primele optiuni. Indiferente de stilul de pescuit. Haideti sa o luam totusi cu inceputul. Unde doriti sa mergeti mai exact, si cum doriti sa pescuiti, ca sa vedem ce optiuni mai exacte s-ar preta. Puteti sustine proiectul Dependent de feeder, cumparand produse de pe feedershop.ro. Claudiu

      Răspunde
  • Buna dimineata,

    As dori daca se poate un brand de bormasina pentru nada ca sincer nu stiu spre ce sa ma orientez, mi-ar fi de folosit sa imi spune-ti ce brand mai exact folositi dvs. sau un link de unde pot achizitiona ori mai multe detalii despre o bormasina folosita chiar de dvs cu specificatiile aferente.

    Va salut.

    Răspunde
    • Salut, eu as opta pentru o varianta de 18 v si cuplu cat mai mare. sunt ok si cele cu voltaj mai mic dar cuplu puternic (pesdte 35 NF) Bosch, makita, skill, AEG…sunt multe variante . Eu am un AEG de vreo 7 ani, care insa nu se mai gaseste pe piata.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.